Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Prinútili ich k tomu? Futbalisti Iránu spievali hymnu v strachu o seba aj svojich blízkych!

TEHERÁN/DAUHA - Futbalisti Iránu pred pondelkovým zápasom na majstrovstvách sveta v Katare spievali hymnu svojej krajiny, avšak podľa agentúry AFP to bolo "bez nadšenia".
Iránski futbalisti počas národnej hymny.
Iránski futbalisti počas národnej hymny. Zdroj: TASR/AP - Hassan Ammar
Zdieľajte:

Americká stanica CNN predtým informovala, že rodinám iránskych futbalistov sa doma vyhrážajú väzením a mučením v prípade, ak sa pred zápasom s USA nebudú správať "primerane".

Irán verzus USA na ihrisku.
Irán verzus USA na ihrisku. Zdroj: TASR/AP - Ebrahim Noroozi

Hráči boli podľa zdroja CNN z prostredia bezpečnosti zápasov predvolaní na stretnutie s členmi Iránskych revolučných gárd. Tí im vraj vysvetlili, že ich rodinám hrozí "násilie a mučenie" v prípade, ak pred zápasom s USA nebudú spievať štátnu hymnu alebo sa dopustia akejkoľvek formy politického protestu.

Iránci pred svojím prvým zápasom na šampionáte proti Anglicku 21. novembra nespievali štátnu hymnu. Stanica BBC to na svojej webovej stránke označila za zjavný prejav podpory protivládnych protestov v Iráne. Pred zápasom s Walesom 25. mája hráči už hymnu spievali.

Zdroj CNN povedal, že v dejisku šampionátu v Katare sú desiatky príslušníkov iránskych gárd. Dohliadajú na iránskych futbalistov, ktorí nemajú povolené vzdialiť sa od tímu či stretávať sa s cudzincami.

Prečítajte si aj

Futbalisti Kamerunu po remíze so Srbskom.Reprezentačná hviezda zažila šokujúci odchod z MS: Každý hráč sa musí prispôsobiť!

Iránskym hráčom pred zápasom proti Anglicku sľubovali za výkon "darčeky a autá", no iránsky režim podľa zdroja zmenil prístup na hrozby po tom, ako hráči odmietli spievať hymnu.

S príslušníkmi Iránskych revolučných gárd sa osobitne stretol aj tréner iránskej reprezentácie Portugalčan Carlos Queiroz. Zdroj však obsah tohto stretnutia nesprostredkoval.

USA a Irán nastúpili proti sebe naposledy na majstrovstvách sveta v roku 1998 vo Francúzsku. V Lyone vtedy zvíťazil Irán 2:1. Toto stretnutie je považované za jeden zo zápasov s najväčším politickým nábojom v dejinách futbalu, píše agentúra AP.

USA verzus Irán v hľadisku.
USA verzus Irán v hľadisku. Zdroj: TASR/AP - Ashley Landis

V Iráne sa od septembra konajú protesty v reakcii na smrť mladej Kurdky Mashy Amíníovej. Zomrela 16. septembra, tri dni po tom, ako ju v Teheráne zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie pravidiel obliekania. Iránske bezpečnostné zložky proti demonštrantom tvrdo zasahujú a ich konanie je terčom medzinárodnej kritiky.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články