Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ďalšie problémy v Brazílii?

Vyskytol sa ďalší problém...
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V troch z dvanástich brazílskych miest, ktoré budú onedlho hostiť majstrovstvá sveta vo futbale, môže vraj dôjsť k prepuknutiu epidémie horúčky dengue. S odvolaním sa na španielskych vedcov, ktorí pre túto chorobu vyvinuli systém včasného varovania, to uviedla agentúra Reuters.

Vysoké riziko sa týka miest Natal, Fortaleza a Recife na východe krajiny, zvýšené nebezpečenstvo je ale napríklad aj v mestách ako Rio de Janeiro, Belo Horizonte alebo Manaus. Na ostatných miestach, kde sa bude futbalový šampionát konať, je vraj riziko nízke.

Dengue je kvôli silným bolestiam, ktoré spôsobuje, tiež známa ako horúčka lámajúcich kostí. Jedná sa o vírusové ochorenie prenášané komármi druhu Aedes aegypti. Choroba sa môže prejavovať podobne ako chrípka, ale zhruba u piatich percent pacientov sú následky smrteľné. Neexistuje proti nej zatiaľ žiadne očkovanie ani účinná liečba.

Brazília má celosvetovo najvyššie percento výskytu tejto choroby. Medzi rokmi 2000 a 2013 bolo zaznamenaných až sedem miliónov prípadov.

Pravdepodobnosť, že epidémia horúčky dengue bude tak rozsiahla, že nakazí návštevníkov majstrovstvá a po návrate sa rozšíri aj do ich domovských krajín, bude podľa Rachel Loweové z Katalánskeho ústavu klimatických vied v Barcelone, ktorý sa na vývoji varovného systému podieľal, záležať na niekoľkých faktoroch. Sú nimi napríklad teplotné a zrážkové úhrny, ktoré ovplyvnia množstvo komárov, aj individuálnu odolnosť turistov voči chorobe.

Vedci dúfajú, že nimi vyvinutý model pomôže brazílskym orgánom prijať opatrenia na redukciu populácie komárov a zároveň zníženie rizika prepuknutia epidémie.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: efotbal

Diskusia

Podobné články