Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Liga majstrov je späť!!!

Vyraďovacia fáza futbalovej Ligy majstrov štartuje po zimnej prestávke v utorok úvodnými dvoma zápasmi osemfinále. V šlágri večera Paríž St. Germain privíta Chelsea Londýn, duel Šachtaru Doneck s bundesligovým lídrom Bayernom Mníchov sa pre napätú situáciu na východe Ukrajiny uskutoční na štadióne v Ľvove. Obe stretnutia majú výkop o 20.45 SEČ.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Dvojzápas PSG s Chelsea bude reprízou vlaňajšieho štvrťfinále najprestížnejšej klubovej súťaže. V ňom uspel londýnsky klub, ktorý po prehre 1:3 na pôde súpera vyhral doma 2:0 a postúpil vďaka gólu Edena Hazarda dosiahnutému na ihrisku súpera. Oba tímy sa stretli aj v skupinovej fáze sezóny 2004/2005, Chelsea v Parku princov vtedy vyučovala triumfom 3:0, v odvete na Stamford Bridge sa zrodila bezgólová remíza.

Generálka na Ligu majstrov Parížu vôbec nevyšla. Favorit doma v lige iba remizoval s SM Caen 2:2, hoci ešte v 89. minúte viedol o dva góly. V závere však dohrával pre zranenia len s ôsmimi hráčmi v poli, čo hostia dokonale využili. Najskôr znížil Emilian Sala a v druhej minúte nadstaveného času zariadil deľbu bodov presnou strelou z priameho kopu Herve Bazile. Domácim sa postupne zranili Yohan Cabaye, Marquinhos a Blaise Matuidi, po vyčerpaní všetkých troch striedaní nedohrali ani Serge Aurier a Lucas.

Podľa kouča Blanca budú proti Chelsea s určitosťou chýbať stredopoliar Cabaye, obrancovia Marquinhos, Aurier i krídelník Lucas. Kľučový stredopoliar Matuidi má boľavé koleno a jeho nasadenie je otázne. "Prišli sme o štyroch hráčov, ale hlavne o dva body. Je to pre nás veľká rana, prvýkrát som zažil takýto neuveriteľný zápasový scenár," povzdychol si Blanc po remíze s Caenom. "Musíme sa zomknúť a byť v utorok pripravení."

Chelsea mala voľný víkend "vďaka" vypadnutiu už v januárovom šestnásťfinále FA Cupu. Tréner PSG Laurent Blanc označil v tejto súvislosti súperovho kouča Joseho Mourinha za "génia". "Vypadli z FA Cupu po prehre s Bradfordom 2:4, čo im teraz umožnilo celý týždeň sa pripravovať iba na zápas proti nám. Len si predstavte to cunami kritiky, ak by PSG prehral podobný zápas," vyhlásil Blanc. Z kádra Chelsea je podľa portálu uefa.com v utorok otázny štart iba Johna Obiho Mikela. Debut v novom drese v Lige majstrov môže absolvovať "zimná" posila Kolumbijčan Juan Cuadrado.

Paríž St. Germain sa pokúsi o tretí prienik do štvrťfinále súťaže za sebou, v základnej F-skupine obsadil s 13 bodmi druhé miesto za Barcelonou. V európskych pohároch ťahá na domácej pôde sériu 32 duelov bez prehry (22 víťazstiev, 10 remíz). S anglickými súpermi má ale negatívnu súhrnnú bilanciu - z deviatich súbojov si pripísal dve výhry, tri remízy a štyri prehry.

Chelsea je aktuálnym lídrom anglickej Premier League a víťazom Ligy majstrov z roku 2012, vlani vypadla v semifinále s Atleticom Madrid. V prebiehajúcej sezóne suverénne ovládla základnú G-skupinu s bilanciou 4-2-0. "Blues" sa môžu dostať do svojho štvrtého štvrťfinále z uplynulých piatich ročníkov LM. Na francúzskej pôde si ale v histórii pripísali pri šiestich návštevách jediné víťazstvo v spomínanom dueli nad PSG (3:0).

