Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Irán podáva sťažnosť pred kľúčovým šlágrom skupiny: Tím USA by mali vyhodiť z majstrovstiev sveta!

TEHERÁN - Iránska futbalová federácia (FFI) podala oficiálnu sťažnosť na Futbalovú federáciu USA (US Soccer), ktorá na sociálnych sieťach z vlajky Iránu odstránila slovo Alah (arabské slovo označujúce Boha - pozn.). Takto upravená grafika sa objavila na profiloch US Soccer pred utorkovým vzájomným duelom oboch krajín na MS v Katare.
Futbalový fanúšik drží iránsku vlajku na podporu slobodu žien v Iráne pred zápasom základnej B-skupiny Wales - Irán.
Futbalový fanúšik drží iránsku vlajku na podporu slobodu žien v Iráne pred zápasom základnej B-skupiny Wales - Irán. Zdroj: TASR/AP - Pavel Golovkin
Zdieľajte:

Irán odohrá svoj posledný zápas v B-skupine práve s reprezentáciou USA a v prípade víťazstva postúpi do osemfinále. "Stránka americkej futbalovej federácie na Instagrame neprofesionálnym činom odstránila symbol Alaha z iránskej vlajky. Iránska futbalová federácia poslala Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) e-mail so žiadosťou o vydanie vážneho varovania americkej federácii," uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Vlajka Iránu pozostáva z troch vodorovných pásov zelenej, bielej a červenej farby so slovom Alah v arabskom písme uprostred. US Soccer toto slovo odstránila a upravenú vlajku zverejnila na 24 hodín na oficiálnych účtoch na Instagrame a Twitteri. "Bola to jednorazová grafika ako vyjadrenie solidarity so ženami v Iráne," uviedol predstaviteľ pre komunikáciu amerického futbalového orgánu a dodal, že na webovej stránke US Soccer zostala vlajka nezmenená. Hovorca US Soccer neskôr novinárom povedal, že príspevok bol odstránený a nahradený pôvodnou vlajkou. "Stále však podporujeme iránske ženy," dodal podľa AFP.

Prečítajte si aj

Marocký brankár Yassine Bounou chytá loptu pred Chorvátom Nikolom Vlašičom.Jeho náhradník ledva stihol tímové foto: Brankár Maroka tesne pred výkopom prišiel o miesto v základe

Iránska tlačová agentúra Tasnim na Twitteri uviedla, že americký tím porušil chartu FIFA, za čo je podľa nej primeraným trestom penalizácia na 10 zápasov. "Americký tím by mali vyhodiť z majstrovstiev sveta," napísala.

V Iráne už viac ako dva mesiace prebiehajú protivládne demonštrácie, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články