Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

"Katalánci" po 6 rokoch vyšli naprázdno

Ak nepočítame augustový triumf v španielskom Superpohári na začiatku sezóny 2013/2014, tak futbalisti FC Barcelona nezískali po prvý raz za šesť rokov žiadnu významnejšiu trofej. Tento fakt už vyústil do odchodu hlavného trénera Gerarda Martina, ktorého podľa španielskych médií nahradí Luis Enrique. Rovnakým smerom ako argentínsky tréner však poputujú z Nou Campu aj niekoľkí hráči z hviezdneho kádra.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Barcelone sa po sobotňajšej domácej remíze 1:1 s Atleticom Madrid nepodarilo obhájiť španielsky primát. Argentínčanovi Martinov sa tak nepodarilo nadviazať na najúspešnejšiu éru v 115-ročnej histórii katalánskeho veľkoklubu.

"Jedna éra sa skončila, či sa nám to páči, alebo nie," uviedol obranca Barcelony Javier Mascherano. "Ak chcete robiť prestavbu, tak sa musíte najprv postaviť tvárou k realite, a realitou je, že potrebujeme zmeny. Vedenie klubu urobí rozhodnutie, ktoré opäť vytvorí súťaživí tím. Táto neopakovateľná éra sa končí. V tomto, ani v žiadnom inom klube, sa znovu nezrodí toľko úspechov v takom krátkom čase. Preto to tak veľmi bolí."

Keď sa v roku 2008 vrátil Pep Guardiola do Barcelony, tak nasledovalo štvorročné obdobie, počas ktorého získal 14 z 19 možných trofejí vrátane dvoch triumfov v Lige majstrov. Jeho asistent Tito Vilanova, ktorý nedávno prehral nerovný boj s rakovinou, sa potom stal hlavným koučom a pridal minulý rok ďalší španielsky titul.

Z vrcholu začali "Katalánci" už v minulej sezóne, keď v semifinále Ligy majstrov 2012/2013 vypadli s Bayernom Mníchov po prehrách 0:3 a 0:4. Horšie dopadla Barcelona v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži len v tomto ročníku pod vedením Martina, keď neprešla sitom štvrťfinále práve cez Atletico Madrid. Problémy Barcelony sa premietli aj do sezóny v Primera division a to najmä v jej druhej polovici. Katalánsky gigant totiž v posledných 19 ligových kolách stratil až 22 bodov.

Brankár Victor Valdes a kapitán Carles Puyol už skôr avizovali svoj odchod z Nou Campu. Medzi tými, ktorí zrejme uvoľnia miesto mladším z mládežníckej akadémie, bude aj Mascherano. "Nedosiahli sme ciele, ktoré sme so stanovili. Prichádza obdobie zmien. Niektorí hráči už v klube nebudú pokračovať," povedal prezident Barcelony Josep Bartomeu, ktorý v tejto sezóne vymenil Sandra Rosella pre netransparentný prestup Neymara z FC Santos. "Niektoré veci sú už pripravené a rozhodnuté. V najbližších dňoch všetko zverejníme. Aj naďalej budeme stavať na svojom hernom štýle a futbalovej filozofii.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články