Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Skutočný futbalový gentleman

Hráč ocenený Rádom britského impéria, najlepší strelec Majstrovstiev sveta v Mexiku 1986 a súčasný komentátor športového kanálu BBC. Áno, reč je o bývalom anglickom útočníkovi, Garym Linekerovi.
Zdroj: twitter.com
Zdieľajte:

Narodil sa 30. novembra roku 1960 v Leicestri a dnes oslavuje svoje 54. narodeniny. Nie je vôbec prekvapením, že práve v Leicesteri City začínal svoju futbalovú kariéru. Kvôli futbalu dokonca prerušil štúdium medicíny na Kings College London. Dôvodom tohto rozhodnutia bolo prebojovanie do prvého tímu Leicesteru City v roku 1978. Netrvalo dlho aby sa Lineker aklimatizoval v seniorskom futbale a naplno prezentoval svoje kanonierske schopnosti. Jeho góly neostali bez povšimnutia ani u reprezentačného trénera a v tomto období dostal prvú pozvánku do reprezentácie. V sezóne 84/85 sa stal najlepším strelcom Division One s 24 gólmi, keď sa o prvú priečku delil s Kerry Dixonom. Po tejto vydarenej sezóne bol o neho na ostrovoch eminentný záujem a nakoniec si ako budúce pôsobisko vybral Everton FC. Hneď vo svojej prvej sezóne za liverpoolsky klub nastrieľal 38 gólov vo všetkých súťažiach, z toho 30 presných zásahov zaznamenal v Division One a stal sa opäť najlepším strelcom.

V prestupovom období bol Gary Lineker veľmi žiadaným hráčom nie len v Anglicku, ale aj celej Európe. Prispel k tomu aj ďalší dôležitý fakt, a to ten, že na MS 1986 v Mexiku sa stal najlepším strelcom turnaja. Hneď po majstrovstvách prestúpil do Barcelony a pôsobil tam nasledujúce tri sezóny. Hneď v tej úvodnej nastrieľal 21 gólov v 41 zápasoch vrátane hetriku proti najväčšiemu rivalovi, Realu Madrid. V roku 1988 vyhral s katalánskym veľkoklubom španielsky pohár Copa del Rey a o rok neskôr aj vtedajšiu obdobu súčasnej Ligy majstrov, Pohár víťazov pohárov. Johan Cruijff však postupom času stále menej a menej preferoval tohto anglického útočníka, až napokon úplne stratil miesto v zostave.

Samozrejme, záujem o jeho služby bol stále eminentný, hlavne po tom, čo sa s ním v Barcelone nepočítalo. Hovorilo sa najmä o Alexovi Fergusonovi, ktorý ho chcel vidieť vo svojom tíme vedľa Marka Hughesa. Lineker však na Old Trafford neprestúpil, trochu prekvapujúco si vybral Tottenham Hotspur. Za kohútov odohral celkovo 105 zápasov a dokázal nastrieľať 67 gólov. Do svojej zbierky trofejí pridal počas pôsobenia na White Hart Lane aj FA Cup. V sezóne 89/90 sa stal s 24 gólmi opäť najlepším strelcom ligy.

Posledný klub s ktorým sa spája meno Gary Lineker, je japonský tím Nagoya Grampus Eight, za ktorý však kvôli zraneniam odohral len 24 zápasov. Profesionálnu kariéru ukončil v roku 1994 práve v Japonsku.

V roku 1986 získal ocenenie PFA hráč roka a tretie miesto v hlasovaní Svetový futbalista FIFA v roku 1991. Počas svojej kariéry nedostal ani jednu žltú alebo červenú kartu a dokonca nikdy nesimuloval jediný faul. Preto v roku 1990 získal ocenenie FIFA Fair Play

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články