Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ronaldo zavŕšil hetrik. Je najlepším futbalistom sveta

Top
V Zürichu ocenili najlepších futbalistov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Svetová futbalová smotánka sa stretla v zürišskom Kongresshause pri príležitostí udeľovania cien pre najlepších futbalistov roka 2014. Hlavným bodom programu bolo samozrejme ocenenie FIFA Ballon d´Or (Zlatá lopta FIFA), o ktoré bojovala trojica Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a Manuel Neuer. Zlatá lopta FIFA sa udeľuje od roku 2010, keď sa spojili ocenenia Ballon d´Or a FIFA World Player of the Year. Počas galavečera sa však oceňovali aj ostatné kategórie.

Najlepším hráčom roku 2014 sa stal Portugalčan Cristiano Ronaldo, ktorý po rokoch 2008 a 2013 zavŕšil hetrik. Ronaldo získal celkovo 36,77% hlasov, druhý Lionel Messi získal 15,76%, tretí bol Manuel Neuer (15,72%). "Chcem poďakovať všetkým, ktorí mi dalo hlas. Bol to neuveriteľný rok. Chcem sa pokúsiť ešte zlepšiť. Nikdy ma nenapadlo, že by som túto trofej priniesol domov trikrát. Chcem sa stať jedným z najväčších hráčov všetkých čias," povedal šťastný víťaz.

Ako prvú vyhlásili najlepšiu jedenástku podľa FIFPro. Brankárom v tejto hviezdnej zostave je Manuel Neuer. V obrane je to štvorica Phillip Lahm, Sergio Ramos, David Luiz a Thiago Silva, do záložnej rady sa dostali Angel di Maria, Andres Iniesta a Toni Kroos. Futbalovú elitu v útoku doplňujú Messi, Ronaldo a Robben.

Ďalším ocenením bola Cena prezidenta FIFA, ktorú z rúk Seppa Blattera prebral japonský novinár Hiroši Kagawa. „Som šťastný, že sa môžem zúčastniť tejto ceremónie. Je to pre mňa veľká česť získať toto ocenenie. Moji priatelia v Japonsku mi povedali, aby som sem pricestoval a priniesol im niekoľko autogramov,“ povedal novinársky veterán, ktorý vlani v Brazílii absolvoval desiaty svetový šampionát.

Najlepším trénerom sa stal kouč nemeckých majstrov sveta Joachim Löw. „Je to čerešnička na torte. Viem, že toto ocenenie nie je len moje, ja som tu teraz sa všetkých tých, ktorí nám pomáhali. Mali sme vynikajúce podmienky a ja ju chcem venovať všetkým trénerom v Nemecku,“ povedal čerstvý najlepší tréner sveta. Nemec získal celkovo 36,23% hlasov, na druhom mieste sa umiestnil Carlo Ancelotti (22,06%), tretí bol Diego Simeone (19,02%). Najlepším trénerom ženských výberov sa stal Nemec Ralf Kellermann, kouč ženského tímu VfL Wolfsburg, s ktorým triumfoval v minulom ročníku ženskej Ligy majstrov. „Chcel by som sa poďakovať veľkému množstvu ľudí. Dostal som individuálne ocenenie za kolektívny šport,“ povedal Kellerman, ktorý spomenul aj nedávno zosnulého hráča Wolfsburgu Juniora Malandu.

Cenu FIFA Fair Play získali dobrovoľníci na MS 2014. „Ďakujeme im za ich pomoc a služby,“ povedal generálny sekretár FIFA Jérome Valcke.

Krátko pred samotným vyvrcholením vyhlásili aj Cenu Ferenca Puskása pre najkrajší gól minulého roku. V rukách Christiana Karembeua sa napokon objavilo meno James Rodriguez. Kolumbijčan bol ocenený za jeho gól v zápase MS 2014 proti Uruguaju. „Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí mi dali hlas. Bol to špeciálny moment pre mňa aj všetkých v Kolumbii. Cítim sa neuveriteľne šťastný,“ povedal držiteľ ceny, ktorú v roku 2012 vyhral aj Slovák Miroslav Stoch. Celkovo bolo prijatých 3,3 milióna hlasov, Rodriguez získal 42% hlasov, druhá skončila Stephanie Rocheová, tretí bol Robin van Persie.

Futbalovou kráľovnou za rok 2014 sa stala Nemka Nadine Kesslerová. Na tróne vystriedala krajanku Nadine Angererovú. „Chcela by som poďakovať mnoho ľuďom. Mojim trénerom, spoluhráčkam. Bez ich práce by tento úspech nebol možný,“ povedala 26-ročná hráčka Wolfsburgu.

Laureáti FIFA Zlatá lopta 2014:

Hráč: Cristiano Ronaldo

Hráčka: Nadine Kesslerová

Tréner: Joachim Löw

Tréner ženského tímu: Ralf Kellermann

Cena Ferenca Puskása: James Rodriguez

Cena prezidenta FIFA: Hiroši Kagawa

Cena Fair Play: dobrovoľníci na MS 2014 v Brazílii

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články