Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

TOP 10 kontroverzných momentov roku 2014

Pomaly, ale isto sa blížime ku koncu tohto kalendárneho roka a preto je na mieste trochu bilancovať, čo nám rok 2014 priniesol. Boli to samozrejme krásne futbalové momenty, ale aj tie menej pekné či kontroverzné. V tomto magazíne Vám predstavíme tých najkontroverznejších 10, ktoré sa za rok 2014 vo futbale udiali.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

10. Kontroverzné víťazstvo Schalke 04 v skupinovej fáze LM nad Sportingom Lisabon

Schalke a Sporting sa stretli v skupine s londýnskou Chelsea a nikto nepochyboval o tom, že prvé miesto v tabuľke bude patriť The Blues. V podstate sa hralo o to, ktorý z týchto dvoch tímov obsadí druhé postupové miesto a preto to boli práve vzájomné zápasy, ktoré boli pre oba tímy veľmi dôležité. V tom prvom Schalke privítalo Sporting a ten sa ako prvý ujal vedenia. Neskôr však prišli o vylúčeného hráča a stav sa obrátil na 3:1 v prospech modrých. Portugalskí hráči nezložili zbrane a ukázali silnú psychickú odolnosť, keď sa im podarilo pred koncom vyrovnať. Zlomový moment prišiel v nadstavenom čase, keď po údajnej ruke Jonathana Silvu zahrávali domáci penaltu a Choupo-Moting sa nemýlil. Z opakovaného záberu však bolo jasné, že sa o ruku nejednalo. Výsledok to už nezmenilo, Schalke vyhralo 4:3 a nakoniec aj vďaka tomuto víťazstvu obsadili v skupine druhé miesto za Chelsea.

9. Kieran Gibbs alebo Alex Oxlade – Chamberlain?

Na túto otázku zrejme nevedel odpoveď Andre Marriner, ktorý v zápase Chelsea – Arsenal vylúčil po ruke Oxladea-Chamberlaina iného hráča a to práve Kierana Gibbsa. Ten sa samozrejme veľmi čudoval, ale v zápase mu to už nebolo nič platné. Po skončení duelu však disciplinárna komisia červenú kartu obrancovi Arsenalu zrušila, no Chamberlain dodatočne potrestaný nebol.

8. Roztržka medzi Alanom Pardewom a Davidom Meylerom

Možno si niektorí z Vás pamätajú na zápas medzi Hull City a Newcastleom United v minulom ročníku Premier League hlavne kvôli tomuto momentu, ktorý „spestril“ tento zápas. Po jednom súboji medzi domácim hráčom a hráčom hostí sa lopta dostala mimo hraciu plochu až k trénerovi strák, ktorý chcel zrejme trocha zabrnkať na nervy hráčom Hullu. David Meyler sa samozrejme ponáhľal, keďže stav pre domácich nebol vôbec priaznivý, strčil do Pardewa a hodil do neho loptu. Ten sa s tým popasoval osobitým spôsobom a nadelil Meylerovi „hlavičku“. Po tomto incidente sa na zvyšok zápasu pozeral z hľadiska.

7. Mourinho vs. Wenger

To, že sa títo manažéri nemajú príliš v láske je dlhodobo známe. Slovné útoky a spochybňovanie vyjadrení toho druhého neodmysliteľne patria k Premier League. Ale nikto určite nečakal, že dôjde aj k inému fyzickému kontaktu ako podanie rúk. Všetko to začal súboj Garyho Cahilla a Alexisa Sáncheza, ktorý bol na hrane únosnosti, čo oboch trénerov "vyhecovalo" a trocha sa iskrilo aj mimo ihriska. Všetko to nakoniec upokojil hlavný arbiter stretnutia.

