Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Zápas, ktorý zmenil históriu

BRATISLAVA - Súboj tradičných rivalov je vôbec najstarší zápas dvoch krajín v histórii futbalu.
Zdroj: youtube.com, wikipedia.org
Zdieľajte:

30. november 1872 je dátum, ktorý sa do histórie futbalu zapísal veľkými písmenami. Pred 4 000 divákmi sa na ihrisku kriketového klubu Hamilton Crescent v škótskom Patricku odohralo prvé oficiálne futbalové stretnutie medzi Škótskom a Anglickom.

Priateľská predpríprava

Veľkému zápasu predchádzala séria piatich reprezentatívnych duelov. Po verejnej výzve sekretára FA Charlesa Alcocka v novinách v Glasgowe a Edinburghu sa prvé z týchto stretnutí odohralo 5. marca 1870. Zápas sa odohral na londýnskom „Ovály“ a skončil remízou 1:1, ktorú pre Anglicko zachraňoval v 89. minúte Baker. Nasledujúce zápasy sa odohrali: 19. novembra 1870, 25. februára 1871, 17. novembra 1871, 24. februára 1872. Hráči nastupujúci za škótsky výber, boli hlavne z oblasti Londýna. Jediný hráč zo škótskeho klubu bol Robert Smith z Queen´s Park FC.

Veľký zápas

Zápas sa odohral na Deň svätého Ondreja. Celá jedenástka Škótska bola z Queen´s Park, popredného klubu tej doby. Škótsky tím vybral brankár a kapitán Robert Gardner, zostavu Anglicka nominoval z hráčov deviatich klubov Charles Alcock, ktorý sám nemohol pre zranenie nastúpiť. Stretnutie sa pre hmlu začalo s 20-minútovým meškaním. Škóti nastúpili v tmavomodrých košeliach, Angličania hrali v bielom.

Ihrisko bolo po niekoľkodňovom daždi premočené, čo vyhovovalo menším a ľahším Škótom. V prvom polčase rozhodcovia neuznali Škótom gól. V druhej časti zápasu bola škótska defenzíva pod tlakom vysokých anglických útočníkov. Škótsko hralo systémom 2-2-6, hráči „Albionu“ dokonca 1-1-8, čo bol dokonalý ofsajd systém. V určitom bode zápasu sa anglický brankár Robert Baker rozhodol vstúpiť do akcie v poli, keď si vymenil miesta s Williamom Maynardom. Historicky prvý oficiálny zápas sa nakoniec skončil bezgólovou remízou.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články