Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Vyrovnal Neymar rekord zosnulého Pelého alebo nie? Brazílčania tvrdia, že k tomu má ešte ďaleko pre kuriózny dôvod

RIO DE JANEIRO - Slová uznania, rešpektu a podpory smerovali od brazílskej reprezentácie počas MS v Katare na adresu chorého Pelého. Aj on mal však dôvod na pochvalu, keď Neymar svojim 77. gólom vyrovnal rekord tohto velikána.
Zdroj: 43128
Zdieľajte:

„Sledoval som, ako rastieš, fandil som ti každý deň. A teraz ti môžem konečne pogratulovať, že si vyrovnal môj rekord," odkázal vtedy Pelé. Podľa brazílskej futbalovej asociácie sa to ale nestalo. Prečo?

Podľa oficiálnych štatistík FIFA majú obaja hráči rovnaký počet strelených gólov. Štatistické merania vždy podliehajú určitým pravidlám, podľa ktorých sa góly počítajú.

Pelé, podľa svojich slov, dal v kariére celkom 1283 gólov. Neuveriteľné číslo, ktoré sa zatiaľ nikomu nepodarilo prekonať. Ale aj tento míľnik má svoj háčik.

Podľa metodiky Medzinárodnej federácie futbalových historikov a štatistikov, má Pelé 757 zásahov, zatiaľ čo Cristiano Ronaldo už 819. Podľa iných spôsobov a pri započítavaní rôznych druhov zápasov sú však čísla odlišné.

A to využíva aj Brazilská futbalová konfederácia (CBF), ktorá Pelému priznáva podľa športového webu The Athletic 95 gólov v 113 zápasoch. V tom prípade Neymarovi chýba ešte 18 zásahov.

Rozdiel je totiž skrytý v priateľských zápasoch. Podľa FIFA sa do štatistík počítajú tie zápasy, ktoré medzi sebou odohrali reprezentácie dvoch zemí.

To napríklad znamená, že z duelu Brazília - Tunisko, ktorý sa konal pred MS, sa Neymarov gól z penalty do štatistík započítava.

V Pelého dobách však bolo bežné, že reprezentácie usporiadali priateľské zápasy aj proti klubom. A tak brazílsky klenot exceloval tiež proti tímom ako Malmö, Inter Milán, Atlético Madrid či AIK Stockholm.

Nazbíral pri nich úctyhodných 18 gólov v 22 zápasoch. A niektoré zdroje dokonca uvádzajú 24 zásahov. Tento fakt vyzdvihuje práve CBF, ktorá tak oficiálny Neymarov úspech neuznáva.

FIFA a samotný Pelé však majú iný názor. "Môj rekord tu bol cez 50 rokov a nikto sa mu ani nepriblížil. Až ty (Neymar) si to dokázal. To ukazuje, aký to je úspech," komentoval nedávno brazílsky velikán.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Futbalovýsvet.sk

Diskusia

Podobné články