Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

10 rekordov, ktoré zrejme nikdy nebudú prekonané

Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Avšak niekedy je to naozaj nemožné alebo prinajmenšom veľmi ťažké. V tomto magazíne Vám predstavíme 10 rekordov, ktoré zrejme nebudú nikdy prekonané a ich tvorcovia tak ostanú v histórii zapísaní naveky.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

10. Najviac gólov v La Lige – Lionel Messi

Lionel Messi má na svojom konte naozaj pekné číslo rekordov, no niektoré z nich sú naozaj neprekonateľné. Ten najväčší je zrejme rekord v počte gólov v španielskej najvyššej súťaži. 27-ročný Argentínčan tento úspech dosiahol prednedávnom prekonaním rekordu Zelma Tarru (251 gólov) a to naozaj najlepším spôsobom. V zápase proti Sevilli zaznamenal hat-trick a tým pádom prekonal tento rekord hneď o dva góly. Messi má pre sebou, veríme, ešte niekoľko rokov futbalovej kariéry a preto je dosť možné, že sa tento rekord zastaví na čísle, ktoré sa bude len ťažko prekonávať.

9. 5 víťazstiev v Lige majstrov za sebou – Real Madrid

Písal sa rok 1956, keď kráľovský veľkoklub z Madridu prvýkrát vyhral túto najprestížnejšiu súťaž a začala sa jeho dominancia v európskom futbale. Biely balet dokázal vyhrať vtedajšiu obdobu Ligy majstrov (Pohár majstrov európskych krajín) päťkrát po sebe, čo výraznou mierou prispelo k tomu, že minuloročný triumf bol ich desiatym v poradí. Pomery v európskom futbale sa výrazne zmenili a konkurencia je omnoho väčšia, preto sa dá predpokladať, že takýto úspech už nikdy nikto nedosiahne.

8. Počet víťazstiev v rade – SL Benfica Lisabon

Tento rekord je taktiež z dôb minulých, konkrétne z rokov 1971 až 1973, kedy sa „orlom“ z Lisabonu podaril naozaj neuveriteľný kúsok. V 29 zápasoch po sebe nenašli premožiteľa. Dnes je takýto rekord zrejme nemožný, no aj tak sa našli kluby, ktoré sa tomuto rekordu aspoň z diaľky priblížili. V Španielsku je to Barcelona (16 zápasov) a Taliansko zastupuje v tomto rebríčku Inter (17 zápasov).

7. Najviac ligových gólov v kariére – Pelé

O tomto rekorde sa toho už veľa popísalo. Niektorí sú zástancami toho, že Pelé naozaj strelil 541 ligových gólov, ale našli sa aj takí, ktorí s tým príliš nesúhlasia. Diskutuje sa hlavne o tom, ktoré góly by sa mali, respektíve nemali počítať. Či je to tak alebo onak, Pelé je jedným z najlepších, ak nie priamo najlepší futbalista v histórii a právom sa dostal do tohto rebríčka „neprekonateľných“ rekordov. Aj keď tento na prvý pohľad neskutočný rekord, možno nájde premožiteľa v Lionelovi Messim, ktorý je na prekonávanie rekordov odborník na slovo vzatý.

6. Gól z najväčšej vzdialenosti – Asmir Begovič

Asmir Begovič a jeho gól z vyše deväťdesiatich metrov je zapísaný dokonca v Guinnessovej knihe rekordov. Tomuto Bosniakovi, ktorý je mimochodom brankár, sa to podarilo 2. novembra 2013 v zápase proti Southamptonu. Jeho tím sa tak hneď v 13. sekunde ujal vedenia a aj vďaka tomuto zásahu uhral remízu 1:1.

5. Najväčšia divácka návšteva – Maracanã 1950

Majstrovstvá sveta vo futbale a domáca Brazília vo finále. Toto stačilo na to, aby na zápas Uruguaju proti Brazílii prišlo na Maracanu približne 210 000 fanúšikov. Zaujímavosťou je, že oficiálne bolo na tomto zápase 199 000 ľudí, no zvyšných vyše 10 000 si našlo vlastnú cestu na štadión s cieľom podporiť svoju krajinu. Mohlo sa to skončiť veľkou tragédiou, aké sme už vo svete futbalu registrovali. Chvalabohu k ničomu takému nedošlo a jedinou tragédiou bola pre Brazíliu prehra 2:1.

4. Najviac štartov v Premier League v rade – Brad Friedel

Americký veterán chytajúci za Blackburn, Aston Villu či Tottenham drží takýto neuveriteľný rekord v počte odohraných zápasov za sebou. Medzi rokmi 2004 a 2012 nechýbal v bráne mužstva, v ktorom aktuálne pôsobil, ani raz. Po deviatich sezónach a 310 zápasoch ho na lavičku vytlačil až Hugo Lloris a pretrhol tak túto neuveriteľnú sériu.

3. Najdlhšia séria bez inkasovaného gólu – Edwin Van Der Sar

Tento Holanďan zrel ako víno, čím bol starší, tým lepšie chytal. Takýto husársky kúsok sa mu podaril v sezóne 2008/09 v drese Manchesteru United, keď celých 1 311 minút nemusel vyťahovať loptu zo siete. Aj vďaka nemu tak „červení diabli“ v 14 zápasoch neinkasovali a aj to bolo dôvodom, že na konci sezóny sa radovali zo zisku titulu. Uvidíme, či sa niektorému z jeho nástupcov v bráne United podarí niečo podobné.

2. Najdlhšia séria bez prehry v domácej lige – Steaua Bukurešť

V histórii rumunského klubového futbalu sa navždy zapíše 106 zápasová séria klubu z Bukurešti v 80. rokoch. Tí nenašli premožiteľa vo viac ako stovke zápasov. Aj keď Arsenal dokázal v roku 2004 odohrať celú sezónu bez prehry, s týmto rekordom sa to nedá porovnávať. Najbližšie k tomu malo milánske AC, ktoré nepocítilo trpkosť prehry v 58 zápasoch.

1. Najvyššie skóre – 149:0

31. októbra 2002 skončil zápas medzi AS Adema a SO Emyrne 149 gólovým rozdielom. Tento výsledok však nebol zrkadlom kvalitatívneho rozdielu medzi týmito madagaskarskými mužstvami. Všetky góly totiž strelili hráči AS Adema a to do vlastnej siete. Dôvodom bol protest voči spornej penalte v predchádzajúcom kole, ktorá zaistila SO Emyrne titul a v tomto rekordnom zápase tak už o nič nešlo. Ako nesúhlas voči diskutabilnému rozhodnutiu arbitra tak súperových hráčov nepustili k lopte a nastrieľali si 149 vlastných gólov. Samozrejme, tento zápas neostal bez povšimnutia Madagaskarského futbalového zväzu a všetko malo disciplinárnu dohru.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články