6. Barcelona a zákaz prestupov

Minulý rok bol pre Barcelonu naozaj zlý, nevyhrali španielsku ligu, pohár, ani Ligu majstrov. Tvrdá rana prišla aj v podobe zákazu uskutočňovať prestupy, keď na povrch vyplávali nezrovnalosti medzi Santosom a Barcou ohľadom Neymarovho prestupu. Nakoniec však FIFA tento zákaz zrušila a začiatok presunula na iný termín. Nový tréner Luis Enrique priviedol hneď niekoľko hráčov, čo sa samozrejme nepáčilo futbalovej verejnosti a vzbudzovalo to istú kontroverziu.

5. Zunigov faul na Neymara v štvrťfinále MS

Neymar bol ťahúňom Scolariho mužstva na MS v Brazílii a jeho strata bola pre usporiadateľskú krajinu veľkou ranou. V štvrťfinálovom zápase medzi Brazíliou a Kolumbiou si Neymar preberal prihrávku od spoluhráča a Zuniga ho nešetrným zákrokom poslal na zem. Neymar si do konca šampionátu nezahral a kolumbijský záložník bol zavalený vlnou kritiky aj napriek ospravedlneniu, ktoré Neymar prijal.

4. Legia Varšava vylúčená zo skupinovej fázy Ligy Majstrov

Hráči Legie Varšava aj s naším reprezentantom Ondrejom Dudom a Dušanom Kuciakom sa po skvelých výkonoch a presvedčivých výsledkoch kvalifikovali do skupinovej fázy Champions League a bola to skvelá správa aj pre slovenský futbal. V poslednom kvalifikačnom kole rozbili škótsky Celtic v konečnom súčte skóre 6:1, no napokon sa z postupu radovali Škóti. Ako je to možné? UEFA diskvalifikovala poľský tím, pretože v 87. minúte posledného stretnutia nastúpil Bartosz Bereszynski, ktorého však Legia nenahlásila na súpisku kvôli trestu, ktorý si odpykával z predošlej edície Európskej ligy. Táto bizarná chyba však varšavský klub stála miestenku v Lige majstrov, pretože bol zápas kontumovaný a tak sa museli uspokojiť iba s druhou najprestížnejšou súťažou.

3. Majstrovstvá sveta 2022 v Katare

Kontroverznou udalosťou roku 2014 bolo aj víťazstvo Kataru v tom, kto bude organizovať MS v roku 2022. Nefutbalové prostredie a vysoké teploty zrejme pre kompetentných neboli žiadnou prekážkou. Neskôr sa diskutovalo o tom, že sa šampionát uskutoční zimných mesiacoch, čo je rovnako zaujímavé rozhodnutie. S odstupom času sa však prišlo na určité skutočnosti, ktoré poukazujú na neobjekivitu v rozhodovaní funkcionárov FIFA. Tak či onak, každý si o tomto verdikte môže urobiť vlastný názor.

2. Luis Suarez a Giorgio Chiellini

O tomto kurióznom a kontroverznom momente sa toho popísalo veľa. Zrejme netreba pripomínať, že sa to udialo v zápase majstrovstiev sveta medzi Uruguajom a Talianskom. Luis Suarez opäť zoskratoval, ako niekoľko krát predtým, a pohrýzol obrancu Juventusu. Dostal niekoľko mesačný trest, avšak až dodatočne, keďže hlavný rozhodca si tento incident nevšimol a ani napriek ranám na ramene Chielliniho Suareza nepotrestal.

1. Srbsko vs. Albánsko v európskej kvalifikácii

Tento kontroverzný zápas sa odohral 14. októbra tohto roku v Belehrade na štadióne Partizanu. Dve politicky znepriatelené krajiny sa ocitli v jednej kvalifikačnej skupine na Euro a takto to dopadlo. Aj napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam sa tento zápas vymkol kontrole a na ihrisku to teda vôbec nevyzeralo na futbalové stretnutie. Pokriky, urážky a podobné nešportové prejavy sprevádzali tento zápas od úvodných minút, no všetko sa to vyhrotilo až v 42. minúte, keď nad štadiónom začala viať albánska vlajka, ktorú hráč Srbska, Stefan Mitrovič, strhol a to rozpútalo doslova bitku v priamom prenose. Zápas nakoniec kontumačne vyhrali Srbi.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články