Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Legenda s modrým srdcom

V tomto magazíne sa dozviete viac o veľkom mužovi, ktorý za sebou nechal obrovskú stopu nie len ako hráč, ale aj ako charakter. Nedávno však v pokročilom futbalovom veku ukončil kariéru a tak Vám na prinášame zostrih jeho životnej cesty- Javier Zanetti.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Len pár dní dozadu prišiel koniec jednej obrovskej éry, bol to posledný zápas Javiera Zanettiho. Už 40 ročný srdciar Interu Miláno sa rozhodol skončiť s futbalom, no neodchádza na dobro, v jeho milovanom klube totiž ostáva a zaradí sa medzi členov predstaventstva. Niekde sa vraví aj o poste prezidenta klubu. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete viac o jeho nie len futbalovom živote.

Začiatky boli ťažké

Narodil sa 10.8.1973 v Argentínskom meste Buenos Aires. Vyrastal na predmestí pri prístave kde sa začalo aj jeho spoznávanie s loptou. No jeho futbalové detstvo nebolo tak jasné a krásne, ako začiatky iných. Javier sa narodil rodičom, ktorí mali taliansky pôvod takže jeho vzťah ku krajine cestovín a pizze sa formoval od detstva. Bol aj školopovinný, čo si skombinoval s prácou, áno, pracoval ako pomocný murár pri otcovi, rozvážal mlieko a pomáhal bratrancovi v obchode. Svoju vášeň však nedával na bok a stále mal veľký sen. Jeho prvé futbalové roky, ktoré sa podobali na profesionálne, začali v nižších súťažiach, konkrétne v akadémií Independiente. To mal Zanetti ledva 20 rokov, keď prvý krát obliekol dres prvoligového družstva.

Krátka, no dôležitá zastávka v Banfielde

2 sezóny pôsobil "Il Capitano" v najvyššej Argentínskej lige, kde si ho hneď všimla elita, o jeho služby mali záujem kluby ako Boca Juniors či River Plate. Začal si pripisovať štarty aj v národnom drese a bola pred ním veľká kariéra. Javier sa rozhodol odmietnuť veľké kluby v Amerike a čakal na tú správnu príležitosť, ktorá prišla a určite neľutoval.

Začína sa éra Nerazzurri

22 rokov mal argentínsky obranca vtedy, keď debutoval za Internazionale, čiže Inter Miláno. Už po štyroch rokoch pôsobenia sa mu dostala veľká pocta, na ruku mi pristála kapitánska páska a veru, ostala dlho. Sám vtedy možno netušil, aká kariéra ho čaká. Aj cez obrovský záujem Realu Madrid sa "Il Capitano" rozhodol ostať, Inter sa mu asi naozaj vryl do srdca. Jeho cesta začínala na kraji obrany, no po príchodoch iných hráčov či nedostatku hráčov na iný post nemal problém zastúpiť akúkoľvek defenzívnu činnosť. Samozrejme začala jedna veľká cesta legendy od Nerazzurri, ako sa prezýva modrá časť Milána. Po vyjadreniach hráča bolo každému jasné, že z Interu len tak ľahko neodíde a tak sa aj stalo. Môžme ho prirovnať ďalším kapitánskym legendám klubov, každého hneď napadne samozrejme Steven Gerrard, alebo Francesco Totti. Narozdiel od týchto 2 mužov, Javier už kopačky zavesil na klinec. Dovtedy si však pripísal stovky štartov za jeho klub, môžme ho kľudne tak nazvať, pretože Zanetti je v Interi rekordérom. Zisky trofejí, titulov či Európskych pohárov boli priorita, v tých časoch bol Inter svetová extratrieda a Javier bol členom kádru, ktorý bolo ťažko poraziť. Zanetti je jediný hráč, ktorý zažil najviac trénerov v jednom klube, za jeho pôsobenia sa vystriedalo až 19 koučov. V jednom rozhovore a o svojej budúcnosti a Interi vyjadril Javier nasledovne: "Je to prvý a jediný tím, ktorý mi otvoril cestu do Európskeho futbalu. Keď som sem prišiel, bol som mladý a myslím si, že žiaden manšaft nedáva tak veľa viery a nemá tak veľa trpezlivosti s mladými hráčmi vo veku 20 rokov. Od prvého dňa robil Inter pre mňa všetko a ja som mu to oplácal. Navždy budem za to vďačný. Pre rovnaký dôvod sa tu budem stále cítiť ako doma a nikdy nechcem Inter opustiť, aj keď už nebudem hrať. Jednoducho milujem Internazionale. Forza Nerazzurri !.

