Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov MS: Francúzsko

Náš seriál pokračuje výberom Galského kohúta.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Pre Francúzov to bude 14.vystúpenie na Majstrovstvách sveta. Zatiaľ "len" jedenkrát zlatí hráči majú za sebou ťažkú prácu v kvalifikačnej skupine a barážové duely s Ukrajinou, kt. napokon zvládli. Čo sa týka histórie, prvé MS boli pre Francúzsko v roku 1930 v krajine Uruguay. Kým si vybojovali jeden z cenných kovov, museli si počkať do roku 1958, keď MS organizovalo Švédsko. No a kedy boli zlatí ? Keď v roku 1998 hostilo práve Francúzsko záverečný turnaj, domáci sa radovali z triumfu. Zatiaľ posledný kov bol strieborný, to boli MS v Nemecku, kde zvíťazilo Taliansko(2006).

V skupine na MS sa Francúzski reprezentanti stretnú so Švajčiarmi, Ekvádorčanmi a výberom Hondurasu. Ako tak čítate súperov Galského kohúta, tak je jasné, že do Brazílie ide ako favorit na postup zo skupiny, aj keď neodpisujme húževnatých Švajčiarov či rýchlych a priamočiarych hráčov Ekvádoru. Kľukatá cesta čakala na zverencov trénera Deschampsa, keď v skupine skončili po 8 zápasoch na 2.mieste, čo znamenalo baráž kde sa stretli s Ukrajinou. Prvý duel síce na ihrisku hostí prehrali, no doma nedali súperovi šancu a otočili nepriaznivé skóre vo svoj prospech a finálny postup.

Čo sa kádru týka, kouč má ozaj z čoho vyberať, či už stálice alebo mladé pušky, ktoré môžu výrazne pomiešať karty. Do bránky sa postaví opora kohútov z Londýna Hogo Lloris, ktorému mal kryť chrbát fantastický Steve Mandanda, ten však utrpel škaredé zranenie a sny o MS sa mu rozplynuli pred očami. Francúzi majú výhodu toho, že na každý post postavia spoľahlivú oporu no aj mladý talent. Do obrany napríklad opory ako Patrice Evra či Laurent Koscielny a mladí Raphael Varane spolu v Mangalom či Lucasom Digne. Hlavne záloha je plná hviezd. Stred poľa by si mal strážiť záložník PSG Yohan Cabaye aj s možnou pomocou Blaiseho Matuidiho či Sissokom, nezabúdajme na Paula Pogbu, pre ktorého je turnaj ako MS skvelá možnosť sa ešte viac zviditeľniť. Ďalej krídelníkov ako hviezdny Franck Ribéry či Mathieu Valbuena bude dopĺňať mladík Griezmann. O útok by sa mala starať trojica útočníkov, z ktorých dostane šancu pravdepodobne väčšinou len jeden. Trio Giroud, Rémy a Benzema je pripravené. Práve posledne menovaný hráč, Karim Benzema by mal byť voľbou číslo 1 pre trénera Didiera Deschampsa. Reprezentácia musela riešiť aj kauzu okolo nenominácie záložníka Manchestru City, Samira Nasriho. Toto rozhodnutie mnohých pobúrilo, no tréner isto vie, prečo Samira do Brazílie neberie.

Rekordman v počte štartov je legendárny Lilian Thuram, ktorý nastúpil v národnom drese 142 krát. Najlepší strelec je bývalá hviezda Arsenalu, Thierry Henry, ten sa trafil 51 krát. Francúzi si vychutnali aj prvenstvo v rebríčku FIFA, presne rok(máj 2001-máj 2002). Najnižšie však reprezentanti spadli až na 27.priečku a to v roku 2010, momentálne im patrí 19.miesto, čiže nič moc.

Prvý zápas:Brusel, 1.máj 1904, 3:3 proti Belgicku.

Najvyššia výhra:Auxerre, 6.september 1995, 10:0 proti Azerbajdžanu.

Najväčšia porážka:Londýn, 22.október 1908, 17:1 proti Dánsku.

Ako na MS Francúzsko dopadne ? Pozdvihnú "Len Tricolores" nad hlavu trofej ? Uvidíme !

ANKETA: Ako ďaleko sa dostane Francúzsko na MS ?

  • Získa zlato

    20%

  • Získa striebo

    10%

  • Získa bronz

    10%

  • Skončí v štvrťfinále

    60%

  • Skonči v základnej skupine

    0%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články