Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

13 najšialenejších klauzúl v hráčskych zmluvách

Top
Kluby sú niekedy nútené zaplatiť za príchod veľkých hviezd obrovské sumy, ale niekedy musia súhlasiť s niečím navyše. V dôsledku toho má niekoľko hráčov a trénerov v zmluvách ustanovenia, ktoré môžu byť úplne bizarné. Tu je 13 z najšialenejších.
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

13. Klauzula ovčieho semenníka

Toto je určite jedno z chutnejších zmluvných klauzúl, keď sa bývalý majiteľ Cardiffu Sam Hammam chcel uistiť, že ho ako šéfa berú hneď od začiatku. A to natoľko, že keď podpisoval zmluvu Spencer Prior, ktorý prišiel z Manchestru City, trval Hammam na tom, že musí zjesť tradičnú libanonskú lahôdku v podobe ovčieho semenníka. Prior si ho uvaril s citrónom a petržlenovou vňaťou a na znak oddanosti ho zjedol.

12. Klauzula No-Bite

Luis Suarez si urobil meno v najhorších spôsoboch, s početnými hryzúcimi incidentmi počas svojej kariéry. Preto niet divu, že Barcelona doplnila do svojej zmluvy ustanovenia, ktorého ho „odsúdia“ v prípade uhryznutia iného hráča. V spätnom pohľade je to proste úžasné.

11. Klauzula kurzu varenia

Konžský záložník Rolf-Christel Guie-Mien si presadil svoje, keď podpisoval zmluvu s Eintrachtom Frankfurt. Stredopoliar tvrdil, že podpíše len vtedy, ak jeho manželke vybavia kurzy varenia. Dúfajme, že to nepovažovala za príliš urážlivé.

10. Klauzula domčeku z lega

Nemecký útočník Giuseppe Reina si dal do zmluvy zvláštne ustanovenia, ale vzápätí dostal riadnu lekciu. Keď sa upisoval Arminii Bielefeld, urobil to za predpokladu, že mu klub za každý rok trvania zmluvy postaví dom. Bohužiaľ pre Reinu, neurčil veľkosť domu, takže klub mu postavil LEGO dom za tri roky jeho zmluvy.

9. Miliardová klauzula

Cristiano Ronaldo je bezpochyby jedným z najlepších futbalistov na svete. Po zisku Zlatej lopty 2013, je portugalská superstar na dobrej ceste k obhajobe. V aktuálnej sezóne sa mu nesmierne darí, keď už má na konte viac ako 30 gólov. Nie je žiadnym prekvapením, že Real Madrid pridal do zmluvy klauzulu o výkupnej výške v hodnote jednej miliardy eur, takže je prakticky nemožné, aby ho niekto kúpil.

8. Zákaz letu do vesmíru

Toto je jedna z najzaujímavejších doložiek v zmluve. Švédsky stredopoliar Stefan Schwarz podpísal so Sunderlandom v roku 1999, v čase, keď bol prihlásený na jeden z prvých komerčných letov do vesmíru. Vedenie „čiernych mačiek“ potom okamžite pridal ustanovenie, v ktorom uviedol, že sa nesmie vydať do vesmíru až do konca svojej zmluvy.

7. Klauzula nelietania

Denis Bergkamp si sám získal prezývku „Nelietajúci Holanďan“, kvôli svojmu strachu z lietania. Hviezda Arsenalu bola na ihrisku známa pre svoj talent a raketový pohyb, ale mimo ihriska mal skutočnú fóbiu z lietania. Pri vyjednávaní svojej zmluvy s Gunners si vybavil klauzulu, že nebude s tímom cestovať nikam, kde tím použije ako dopravný prostriedok lietadlo.

6. Klauzula riskantného kolena

Manchester United urobil v lete rozruch, keď sa mu podarilo získať na hosťovanie Radamela Falcaa. Avšak, kolumbijský reprezentant opúšťal Monako potom, čo druhú polovicu minulej sezóny s vážnym zranením kolena prepauzoval. Z toho dôvodu si „červený diabli“ pridali v zmluve bod, že ho môžu vrátiť do francúzskeho klubu, pokiaľ by sa zranenie kolena obnovilo.

5. Klauzula Zlatej lopty

Angel di Maria zaplnil titulky novín, po svojom presune do Manchestru United. „Diabli“ zaplatili za najlepšieho argentínskeho hráča roku 2014 necelých 60 miliónov libier, ale s klauzulou zaplatenia 5 miliónov navyše. Našťastie pre nich, klauzula by platila len vtedy, ak by vyhral Zlatú loptu, o ktorú bojujú Ronaldo, Messi a Neuer.

4. Anti PSG klauzula

Odkedy prišiel v roku 2012 Pogba do Juventusu, je predmetom bojov niekoľkých špičkových európskych klubov. Najmä PSG sa zúfalo snaží priviesť ho do svojho kádra. A tak sa vedenie talianskeho klubu rozhodlo predĺžiť mu zmluvu do roku 2019, spravilo ho najlepšie plateným hráčom a dodalo aj klauzulu ohľadom uvoľnenia. V tej sa píše, že musí klub, ktorý ho chce získať zaplatiť 55 miliónov libier, pokiaľ to však bude PSG musí zaplatiť o 8 miliónov viac.

3. Klauzula súkromného lietadla

V roku 2011 urobil Samuel Eto´o prekvapivý presun z Interu Miláno do ruskej Anži Machačkala. Zmluva Kamerunčanovi priniesla nielen neuveriteľný kontrakt v hodnote viac ako 20 miliónov libier ročne, ale aj jeden neuveriteľný bonus. V zmluve bolo uvedené, že Eto´o dostane súkromné lietadlo, pretože preferoval žitie v Moskve miesto bývania v Machačkale.

2. Klauzula hracieho času

Alex Oxlade-Chamberlain toho po príchode do Arsenalu v roku 2011 veľa nenahral, ale bol na to dôvod. V jeho zmluve s „kanoniermi“ bolo uvedené, že klub musí bývalému zamestnávateľovi (Southamptonu) zaplatiť poplatok 10 000 libier, za každý zápas v ktorom Alex odohrá 20 minút a viac.

1. Váhová klauzula

Niel Ruddock nepatril počas svojho pôsobenia v Crystal Palace k najštíhlejším, a preto sa klub rozhodol, že mu dá do zmluvy klauzulu, aby zabránilo nárastu jeho váhy. Uviedli, že v prípade, že prekročí váhu 99,8 kg, príde o desať percent svojho platu. Ruddock si však z toho ťažkú hlavu nerobil a pokutu platil celkom osemkrát. Navyše premeškal aj svoj debut, pretože nemali na neho dostatočne veľké trenírky.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články