Éra Mourinha v Interi

Väčšina vie, že v Miláne trénoval aj kontroverzný kouč José M. Dovtedy viac ako 10 sezón pôsobil Zanetti ako krajný obranca, no v dôsledku veľkej maródky v Interi sa Javier preradil na nový post- stredný záložník. V sezóne 09/10 sa dokonca Zanetti objavil na poste stredového útočníka. V tej istej sezóne sa Zanettimu a Interu výrazne darilo, čo prinieslo modrým aj ten najcennejší triumf, víťazstvo v Lige majstrov, vtedy poradili Bayern Mníchov 2:0 a bol pri tom samozrejme aj kapitán- Javier. Nebol to len veľký večer pre Nerazzurri, ale aj pre Zanettiho, keďže finále LM bol jeho 700.stý zápas v drese Interu.

Životná odysea sa pomaly končí, legenda sa lúči

Roky išli jedne za druhým a hráč so zápalom len pre Inter sa menil na legendu s modrým srdcom. Začiatkom roka 2011 Javier prekonal jeden historický rekord Interu v počte zápasov, keď si na chrbát obliekol jeho "štvorku" a nastúpil na 520.ty zápas v Serii A. Neskôr stále v tom istom roku dosiahol jeho životný triumf, ako profesionálny futbalista hral svoj tisíci duel. Dostávame sa do veľmi blízkej minulosti, konkrétne do roku 2013, keď si Javier privodil veľmi nepríjemné zranenie. Šľachy v jeho Achilovke sa roztrhli a prognóza bola nasledovná: "Už nikdy nebude hrať". No legenda je legenda a asi mu požehnali aj tí najvyšší, Zanetti sa ako 40-ročný veterán vrátil na ihrisko v zápase proti Livornu, na domácej pôde takže to bol skvelý návrat aj keď vedel, že už si toho veľa neodkope. 29.4.2014, čiže pred necelým mesiacom prezident Interu, Erick Thorir oznámil, že táto sezóna bude pre Javiera posledná a stane sa členom klubu, ako riaditeľ. Posledný zápas pre túto Argentínsku legendu bol pred týždňom, keď sa odohrávalo posledné kolo Serie A, v 52.minúte nastúpil ako striedajúci hráč a bolo to jeho posledné vystúpenie so špeciálnou kapitánskou páskou.

Zanetti a Squadra

Debut v národnom drese si odbil v roku 1994, ešte keď pôsobil v Argentíne. Boli aj roky, keď Javier nebol nominovaný do repre, no väčšinou bol číslo 1 na kraj obrany. V spomínanej ne-nominácií zmeškal MS 2006 alebo MS 2010. Síce v roku 2010 vyhral Ligu majstrov, no on ani jeho kolega z Interu Esteban Cambiasso neboli povolaný reprezentovať. Dokopy obliekol národný dres 145 krát a strelil 5 gólov.

Život mimo futbalu

Oženil sa v roku 1999 v Argentíne s dievčaťom, ktorá mala pri ich zoznámení 14 rokov, on 19. V roku 2005 sa stal otcom dcéry Sol Zanetti a jasal šťastím:"Som veľmi šťastný z príchodu tohto dieťaťa do môjho života. Je to krásna skúsenosť Moja dcéra bude mať všetko šťastie, ktoré si zaslúži.". Okrem tejto dcéry ma Javier ešte 2 synov, Ignacia a Tomasa. Jeden z najlepších priateľov Zanettiho je jeho bývalý spoluhráč Wesley Snejder. V Argentíne Javier rozbehol veľký projekt čo sa týka charity v málo rozvynutých častiach jeho krajiny, okrem toho je aj ambasádor FIFA.

Záver a pár zaujímavostí o legende

Od školy nosí Javier rovnaký účes(t.j. prehodené vlasy s cestičkou).

Za Inter odohral viac ako 1000 zápasov, no gólovo sa presadil pomerne menej.

Stretol sa aj s pápežom.

V jeho 40.rokoch dokázal po ťažkom zranení hrať zápasy, hovorilo sa o kamennom srdci modrej farby.

Tak a je koniec, nielen bohatej kariéry jedného veľkého hráča, ale aj nášho magazínu o ňom, ako by povedal Javier, poviem aj ja: FORZA NERAZZURRI.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články