Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Koniec Abramovičovej éry: FC Chelsea pozná svojich nových majiteľov, ktorí kúpili klub za obrovskú čiastku!

LONDÝN - Futbalovú Chelsea kúpi od Romana Abramoviča za 4,25 miliardy libier skupina investorov vedená spolumajiteľom basketbalových Los Angeles Lakers a baseballového klubu Los Angeles Dodgers Toddom Boehlym. Úradujúci víťaz Ligy majstrov informoval o dohode o predaji na svojom webe. Celá čiastka pôjde na zamrazené konto ruského oligarchu v britskej banke a potom bude prevedená na dobročinné účely.
Zdroj: 42254
Zdieľajte:

Transakciu ešte musia schváliť anglické futbalové orgány a britská vláda. Obchod by mal byť uzavretý koncom mája.

Abramovičova éra v Chelsea končí po 19 rokoch. V roku 2003 ruský miliardár kúpil londýnsky klub údajne za 140 miliónov libier. Chelsea pod jeho vedením prežila najúspešnejšie obdobie v histórii, keď získala päť titulov, dvakrát vyhrala Ligu majstrov a päťkrát ovládla Anglický pohár. K štyrom ligovým titulom a jednému triumfu v Lige majstrov pomohol brankár Čech, ktorý teraz pracuje v klube ako poradca.

Ihneď po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu na konci februára Abramovič po výzvach, aby sa vzdal kontroly nad klubom, zveril Chelsea správnej rade klubovej charitatívnej nadácie. Sankciám sa však klub nevyhol, keď britská vláda v marci zmrazila majetok niektorým ruským oligarchom vrátane Abramoviča. Tretí tím tabuľky anglickej ligy nesmie predávať ani kupovať hráčov, nemôže ani obnovovať zmluvy a má pozastavený predaj vstupeniek pre domácich fanúšikov.

Majetok budúceho spolumajiteľa Chelsea Boehlyho činí podľa magazínu Forbes 4,5 miliardy dolárov. Okrem Dodgers a Lakers má štyridsaťšesťročný americký podnikateľ podiel aj v ženskom basketbalovom tíme Los Angeles Sparks. Chelsea sa pokúsil kúpiť už v roku 2019 za tri miliardy dolárov, ale vtedy s ponukou u Abramoviča nepochodil.

Členmi konzorcia sú aj americká PR manažérka Barbara Charoneová, britský podnikateľ Jonathan Goldstein a britský novinár Daniel Finkelstein.

O Chelsea sa uchádzali aj ďalšie investorské skupiny. Medzi záujemcami figurovali napríklad majitelia baseballového klubu Chicago Cubs, bývalý šéf leteckej spoločnosti British Airways Martin Broughton a niekdajší slávny bežec a neskorší politik a súčasný šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe. Ponuku podal aj britský miliardár Jim Ratcliffe, majiteľ chemickej spoločnosti Ineos a rovnomenné cyklistické stajne, ale prišla neskoro.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Futbalovýsvet.sk

Diskusia

Podobné články