Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Kozák: Vpredu máme kvalitu na to, aby sme niečo vymysleli

Posledný kvalifikačný zápas EURO 2016 v tomto roku odohrajú slovenskí futbalisti v macedónskom Skopje v sobotu 15. novembra (20.45 SEČ) na štadióne Filipa II. Macedónskeho.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Nastúpia v ňom ako nečakaný líder C-skupiny s plným počtom 9 bodov po troch zápasoch a troch výhrach na Ukrajine (1:0), doma so Španielskom (2:1) a v Bielorusku (3:1). Zverenci trénera Jána Kozáka hodlajú nadviazať na dobré doterajšie výsledky podložené kvalitnými výkonmi aj v Skopje, kľúčom k tomu podľa ich vyjadrení má byť ďalší poctivý a obetavý výkon.

Pozícia lídra jednej z deviatich skupiny EURO 2016 vo Francúzsku stavia slovenských futbalistov pred duelom 4. kola už do pozície favorita. Tento fakt síce teší všetkých, realizačný tím aj hráči ale unisono tvrdia, že nehodlajú znehodnotiť úspešný štart príliš vysokou eufóriou, resp. zaspaním na vavrínoch. "Nie je zlá pozícia byť na prvom mieste v tabuľke a mať za sebou mužstvá ako Španielsko a Ukrajina. Je to dobrý pohľad a chlapci sú si vedomí, že dnes byť úspešný v kvalifikačných zápasoch nie je jednoduché. Iba poctivá robota a dobrý prístup sú jediná cesta. My nie sme mužstvo, ktoré môže niekoho podceniť či nejsť naplno, nepripraviť sa zodpovedne. Ak to tak bude, tak je to potom zle," povedal 60-ročný Kozák, ktorý opäť raz potrebuje tím v krátkom čase od reprezentačného zrazu dobre pripraviť a naladiť na rovnakú vlnu ako v predošlých troch dueloch v boji o vytúžený finálový turnaj: "Z troch zápasov, a proti takým súperom, je získať plný počet bodov veľmi dobré. Ale nič to nemení na skutočnosti, že ak chceme byť úspešní v Macedónsku, musíme sa dobre pripraviť. Iba dobre pripravení a dobre skoncentrovaní hráči môžu podať dobrý výkon. A iba dobrý výkon vedie, väčšinou, no nie stále, k bodovému zisku."

Kozák má najbližšieho súpera odsledovaného: "Macedónsko je balkánske nevyspytateľné mužstvo, ktoré disponuje skutočne dobrými hráčmi. Prakticky takmer všetci hrajú v zahraničí. Najprv prehrali v Španielsku, potom otočili zápas s Luxemburskom. Najlepšie hrali zápas na Ukrajine, hoci ho prehrali. Vidieť, že sa zlepšujú od zápasu k zápasu. Čaká nás ťažké stretnutie, ale to sú v kvalifikácii všetky. Chýbať im bude Ibraimi, to je pán hráč, ale na Ukrajine, kde podali najlepší výkon, hrali tiež bez neho."

V Kyjeve, Žiline aj Minsku doteraz Slováci bojovali ako tím, pomáhali si obetavo jeden druhému a do bodky plnili stanovené taktické pokyny v zostave, ktorú Kozák doteraz vždy dobre namiešal. A rovnako chcú hrať podľa opory Mareka Hamšíka z SSC Neapol aj najbližšie: "Bude to určite rovnako ťažký zápas, ako boli všetky tri doterajšie kvalifikačné. Hrali sme s nimi pred dvoma troma rokmi, ale neviem ešte, či je to rovnaké mužstvo, alebo či to neobmenili. Myslím si, že sú hrateľný, dá sa nad nimi vyhrať, ale ako som povedal, určite to nebude ľahké. My nie sme tím, ktorý by na niekoho vybiehal. Musíme hrať tak ako na Ukrajine alebo v Bielorusku. Zo zabezpečenej obrany a určite vpredu máme takú kvalitu, aby sme niečo vymysleli a nejaký gól dali. A je jedno, kto ho dá."

"Utvorila sa vynikajúca partia a kolektív, a to vidno aj na ihrisku. A z toho sú i tie výsledky. Je to aj práca trénera, ktorý dal dokopy takúto partiu," povedal obranca Lokomotivu Moskva Ján Ďurica, ktorý síce rolu favorita akceptuje, ale zostáva nohami na zemi: "Favorit sme možno na papieri. Myslím, že zápas bude veľmi ťažký. Videl som nejaké highlighty zo zápasu Macedónska s Ukrajinou a Macedónci mali dosť šancí. Oni musia, hrajú doma. My máme 9 bodov, takže chceme. Dúfam, že to zvládneme. Ale bez disciplíny, bez kolektívnej hry a bez toho, čo nás zdobilo v zápasoch s Ukrajinou, Španielskom aj v Bielorusku, sa výsledok nedostaví. Ukáže sa až na ihrisku. Najťažší zápas je vždy ten najbližší. To sme si hovorili vždy a to isté platí aj o tomto súperovi. Majú svoju silu. V Európe už má každý svoju kvalitu a kto urobí viac chýb, ten prehrá."

Kozákovi z pôvodného menoslovu vypadol zranený obranca Catanie Calcio Norbert Gyömbér, ktorý sa podrobil operácii členka, resp. chorý brankár Rapidu Viedeň Ján Novota. Gyömbéra nahradil Kornel Saláta z Dunajskej Stredy, Novotu brankár dánskeho Esbjerg fB Martin Dúbravka. Menšie zdravotné problémy (prechladnutie) trápilo aj kapitána Martina Škrtela, viróza Hamšíka by už tiež mala byť minulosťou. Svalové zranenie sa lepší aj v prípade ofenzívneho stredopoliara Róberta Maka.

Slováci majú s Macedóncami vysoko priaznivú bilanciu, keď sa doteraz s nimi stretli v troch kvalifikačných cykloch MS 2002, EURO 2004 a 2012. Zo šiestich duelov Slováci štyri vyhrali, iba v dvoch stretnutiach inkasovali po jednom góle, ale v oboch prípadoch to stačilo Macedóncom po výsledku 1:1 na bodový zisk.

Zápas v Skopje, kam sa slovenská výprava presunula letecky z Bratislavy v piatok dopoludnia, v priamom prenose vysiela RTVS. Duel povedie ako hlavný rozhodca Portugalčan Pedro Proença, na čiarach mu budú asistovať krajania Bertino Miranda a Tiago Trigo. Stretnutie na peknom štadióne Filipa II. Macedónskeho má výkop o 20.45 hod.

kvalifikácia EURO 2016, 4. kolo, sobota 15. novembra (20.45 h.):

Mesto: Skopje

Macedónsko - Slovensko

/rozhoduje: Pedro Proença (Port.)/

predpokladaná zostava SR: Kozáčik - Pekarík, Šktrel, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Mak, Hamšík, Weiss - Nemec

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články