Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Sevilla vyhrala Európsku ligu, prekliatie Benficy pokračuje

V penaltovej dráme mali pevnejšie nervy Španieli.
Zdroj: screen
Zdieľajte:

Futbalisti Benficy Lisabon prehrali vo finále Európskej ligy UEFA 2013/2014 s FC Sevilla po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase aj predĺžení 2:4 až v zostrele zo značky pokutového kopu. Na štadióne Juventusu v Turíne sa zverenci trénera Jorgeho Jesusa netešili zo zisku európskej trofeje po dlhých 52 rokoch, keď naposledy triumfovali vo finále EPM v roku 1962 nad Realom Madrid.

Sevilla na tróne pre víťaza EL nahradila londýnsku Chelsea, ktorá práve Benficu zdolala pred rokom v amsterdamskom finále 2:1 gólom v štvrtej minúte nadstaveného času. Sevilla vyhrala tretie finále z troch pokusov a pridala triumf v EL k dvom z Pohára UEFA 2006 a 2007.

Benfica neprelomila prekliatie siedmich prehier vo finálových dueloch v pohárovej Európe a prehrala aj ôsme.

ZÁPAS

Finále začalo vo vysokom tempe, hoci šance sa nerodili. Oba výbery hrali mimoriadne disciplinovane a sústredene v obrane, boli aj technicky skvele vybavené. Snažili sa o útočenie, o kombinácie, o čosi viac Španieli, no línie sa držali bez straty kvetinky. V drese Sevilly sa aktívne snažil čosi vymyslieť najmä špílmacher Rakitič, Benfica zasa trpezlivo vyčkávala na príležitosť z brejku. Prvá strela do priestoru brány prišla až v 37. minúte z kopačky sevillského Morena, ale brankár Oblak bol na mieste. Až posledné minúty prvého polčasu priniesli čisté šance, a v oboch sa ocitli hráči Benficy. Pereira dostal v prvej nadstavenej minúte loptu po prihrávke za obranu, vo vzduchu ju dočiahol, ale skvelý reflexívny zákrok predviedol brankár Beto. O pár okamihov z uhla tvrdo pálil Rodrigo, ale Beto bol opäť na mieste. A keď sa nezapískala penalta proti Seville po zákroku na Gaitana, išlo sa do šatní za bezgólového stavu.

Benfica začala druhé dejstvo v takom rozpoložení, ako skončila prvé. Lima v 48. minúte nevyužil obrovskú šancu, hneď nasledoval ďalší "závar" v 16-ke Sevilly, ale ani Rodrigo, ani opäť Lima neprestrelili obranu a nedali úvodný gól. V 53. minúte mohol portugalský klub zmraziť Reyes, ale v najväčšej šanci španielskeho tímu v dovtedajšom priebehu tesne minul pravú tyč. V ďalších fázach sa už obrany dopúšťali väčších chýb, hralo sa vo vysokom tempe a hra sa prelievala hore-dolu. V 61. minúte opäť Reyes z prvej dobre usmerňoval loptu po prihrávke Cokeho, ale Oblak pohotovo zachránil. Sevilla prevzala iniciatívu, ale obrana súpera odolávala. V 72. minúte Pereira vyzval do šance Limu, ale jeho pokus opäť sevillská obrana zblokovala. Lima v 84. minúte vypálil tvrdo z väčšej vzdialenosti, ale loptu padajúcu pod hornú žrď Beto excelentne vyrazil na roh. Vzápätí Garay nevyužil zaváhanie Beta a hlavičkoval mimo. Keď ten istý hráč nevyužil akrobaticky v nadstavenom čase ďalšiu šancu, muselo sa predlžovať. V 101. minúte Rakitič do brejku vyslal Baccu, ten ale prestrelil. V 110. minúte striedajúci sevillský Gameiro trafil len bočnú sieť. A tak rozhodol až rozstrel zo značky pokutového kopu, v ktorom mali pevnejšie nervy Sevilla.

finále EL 2013/2014:

FC Sevilla - Benfica Lisabon 0:0, 4:2 rozstrel z 11 m

ŽK: Fazio, Moreno, Coke - Siqueira, Almeida

Rozhodoval: Brych (Nem.), 33.120 divákov

rozstrel: Lima 0:1, Bacca 1:1, Cardozo - nedal, Mbia 2:1, Rodrigo - nedal, Coke 3:1, Luisao 2:3, Gameiro 4:2

Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Mbia, Carrico - Reyes (78. Marin, 104. Gameiro), Rakitič, Vitolo (110. Figueiras) - Bacca

Benfica: Oblak - Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99. Cardozo) - Amorim, Gomes, Gaitan (119. Cavaleiro) - Sulejmani (25. Almeida), Lima, Rodrigo

Zdieľajte:
Zdroje informácií: TASR, videa.hu

Diskusia

Podobné články