Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Najlepšia bola Žilina, sklamal neférový prístup košického vedenia

Jesenná časť Fortuna ligy sa skončila neštandardne. Plánovanou dohrávkou stretnutia Slovan Bratislava – Spartak Trnava, ktorá sa napokon pre nespôsobilý terén neuskutočnila. Ako hodnotíme ligovú jeseň?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

NAJVÄČŠIE PREKVAPENIE: MŠK Žilina

Po vlaňajšom deviatom mieste azda nikto nepredpokladal, že budú Žilinčania zimovať po jesennej časti ligy na prvom mieste. Samozrejme, zverenci trénera Guľu už na jar ukazovali istý progres, ale na čele sa viac rátalo so Slovanom alebo Trenčínom. Žilinčania na jeseň zaknihovali jedenásť víťazstiev, presne toľko ich mali na konte po celej uplynulej sezóne! Šošoni majú, ako jediný fortunaligista, vo svojom kádri hráča, ktorý je súčasťou základnej zostavy slovenskej reprezentácie. Okrem Viktora Pečovského sa mohol tréner Guľa spoliehať aj na útočnú potenciu Chorváta Jeliča, ktorý nastrieľal 10 gólov, pričom na jeden presný zásah potreboval 145 minút pobytu na trávniku (pre porovnanie, vlani skóroval raz za 450 minút).

NAJVÄČŠIE SKLAMANIE: ŠK Slovan Bratislava

Okrem postupu do skupinovej fázy Európskej ligy prežívajú belasí azda najhoršiu jeseň za posledné roky. Až osem ligových prehier a jedna remíza v 18 ligových zápasoch nebývala v Bratislave zvykom. Sezóna sa pritom pre Slovan nezačala vôbec zle. Po nástupe trénera Straku na lavičku dokázal postúpiť cez dve predkolá Ligy majstrov, pričom nestačil až na neskoršieho účastníka skupinovej fázy Ligy majstrov BATE Borisov.
Potom nastal v bratislavskom tíme veľký útlm. Na prelome septembra a októbra ťahal sedemzápasovú sériu bez víťazstva, na ktorej konci bol odchod Straku z postu hlavného trénera. Jeho nástupca Jozef Chovanec dokázal šesťkrát vyhrať (z toho dvakrát v rámci Slovnaft cupu na pôde druholigistov) a sedemkrát prehral (z toho 4 v Európskej lige).

NAJLEPŠÍ LEGIONÁR: Matej Jelič a Moses Simon

Nedovolíme si povedať, ktorý z týchto dvoch typologicky rozdielnych futbalistov patrí na piedestál. Matej Jelič potvrdil strelecký chýr, ktorý s ním prišiel z Chorvátska a po oťukávacej sezóne konečne rozbalil svoje majstrovstvo naplno. Sám hovorí, že ho strelecká (im)potencia v minulej sezóne trápila a po tréningoch si často pridával aj individuálne dávky, aby sa jeho výkony zlepšovali.
Moses Simon je behavý typ futbalistu, dokáže sa presadiť v súboji jeden na jedného a vie aj presne prihrať. Po dvojzápase Trenčín – Hull City sa o Mosesa začal zaujímať Tottenham Hotspur. Ktovie či ho uvidíme behať po našich trávnikoch aj na jar, alebo zamieri do zahraničia.

Zostrih jesenných gólov Jeliča

NAJLEPŠÍ DOMÁCI HRÁČ: Viktor Pečovský

Ako sme už písali vyššie, len Žilina má v kádri futbalistu, ktorý pravidelne hráva v základnej zostave našej reprezentácie. Viktor Pečovský si v októbri vychutnával víťazstvo nad Španielmi na svojom domovskom stánku a svoju pohodu dokázal preniesť aj na ligové trávniky. V strede poľa, niekedy nenápadne pôsobiaci, s výborným odoberaním lopty, fyzickou pripravenosťou, často privádza protihráčov do zúfalstva. V Žiline však nemá na starosti len defenzívnu činnosť, ale dokáže aj založiť útok a byť nápomocný pri medzihre, či zmeniť ťažisko hry.

ČIERNA ŠKVRNA: finančné problémy a divácke návštevy

Nie je žiadnym tajomstvom, že slovenské športové kluby zápasia s finančnými ťažkosťami. Výnimkou nie sú ani tie futbalové, pričom nie je hanbou, keď si klub problémy vie aj verejne priznať. Zatiaľ čo v Banskej Bystrici o ťažkostiach rozprávajú verejne, v Košiciach sa vedenie klubu snažilo zahaliť problémy rúškom tajomstva. Hráči sa boja verejne vyjadriť, takže sa dostávame len k informáciám z druhej ruky. Nečakaný obrat nastal po tom, čo tréner Látal ukončil zmluvu, aby verejne poukázal na neplnenie záväzkov zo strany klubu. Vedenie MFK sa pred verejnosťou tvárilo, že žiadne problémy, ani výpoveď zo strany trénera neexistujú...
Okrem finančných problémov sa naša súťaž dlhodobo pasuje s nízkymi diváckymi návštevami. Informácia, že prvý raz v jesennej časti klesol divácky priemer pod 2000 (pričom mnohé oficiálne návštevy sú nadhodnotené) hovorí za všetko...

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Futbalový svet

Diskusia

Podobné články