Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Gréci vravia o národnej hanbe

"Ovčiari" v siedmom nebi
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Blamáž, hanba, futbalová vražda. Aj tak označili médiá šokujúcu piatkovú prehru gréckej futbalovej reprezentácie s Faerskými ostrovmi 0:1. Trénera Claudia Ranieriho vyzvali k okamžitej rezignácii, pretože pod jeho vedením získalo mužstvo v kvalifikácii EURO 2016 jediný bod a prehralo tri zo štyroch zápasov. Grécky zväz deň po prehre reagoval a v sobotu odvolal talianskeho kormidelníka z funkcie.

"Zničil si nás," napísal športový denník Goal News na adresu Ranieriho. "Hanbite sa! Faerské ostrovy by ste mali zdolať aj bez trénera." K ostrým slovám siahol aj SportDay, ktorý zápas uviedol titulkom Futbalová vražda. "Národná hanba. Tri domáce zápasy a tri prehry. Titanik sa potápa," komentoval piatkovú blamáž denník Fos.

Trénera sa naopak zastal stredopoliar Panagiotis Kone. "Nechcem o tom veľa hovoriť. Náš prístup bol otrasný," priznal Kone a dodal, že hlavnými vinníkmi hanebnej prehry sú hráči. "Ranieri ani vedenie zväzu na ihrisku neboli. My sme šli na trávnik a počas štyroch zápasov zničili všetko, čo sa od gréckeho triumfu na EURO 2014 podarilo vybudovať," povedal podľa agentúry DPA. Práve nečakaný triumf na ME pred desiatimi rokmi by podľa Koneho mohol "Hellas" pomôcť dostať sa z krízy: "Každý sa musí nad svojimi výkonmi zamyslieť a pustiť si pár videí zo šampionátu v Portugalsku. A potom sa musíme ospravedlniť fanúšikom a všetkým gréckym občanom."

Grékov vyžrebovali do kvalifikačnej F-skupiny z prvého koša, no pozíciu favorita absolútne nezvládli, keď po prehrách s Rumunskom (0:1) a Severným Írskom (0:2) pukli aj s Faerskými ostrovmi. Po hodine hry šokoval domácich na štadióne Karaiskaki v Pireu strelou zo šiestich metrov z voleja Joan Edmundsson a Gréci už nenašli sily na odpoveď. Po štyroch zápasoch sa tak s jediným bodom nečakane krčia na dne tabuľky. Naopak, Faerské ostrovy sa odlepili z posledného miesta a poskočili s tromi bodmi na piatu priečku.

"Vedeli sme, že tu môžeme urobiť nejaký dobrý výsledok, no nečakali sme, že Grékov na ich pôde zdoláme. Mali síce územnú prevahu, no my sme si vedeli vytvoriť šance. Myslím si, že sme si víťazstvo zaslúžili," vyznal sa autor jediného gólu Edmundsson.

Faerské ostrovy dosiahli iba svoje tretie víťazstvo v kvalifikáciách ME za uplynulých 19 rokov. Posledný súťažný triumf "ovčiarov" sa datuje do 7. júna 2011, keď zdolali Estónsko 2:0. "Mnohí z nás v šatni plakali. Na podobný výsledok sme čakali veľmi dlho. Všetci sme neuveriteľne šťastní a hrdí," vyslovil sa brankár Gunnar Nielsen, jediný z mála hráčov v kádri Faerských ostrovov, ktorí sa futbalu venujú na plný úväzok.

Osemnásty tím sveta Grécko pustilo body krajine s 50-tisíc obyvateľmi, ktorá je v rebríčku FIFA na 187. mieste. "Nebojím sa naše víťazstvo nazvať najväčším v histórii. Zaslúžili sme si ho. Mali sme viac šancí, boli sme kompaktní v obrane a veľmi dobrí v prechode do útoku. Musím zložiť poklonu mojim hráčom," rozplýval sa tréner Faerských ostrovov Lars Olsen.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články