Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Holanďania rozdrvili Lotyšov, šláger dňa s prerušením

Zápas medzi Talianskom a Chorvátskom musel rozhodca prerušiť.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Holandská futbalová reprezentácia potvrdila rolu favorita a v zápase A-skupiny kvalifikácie EURO 2016 zvíťazila na domácom štadióne v Amsterdame nad Lotyšskom vysoko 6:0. Šláger nedeľňajšieho programu medzi Chorvátskom a Talianskom na milánskom San Sire musel rozhodca na niekoľko minút prerušiť pre výtržnosti fanúšikov. Bulharsko doma iba remizovalo s Maltou 1:1.

"Oranjes" vybavili Lotyšsko už v prvom polčase, keď strelili tri góly. Prvý padol v 6. minúte, Arjen Robben odcentroval z pravej strany a Robin van Persie otvoril skóre presnou hlavičkou k pravej tyči. Domácich gól ešte povzbudil a na lotyšskú bránku sa valil jeden útok za druhým. V 35. minúte sa za hranicou šestnástky oprel do lopty Robben a bolo 2:0. O sedem minút neskôr upravil na rozdiel triedy Klaas-Jan Huntelaar. Obraz hry sa nezmenil ani po zmene strán. V 77. minúte pridal štvrtý gól Jeffrey Bruma, v 82. trafil opäť Robben a v 89. dokončil debakel Huntelaar - 6:0.

Holandskí futbalisti tak "zachránili krk" svojmu trénerovi Guusovi Hiddinkovi, ktorý pred stretnutím vyhlásil, že ak jeho mužstvo nevyhrá, odstúpi z funkcie. Bronzový tím z MS 2014 v Brazílii totiž od šampionátu pod jeho vedením prehral do nedele štyri z piatich zápasov. V A-skupine má na konte po štyroch kvalifikačných dueloch šesť bodov a patrí im tretia priečka.

Boj o čelo skupiny zviedli večer domáci Česi s Islandom. Oba tímy išli do súboja bez straty bodu, pričom prví boli hráči z ostrovného štátu so skóre 8:0. Práve oni sa v Plzni ujali vedenia zásluhou Ragnara Sigurdssona už v 9. minúte, ktorý skóroval po chybe gólmana Petra Čecha. Domáci však mali v ďalšom priebehu viac z hry i podstatne viac šancí a v nadstavenom čase prvého polčasu sa im podarilo vyrovnať, keď sa po Pudilovom centri presadil hlavou Pavel Kadeřábek - 1:1. V 61. minúte už išli Česi do vedenia, keď si strelil veľmi nešťastný vlastný gól Hannes Halldorsson, ktorý si zrazil do siete prudkú prihrávku Plašila. Česi si tesnú výhru v závere už postrážili a s plným počtom 12 bodov sú na prvej priečke skupiny.

Turecko dosiahlo prvý triumf v kvalifikácii, keď si poradilo s Kazachstanom 3:1 vďaka dvom gólom Buraka Yilmaza a jedného Serdara Aziza.

V "B-éčku" si Cyprus schuti zastrieľal proti futbalovému trpaslíkovi Andorre a v Nikózii sa tešil z pohodlného víťazstva 5:0, ktoré ho posunulo na 3. priečku tabuľky. Hrdinom duelu sa stal stredopoliar domácich Georgios Efrem, ktorý strelil za polhodinu čistý hetrik. V druhom súboji skupiny remizoval Wales v Belgicku 0:0. "Ostrovania" tak v štyroch stretnutiach ešte neprehrali a na konte majú osem bodov a sú druhí.

Na čelo tabuľky sa prepracoval Izrael, ktorý vyhral všetky tri svoje duely a má plný počet 9 bodov. V nedeľu si na svojom ihrisku poradil s Bosnou 3:0. Domáci viedli po prvom polčase 2:0, navyše tesne po zmene strán išiel predčasne pod sprchy Bosniak Toni Šunjič a tak duel už bez problémov doviedli do víťazného konca.

Nóri triumfovali v Baku v H-skupine nad domácim Azerbajdžanom tesne 1:0. O jediný gól sa postaral v 25. minúte Havard Nordtveit. Severania majú po štyroch zápasoch na konte deväť bodov a v tabuľke im patrí tretia priečka.

Šláger nedeľňajšieho programu kvalifikácie mal rýchly úvod. Taliani išli do vedenia už v 11. minúte, keď sa do lopty oprel z 20 metrov Antonio Candreva a strelou k pravej tyčke rozvlnil sieť. Domáci fanúšikovia sa však z gólu dlho netešili, už o štyri minúty totiž bolo 1:1. Z uhla sa presadil Ivan Perišič, jeho prízemná strela prekĺzla skúsenému Gianluigimu Buffonovi pomedzi ruky. Stretnutie však poznačili výtržnosti fanúšikov, ktorí zahádzali hraciu plochu svetlicami a dymovnicami. Rozhodca najprv hru v 73. minúte prerušil, no v 76. zastavil časomieru a tímy poslal do šatní. Po niekoľkých minútach sa však vrátili na hraciu plochu a duel pokračoval.

V poslednom zápase skupiny nedokázalo Bulharsko zdolať Maltu a doma uhralo iba zahanbujúcu remízu 1:1. Balkánci síce išli do vedenia už v 6. minúte, no v 49. vyrovnal z penalty Failla a domáci už s výsledkom nedokázali nič urobiť. Smoliarom duelu bol kapitán Ivelin Popov, ktorý v 76. minúte nepremenil penaltu. Malta získala vôbec prvý bod v prebiehajúcej kvalifikácii.

sumáre - 4. kolo kvalifikácie EURO 2016 (NEDEĽA):

A-skupina:

Amsterdam

Holandsko - Lotyšsko 6:0 (3:0)

Góly: 6. van Persie, 35. a 82. Robben, 42. a 89. Huntelaar, 77. Bruma

Plzeň

Česko - Island 2:1 (1:1)

Góly: 45.+1 Kadeřábek, 61. Halldorsson (vl.) - 9. R. Sigurdsson

Istanbul

Turecko - Kazachstan 3:1 (2:0)

Góly: 26. a 29. Yilmaz, 83. Aziz - 87. Smakov (z 11m)

B-skupina:

Brusel

Belgicko - Wales 0:0

Nikózia

Cyprus - Andorra 5:0 (3:0)

Góly: 9. Merkis, 31., 42. a 60. Efrem, 87. Christofi (z 11m)

Haifa

Izrael - Bosna a Hercegovina 3:0 (2:0)

Góly: 36. Vermouth, 45. Damari, 70. Zahavi, ČK: 48. Šunjič (BaH)

H-skupina:

Baku

Azerbajdžan - Nórsko 0:1 (0:1)

Gól: 25. Nordtveit

Sofia

Bulharsko - Malta 1:1 (1:0)

Góly: 6. Galabinov - 49. Failla (z 11m)

Taliansko - Chorvátsko 1:1 (1:1)

Góly: 11. Candreva - 15. Perišič

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články