Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Prelomí Benfica prekliatie?

Prišiel očakávaný deň. Cesta do Turína je na konci. Druhú najprestížnejšiu európsku pohárovú súťaž dnes čaká vyvrcholenie. Už dnes o 20.45!
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Na trávnik štadióna Juventusu vybehne španielsky celok zo Sevilly a portugalská Benfica. Španieli budú bojovať už o svoju tretiu trofej z tejto súťaže, naopak pre lisabonský klub by išlo o premiérovú výhru.

Sevilla sa s Benficou stretnú v pohári po 57 rokoch. V septembri v roku 1957 to bola pre oba kluby premiéra v európskych pohároch. Vtedy boli úspešnejší Španieli. Od tohto okamihu si každý tím ide svojou cestou, budujúce si svoju vlastnú históriu. Kým Benfica svoje najlepšie obdobie na európskej scéne prežila v 60. rokoch minulého storočia, úvodné roky 21. storočia boli zase futbalovo úspešnejšie pre tím z Andalúzie.

Môže za to možno aj Béla Guttmann. Maďarský tréner, ktorý doviedol Benficu až k tým najvyšším poctám a klub opustil po tom, čo mu vedenie odmietlo zvýšiť plat. Tréner sa nelúčil zrovna v dobrom a nevraživým tónom vyhlásil: "Ďalších sto rokov sa žiadny portugalský klub nestane európskym šampiónom a Benfica bezo mňa nikdy nevyhrá európsky pohár." Pre tím z Lisabonu sa táto kliatba zatiaľ bohužiaľ plní úplne presne. Od tohto vyjadrenia maďarského trénera totiž Orli zohrali sedem európskych finálových zápasov - päť v Lige majstrov (1963, 1965, 1968, 1988, 1990) a dve Európskej ligy (1983 a 2013) - a prehrali úplne všetky. To posledné vlani proti Chelsea.

Sevilla bola v čase, keď "Encarnados" zbierali najväčšie úspechy, lepším španielskym priemerom a na svojom konte mala jediný ligový titul. Osemfinálovú métu v Európe pokorila len raz, v roku 1957, avšak vo štvrťfinále dostali poriadnu facku od krajanov z Realu Madrid po prehre 8:0. Osemfinálove prekliatie zlomili Sevillčania až v roku 2006 kedy doma dvoma gólmi otočili porážku z prvého zápasu v Lille 0:1. A v ten moment sa začala nová éra. Sevilla vybojovala dve trofeje Európskej ligy v rade (2006 a 2007), európsky Superpohár, dva domáce poháre, španielsky Superpohár! V roku 2013 sa do Európy vďaka Najvyššej športovej arbitráži vrátila a v osemfinále po heroickom výkone vyradila mestských susedov z Betisu po penaltovom rozstrele a ďalší nervy drásajúci súboj odohrali hráči v semifinále, keď v posledných sekundách prekazili Valencii radosť z postupu do finále.

Benfica Lisabon sa v súťaži objavila po tom, čo vypadla v základnej skupine Ligy majstrov. Skončila na treťom mieste v skupine za PSG a Olympiakosom Pireus. V Európskej lige bola jej jazda však úplne bezchybná a nepoznala jedinú porážku. Dokázala sa vysporiadať s Tottenhamom, AZ Alkmaar a v semifinále aj veľkým favoritom, ktorý mal hrať finále na domácom štadióne, Juventusom, ktorý doma porazila 2:1 a v odvete odohrala dostačujúcu remízu 0:0.

Cesta Sevilly do finále bola oproti tomu oveľa ťažšia. Od osemfinále musela zakaždým v odvetách siahať až na dno svojich síl, aby sa prehrýzla do finále. V osemfinále prehrali futbalisti Sevilly derby s Betisom 0:2 a v odvete si vďaka výhre rovnakým pomerom vynútili penaltový rozstrel, v ktorom boli úspešnejší. V ďalšej fáze prestrieľala v odvete Porto 4:1 po porážke v úvodnom zápase 0:1. V semifinále proti Valencii nádej umierala, keď síce oproti zvyklostiam dokázali Červeno-bieli vyhrať prvý zápas doma 2:0, avšak v odvete zrazu prehrávali 0:3 a boli prakticky vyradení. Nebyť spasiteľa M´Bii, ktorý v nadstavenom čase znížil na 1:3 a vďaka tomuto gólu postúpila do turínskeho finále práve Sevilla.

Čo sa týka absencií, neistý je štart sevillského útočníka Kevina Gameira, kvôli boľavému kolenu. V stopercentnej fyzickej kondícii nie je ani Vitolo, ktorého trápi členok. Vylúčený je štart Cristofora, Čeryševa (zranenie) a Jaira, ktorý videl za vyzlečený dres po oslave M´Biovho gólu žltú kartu a je suspendovaný. Na strane portugalského tímu nebudú prítomní potrestaní Marković, Enzo Pérez a Salvio, najlepší nahrávač vyraďovacích bojov.

Predpokladané zostavy:

Sevilla FC: Beto - Coke, Fazio, Pareja, Navarro - Carrico, M´Bia - Reyes, Rakitić, Vitolo - Bacca

Benfica Lisabon: Moraes - Pereira, Garay, Luisao, Siqueira - Djuricic, Amorim, Gomes, Gaitán - Rodrigo, Lima

Zdieľajte:
Zdroje informácií: Vlastná tvorba, rôzne zdroje, goal.com

Diskusia

Podobné články