Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Predstavujeme účastníkov MS: Kostarika

Sympatická a skromná reprezentácia z Ameriky sa na MS predstaví ako outsider a dnes sa o nej povieme viac.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Od začiatku roka sa tento malý stredoamerický štát prepracoval zo 70. miesta rebríčka FIFA, až na 31. miesto. Aké budú jeho šance na nadchádzajúcich MS v Brazílii?

Štvrtý raz v histórii sa dokázala Kostarika prebojovať na záverečný turnaj majstrovstiev sveta vo futbale. Prvý raz sa jej to podarilo v roku 1990 a práve šampionát v Taliansku bol pre tento stredoamerický štát najúspešnejší. V základnej skupine obsadil druhé miesto, stroskotal v šesťnásťfinálovom zápase na Československu. Na prehre 1:4 sa gólovo podieľal aj náš bývalý reprezentačný tréner Ján Kocian.

Po dvoch neúspešných kvalifikačných pokusoch sa Los Ticos predstavili na MS 2002 (hostiteľské krajiny: Kórea a Japonsko), a o štyri roky aj v Nemecku. Tam výraznejšie úspechy nedosiahli a ich púť sa skončila v skupinovej fáze.

V Zlatom pohári CONCACAF má Kostarika na konte sedem cenných kovov (3 zlaté a štyri bronzové medaily), ich posledné víťazstvo prišlo v roku 1989. V tom čase bola kvalifikácia na MS a Zlatý pohár CONCACAF v rámci jedného podujatia.

V prvej aj druhej fázy kvalifikačnej zóny CONCACAF sa Kostarika umiestnila na druhom mieste. V oboch skupinách sa stretla s Mexikom, v tej prvej mu dvakrát podľahla, v druhej dosiahla víťazstvo a bezgólovú remízu. Z prvého miesta postúpili na šampionát Spojené štáty americké, ktoré dokázala Kostarika na svojej pôde zdolať 3:1.

Najlepším kvalifikačným strelcom mužstva sa stal Alvaro Alberto Saborio (z aktívnych hráčov reprezentačný rekordér s počtom štartov 92, v ktorých strelil 31 gólov), ktorý pôsobil aj v anglickom Bristole City. Od sezóny 2011/12 hrá MLS v americkom Salt Lake, kde v sedemdesiatich zápasoch skóroval štyridsaťkrát. K terajším ôsmim kvalifikačným gólom mu výrazne pomohol dvojzápas a Guayanou, ktorej ich strelil dovedna päť. Okrem iného sa podieľal aj na víťazstve nad Mexikom, ktoré po prehre 1:2 putovalo do baráže.

K ďalším kľúčovým hráčom patrí ofenzívny záložník Bryan Ruiz, momentálne pôsobiaci vo Fulhame a taktiež brankár Keilor Navas, dlhodobo zastávajúci pozíciu náhradného gólmana v drese Levante.

Osobnosť trénera

Kolumbijský tréner Jorge Luis Pinto sa druhý raz vrátil do tej istej rieky a spravil dobre. Pred nástupom do funkcie sa vyjadril, že jeho najväčším snom je koučovať mužstvo na majstrovstvách sveta. V roku 2006 od toho nebol vôbec ďaleko, tím priviedol až k postupu, ale z funkcie trénera bol pred šampionátom odvolaný. Tohtoročnú kvalifikáciu jeho družina zvládla veľmi presvedčivo, keď za sebou zanechala dvoch pravidelných účastníkov MS Mexiko a Honduras.

Najlepší strelec (histórie): Rolando Fonseca

ANKETA: Ako ďaleko sa dostane Kostarika na MS ?

  • Skončí v základnej skupine

    33%

  • Postúpi do vyraďovacích fáz

    33%

  • Skončí na medailovom umiestnení

    33%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články