Pikantnú príchuť bude mať dvojzápas pre brazílskeho obrancu PSG Davida Luiza, ktorý do hlavného mesta Francúzska prišiel vlani v lete práve z Chelsea. "V Londýne som prežil skvelé roky, stali sme sa európskymi šampiónmi, s fanúšikmi som mal skvelý vzťah, rovnako so spoluhráčmi a prakticky so všetkými v klube. Ale teraz som na druhej strane barikády a na túto konfrontáciu sa teším," povedal pre britskě médiá Luiz, ktorý si ešte v drese Chelsea práve v Paríži strelil vo vlaňajšom štvrťfinále vlastný gól.

Šachtar Doneck musí odohrať prvý osemfinálový duel s vysoko favorizovaným Bayernom Mníchov vo svojom prechodnom domove v západoukrajinskom Ľvove, keďže východ krajiny je stále ochromený konfliktom medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Nevýhodou Šachtaru bude aj fakt, že posledný súťažný duel odohral ešte v decembri.

"Samozrejme, že favoritom je Bayern, ale vo futbale je možné všetko," uviedol pred prvým stretnutím tréner ukrajinského šampióna Mircea Lucescu. Ten sa bude spoliehať najmä na kanoniera Luiza Adriana, ktorý v skupinovej fáze nastrieľal až deväť gólov. Vyrovnal tak rekord Cristiana Ronalda a je lídrom streleckej tabuľky aktuálneho ročníka pred Lionelom Messim (8). Najmä vďaka nemu skončil Šachtar v základnej H-skupine za Portom na druhej postupovej priečke. "Veľa sme sa venovali tomu, kde nájsť slabiny súpera. Naším cieľom je víťazstvo. S remízou nie sme nikdy spokojní, ani v zápase s Bayernom. Majú výhodu v tom, že hrajú o body každé tri-štyri dni. Ale aj my sme dobre fyzicky pripravení," tvrdí Luiz Adriano.

Šachtar nastúpi proti Bayernu premiérovo v histórii a proti bundesligovému súperovi sa pokúsi o prvý triumf od roku 1980. V sezóne 1980/1981 dokázal doma zdolať Eintracht Frankfurt tesne 1:0. Najpamätnejším duelom proti nemeckému tímu je pre Doneck víťazstvo 2:1 po predĺžení nad Werderom Brémy vo finále Pohára UEFA 2009 v Istanbule. Pre Šachtar to je tretia účasť v osemfinále LM. Domáci sa budú musieť zaobísť bez stredopoliara Tarasa Stepanenka, ktorý nemôže nastúpiť pre trest. Otázne je nasadenie útočníka Bernarda.

Bayern sa na utorok naladil ideálne, keď v domácom ligovom zápase deklasoval Hamburg 8:0 a udržal si na čele tabuľky osembodový náskok. Po slabšom rozbehu na začiatku roka tak potvrdil nárast formy. Po dva góly úradujúceho majstra strelili v Allianz Aréne Thomas Müller, Arjen Robben a Mario Götze, po jednom pridali Robert Lewandowski a Franck Ribéry. "Osem nula je supervýkon. Mám radosť, že sme hrali tak dobre. Je super, že náš spôsob hry je opäť tu. Už sa ale sústredíme na zápas Ligy majstrov, aby sme dvojzápas so Šachtarom Doneck zvládli čo najlepšie. Súper má talentovaný mladý tím, očakávam zaujímavé zápasy," uviedol španielsky kouč Bavorov Pep Guardiola.

Bayern je jasným favoritom na postup. Kraľoval už v základnej E-skupine súťaže, v ktorej stratil iba tri body za prehru na pôde Manchestru City. Pre zranenia nebudú môcť na Ukrajine hrať Javi Martinez, Philipp Lahm a Thiago Alcantara. Otázny je štart Xabiho Alonsa. "Musíme sa mať na pozore, pretože Šachtar má v kádri pár šikovných Brazílčanov. Ale ak nastúpime koncentrovaní, mali by sme to zvládnuť," vyhlásil krídelník Bavorov Robben.

Odvetné zápasy sú v Londýne a v Mníchove na programe 11. marca.

Osemfinále Ligy majstrov 2014/2015 - prvé zápasy utorok, 20.45 h:

Paríž St. Germain - Chelsea Londýn /rozhoduje: Cüneyt Cakir (Tur.)/

Šachtar Doneck - Bayern Mníchov (hrá sa v Ľvove) /rozhoduje: Alberto Undiano Mallenco (Šp.)/

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články