Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

SFZ hospodárilo v zelených číslach

Na konferencii Slovenského futbalového zväzu panovala v banskobystrickom hoteli Lux medzi delegátmi pozoruhodná zhoda.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Napriek tomu, že sa schvaľoval tak dôležitý rozpočet na činnosť v roku 2015, predložený návrh zapôsobil na delegátov presvedčivo a bez pripomienok. Napokon, o jednotnom výstupe z konferencie trvajúcej 1:45 h presviedčala aj diskusia, keď sa jedinou témou stal ženský futbal a jeho podpora.

Prezident SFZ Ján Kováčik za príčinu jednotnosti označil celú prípravu konferencie. "Bola o tom, aby sa schválili už prediskutované a dohodnuté veci. Neriešili sme žiadne zásadné body, ktoré by rozdeľovali hnutie a schváleniu rozpočtov, či už SFZ, alebo SFZ Marketingu už predchádzala niekoľkomesačná diskusia."

Konferencia rozlúskla ďalšie hospodárenie SFZ. "Rozpočet bol najdôležitejší a najkľúčovejší," označil jeho prioritu Ján Kováčik. "Je taký, aký si môžeme dovoliť, vychádzame z reality. Vieme si predstaviť aj lepší, iný, no nemôžeme sa porovnávať s Maďarmi, Čechmi, kde futbal dostáva od štátu, či iným spôsobom neporovnateľne viac finančných prostriedkov. Nie je to z našej strany ani tak o uťahovaní opasku, no nepodarilo sa nám získať viac komerčných partnerov. Verím, že reprezentáciám sme zabezpečili všetko, že časť finančných prostriedkov príde do Fortuna ligy a viac aj do regiónov, z tohto pohľadu považujeme rozpočet za dobrý."

Z rozpočtu, v ktorom prevládali pozitívne čísla a mierny zisk, bolo cítiť aj "gazdovanie" v minulosti. "Máme v stanovách, že hospodáriť treba s vyrovnaným rozpočtom, no a popri tom produkujeme zisk, aby sme umorili straty z predchádzajúcich období," vysvetlil Ján Kováčik. "Potrebujeme, aby sme boli dôveryhodný partner hlavne pre Slovenskú záručnú a rozvojovú banku, ktorá nám financuje rekonštrukcie štadiónov. Bude ešte trvať niekoľko rokov, kým stratu z minulosti úplne vymažeme, bola na úrovni ôsmich miliónov, teraz sa už javí ich vymazanie pozitívne."

Za najčerstvejšiu označil Ján Kováčik v téme výstavby, rekonštrukcie a modernizácie štadiónov odstúpenie mesta Levice z projektu. "V tejto súvislosti oslovíme Západoslovenský futbalový zväz, tak znela dohoda, kto vypadne, v tom regióne štadión zostane. Po tom, čo sa vyberie náhradník, vláda by mala prijať nové uznesenie s touto zmenou. Po komunálnych voľbách sa v niektorých mestách situácia na magistrátoch zmenila, z tohto dôvodu na aprílovom výkonnom výbore prijmeme uznesenie, aby nám všetky mestá figurujúce v tomto projekte predložili rozhodnutie mestského zastupiteľstva a spôsob spolufinancovania s časovým harmonogramom."

Dôležitá je osveta, aj preto sa predstavitelia SFZ stretávajú s primátormi. Ján Kováčik: "Naše kroky smerujú hlavne tam, kde došlo k zmene na postoch primátorov. Po našej konferencii a zápasoch reprezentácie na nás čaká ďalšie kolo rozhovorov. Čakať sa bude v Banskej Bystrici, na výjazdovom zasadnutí vlády dostali úlohu minister obrany a primátor mesta, že majú doriešiť situáciu a štadión by mal prejsť do majetku mesta."

Levice odstúpili, pretože mestské zastupiteľstvo v novom zložení rozhodlo, že nemá záujem. Ján Kováčik sa dominového efektu nemá prečo obávať. "Pod čiarou máme ďalších desať miest v role čakateľov, takže symbolicky povedané, pred dverami sa vytvorila veľká fronta záujemcov. Celý projekt sa trochu vplyvom komunálnych volieb zdržal, na začiatku bola veľká eufória, teraz nastalo obdobie útlmu. S rýchlosťou spokojný nie som, no inak pokračujeme normálne, podpísali sme zmluvu s Bardejovom, ukončené máme Myjavu, Senicu, Zlaté Moravce, v auguste otvoríme reprezentatívny štadión v Trnave. Verím tomu, že ďalšie minimálne tri mestá tento rok pribudnú a ostatné si urobia prípravu tak, aby ďalších šesť bolo hotových v roku nasledujúcom. Som rád, že všetci sa môžu prísť do Popradu, obzrieť si vzorový projekt a čerpať odtiaľ skúsenosti."

Vo futbalovej verejnosti sa šíri diskusia o zúžení Fortuna ligy a preorganizovaní súťaží.

Prezident SFZ má s touto témou skúseností aj z minulosti. "Pozerám sa na to rovnako, ako keď sa súťaž rozširovala na 12, hlasovalo sa a ja som bol jediný ešte ako zástupca banskobystrického klubu proti. Názor som nezmenil, vytvorili sme pracovnú komisiu, ktorá sa touto zmenou bude zaoberať. Prvý aprílový týždeň budeme mať úvodné zasadnutie a k reorganizácii po dohode by malo dôjsť. Nebude to nová téma, som presvedčený, že nájdeme zhodu a najbližšia, možno mimoriadna konferencia rozhodne o tom, ako budú naše súťaže vyzerať."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články