Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Calzona nemá čarovný prútik a vysvetlil katastrofálny prvý polčas s Azerbajdžanom: Čas je náš hlavný problém

TRNAVA - Nový tréner Francesco Calzona si odbil výsledkovo neúspešnú premiéru na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie.
Zdroj: 43262
Zdieľajte:

Po prehre v domácom stretnutí Ligy národov s Azerbajdžanom 1:2 bol spokojný s druhým polčasom, horší výkon v prvom dejstve pripísal krátkemu času na prípravu. V národnom mužstve chce etablovať mladých hráčov, čo ukázal už vo štvrtok v Trnave.

Taliansky kouč povolal do svojej úvodnej nominácie nováčikov Kristiána Valla, Matúša Rusnáka, Miroslava Káčera a Dávida Ďuriša a dodatočne aj Davida Hrnčára namiesto zraneného Ivana Schranza. Debut v najcennejšom drese doprial pri prvej možnej príležitosti Vallovi, ktorý nastúpil v základnej zostave na pravom kraji obrany, a Ďurišovi. Ten nastúpil v závere riadneho hracieho času, keď nahradil Matúša Bera. Na lavičke náhradníkov zostal napríklad dlhoročný pravý bek reprezentácie Peter Pekarík, stredopoliar Juraj Kucka nebol na zápasovej súpiske.

"So zostavou som spokojný, mladých hráčov však musím aj chrániť, nechcem, aby vyhoreli. Pre Valla to bola prvá nominácia a hneď hral od začiatku. Ďuriš nastúpil v ťažkej chvíli, ale naskočil veľmi dobre. Rozhodol som sa zaradiť mladších hráčov, tento tím potrebuje obmenu na niektorých pozíciách, nemôžeme to dlhšie odkladať. Starší hráči, ktorí zostali na lavičke, chápu, že nastáva nový cyklus. Pomohli mi to zvládnuť aj psychicky," povedal Calzona.

Po piatich zápasoch klesli Slováci v tabuľke 3. skupiny C-divízie LN na tretie miesto o bod práve za svojho premožiteľa. Prvú priečku a postup vyššie si v predstihu zabezpečil Kazachstan triumfom nad Bieloruskom 2:1. Slováci uzavrú účinkovanie v súťaži v nedeľu o 18.00 h súbojom s Bieloruskom v srbskom meste Bačka Topola. Zostup im nehrozí, play out čaká bez ohľadu na výsledok na posledných Bielorusov: "Keby bola situácia lepšia, nesedel by som tu. Prišiel som pomôcť a verím, že sa to môže zlepšiť. Ak by sa prvý polčas zopakoval o rok, bolo by to zlé, teraz to môžeme ospravedlniť aj tým, že sme mali málo času na prípravu. Čas je náš hlavný problém, keby sme mali len štyri dni navyše, nevideli by ste taký prvý polčas. Chlapci ma chcú počúvať, takže môžeme mať nádej do budúcnosti."

Prečítajte si aj

VIDEO Nový tréner a dresy nepomohli: Sokoli v Lige národov zlyhali aj doma s Azerbajdžanom!

Calzona kvitoval snahu zverencov osvojiť si novinky: "Prvý polčas sa nezačal dobre, chalani dávali až príliš pozor na moje pokyny, boli priveľmi strnulí. Paradoxne, po góle súpera sa uvoľnili. Druhý polčas už bol solídny, mali sme dosť veľa gólových príležitostí. Prehra určite nie je zaslúžená, mali sme držanie lopty 71 percent. Chlapci chceli plniť moje pokyny, čo je pozitívne, negatívny je výsledok. Som spokojný s druhým polčasom, chalani sú smutní, že prehrali, ale ja vidím, že môžeme mať budúcnosť. V prvom polčase boli dvaja, traja hráči, ktorí nenaplnili svoj potenciál. Aj oni však začali hrať v druhom polčase lepšie. Z nikoho nie som sklamaný. Nemáme problémy na žiadnom poste, išlo o hlavu. Chalani sa sústredili na to, čo sme robili na tréningoch, na jednej strane je to pozitívne, ale na druhej ich to trochu zväzovalo. Druhý polčas bol dobrý a na ten musíme nadviazať. V ofenzíve sme mali príležitosti, mohli sme dať góly. Problém nebude v útočníkoch, tvoríme však málo akcií. Musíme posielať viac lôpt do šestnástky, to je jediná možnosť v ofenzíve."

Stretli sa dvaja talianski tréneri v zahraničných službách, víťazne odchádzal Giovanni de Biasi. "Čakal som ťažký zápas, poznám talianskych trénerov, aj pána De Biasiho. Vie veľmi dobre pripraviť tím najmä z taktického hľadiska. Ja som pre Slovensko nový tréner, nečakal som, že sa budeme trápiť až 45 minút, ale, žiaľ, takto to bolo. V druhom polčase ste videli to, čo chceme hrať, v prvom polčase tam bol mentálny blok," dodal Calzona. "Dali sme prvý gól, ale druhý polčas bol naozaj veľmi ťažký. Sme radi, že sme vyhrali, naša budúcnosť bude dobrá. Čo sa týka Calzonu, povedal som mu, že sa nemá báť. Je ťažké viesť národné tímy, má veľa zaujímavých hráčov, zatiaľ však absolvoval málo tréningov a nemá čarovný prútik," uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii De Biasi.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články