Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Calzona zhodnotil hororový polčas v Nórsku: Vyzeralo to, ako keby sme sa iba teraz spoznali

OSLO - Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou duel v Nórsku, z ktorého panujú rozpačité dojmy.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona. Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
Zdieľajte:

Po nevydarenom prvom polčase vstúpili Slováci do druhého dejstva s "prijateľným" gólovým mankom. Následne mužstvo trénera Francesca Calzonu, ktoré prenasleduje rozsiahla maródka, zlepšilo hru a vybojovalo cennú remízu 1:1.

"Rozdelil by som zápas na dve časti, odohrali sme veľmi zlý prvý polčas. Vyzeralo to, ako keby sme sa iba teraz spoznali. Druhý polčas bol veľmi dobrý, mužstvo dokázalo zareagovať a urobilo presne to, čo sme od hráčov žiadali. Cez polčasovú prestávku som povedal hráčom, že musia robiť to, čo robíme na tréningoch. Aby hrali to, čo sa snažíme hrať v uplynulých dvoch rokoch. Opakujem, je veľa priestoru na prácu, bude to chcieť s určitosťou aj čas. Viem však, že toľko času nemáme a musíme reagovať a pracovať lepšie," uviedol Calzona na pozápasovej tlačovke v Osle.

Slováci v oklieštenej zostave nezachytili vstup do stretnutia. Nóri im od úvodu robili značné problémy v krídelných priestoroch. Domáci hrozili najmä z pravej strany, kam smeroval ťažisko hry kapitán Martin Ödegaard a v častej permanencii bol ľavý obranca Vernon De Marco. Ten čelil aktívnemu mladíkovi Oscarovi Bobbovi, ktorý často kombinoval s pravým bekom Julianom Ryersonom. Nóri však dokázali využiť prítomnosť svojej najlepšej dostupnej jedenástky iba na jediný gól, ktorý strelil v 18. minúte Alexander Sörloth. Mužstvo trénera Stäleho Solbakkena mohlo viesť aj vyšším rozdielom, no doplácalo na slabú efektivitu v zakončení. Do troch príležitostí sa dostal aj hviezdny útočník Erling Haaland, raz hlavičkoval nad bránu, následne jeho pokus zblokoval Norbert Gyömbér a v jednom prípade dobre zasiahol brankár Marek Rodák.

"Okrem toho, že Nóri majú veľmi dobré mužstvo, tak sme im my pomohli k tomu, že tak dobre vyzerali. Prvý polčas sme urobili veľmi málo z toho, čo sme mali prichystané a čo sme chceli hrať. Máme už nejaké čísla z prvého dejstva a tak negatívne sme ich ešte nemali. Myslím si, že chalani sú rozumní a zoberú si zo zápasu to pozitívne. Nebolo to jednoduché, ihrisko nebolo ideálne, o to viac teší druhý polčas," povedal Calzona.

Ďalšiu šancu rozhodnúť duel mal po zmene strán Haaland, ten však nepremenil pokutový kop. Kanonier Manchestru City nedokázal úspešne zakončiť z bieleho bodu prvú zo šiestich penált v národnom A-tíme. Po hodine hry domáci urobili hneď štyri zmeny a ich aktivita v ofenzíve upadla. Iniciatívu aj vďaka príchodu Stanislava Lobotku či Ondreja Dudu do stredovej formácie prevzali Slováci. Práve Duda sa dostal do prvej vyloženej šance slovenského výberu, no po hodine hry ľavou nohou minul bránu Örjana Nylanda. Ten istý hráč si však počínal rutinérsky v 87. minúte, keď sa v šestnástke pohral s dvojicou brániacich hráčov a zariadil remízu 1:1.

Prečítajte si aj

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.Calzona napriek prehre poďakoval hráčom za výkon: Pred pár rokmi by sme s týmto súperom prehrali väčším rozdielom

"Mal som aj šťastie, že som si loptu pretlačil. Dôraz brániacich Nórov nebol až taký, dokázal som si to pripraviť a nechať na nohách. Potom, keď už som to mal pod kontrolou, tak som vedel, že bude dobre. Nie som vychýrený strelec, takže mi nejaký kameň zo srdca nepadol. Samozrejme, poteší to, ale musím pochváliť ´Rodyho´, pretože nebyť jeho, tak by bol rozhodnutý stav 2:0 pre Nórov a už by sa len dohrávalo," povedal Duda, ktorý zaznamenal svoj 13. presný zásah v reprezentácii.

Medzi pozitíva slovenskej hry patril v dvojzápase s Rakúskom a Nórskom Adam Obert. Dvadsaťjedenročný obranca talianskeho Cagliari využil neprítomnosť kapitána Milana Škriniara, Denisa Vavra či Ľubomíra Šatku. Rovnako ako proti Rakúšanom figuroval v stopérskej dvojici s Norbertom Gyömbérom a patril k najlepším hráčom na ihrisku, pričom zaujal najmä konštruktívnou hrou.

"Odohral veľmi dobrý zápas, takisto ako proti Rakúsku. Páči sa mi, s akým sebavedomím hrá, veľmi kolmo. Pre stredného obrancu je to nesmierne dôležitý faktor," vyslúžil si Obert pochvalu od Calzonu. Mladý stopér odohral pred marcovým asociačným termínom za národný A-tím iba desať minút v novembri 2022 proti Čile (0:0).

Calzona chválil výkon svojho tímu po stretnutí s Rakúskom, okrem prvého dejstva bol spokojný aj s predvedenou hrou proti Nórom. Súboje s tímami, ktoré figurujú v rebríčku FIFA pred Slovenskom, podľa 55-ročného Taliana splnili svoj účel: "Chceli sme hrať proti silným súperom v tomto termíne. Teraz ma nezaujímalo, aby sme vyhrali tieto zápasy, ako by to bolo proti slabším súperom. Akceptujem prehry, ale chcem vidieť zlepšenie hry. Preto sme sa rozhodli pre dvoch súperov, ktorí sú v rebríčku FIFA pred nami. Chceli sme sa stretnúť s mužstvami ešte z vyššieho levelu, ale tie s nami hrať nechceli. Asi nepoznajú našu hodnotu."

Najbližšie nastúpi slovenská reprezentácia v rámci prípravy bezprostredne pred štartom európskeho šampionátu. Prípravný duel so San Marínom odohrajú Slováci v rakúskom Wiener Neustadte (5.6.) a prípravu uzavrú duelom proti Walesu v Trnave (9.6.).

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články