Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Barcelona po ďalšej blamáži vyhodila Koemana: Toto je horúci kandidát na jeho nástupcu!

BARCELONA - Španielsky futbalový klub FC Barcelona prepustil hlavného trénera Ronalda Koemana.
Zdroj: 40933
Zdieľajte:

Stalo sa tak po stredajšej prehre na pôde Raya Vallecano 0:1. Katalánci majú po desiatich dueloch na konte 15 bodov a patrí im 9. priečka v tabuľke La Ligy. Podľa španielskych médií je horúci kandidát na uvoľnený post bývalý stredopoliar klubu Xavi Hernández.

Doplatil na zlý štart

Koeman doplatil na zlý štart sezóny, Barcelona pod jeho vedením vyhrala len z tri z predchádzajúcich desiatich zápasov a minulý týždeň prehrala v derby na Camp Nou s Realom Madrid 1:2. V lige utrpela tri tohtosezónne neúspechy v predchádzajúcich štyroch vystúpeniach. V prípade, že by sa nekvalifikovala do budúceho ročníka Ligy majstrov, malo by to enormný dopad na jej už teraz neútešnú finančnú situáciu. Má stratu 1,35 miliardy eur a nemohla si dovoliť predĺžiť kontrakt Argentínčanovi Lionelovi Messimu, ktorý zamieril do Paríža St. Germain, odišiel aj Antoine Griezmann. "V uplynulých rokoch sa všetky kluby pred každou sezónou posilnili, len my nie," povedal Koeman po svojom poslednom zápase vo funkcii.

Laporta s ním stratil trpezlivosť

Päťdesiatosemročný Holanďan vydržal na lavičke Barcelony 14 mesiacov. "Prezident klubu Joan Laporta ho informoval o rozhodnutí po prehre s Rayom Vallecano. Ronald Koeman sa rozlúči s tímom vo štvrtok v tréningovom centre Ciutat Esportiva," uviedol klub vo vyhlásení. Koemana, ktorý v Barcelone odohral šesť sezón ako obranca (1989-1995), vymenoval do funkcie bývalý prezident klubu Josep Maria Bartomeu. Laporta sa stal staronovým prezidentom v marci a medzi dvojicou podľa medializovaných správ nefungovala najlepšia pracovná chémia. Koeman sa napríklad ohradil proti tvrdeniu Laportu, že tréneri nemajú všetku moc v klube. "Príliš veľa rozpráva," reagoval holandský kouč.

Prečítajte si aj

Získali legendárneho kanoniera: Španielsky majster sveta a Európy posilní druholigistu!

Koeman však okrem výsledkov čelil kritike aj za herný štýl, ktorý bol pod jeho vedením čoraz priamočiarejší. Vedeniu klubu sa údajne nepozdávalo ani to, že upúšťal od tradičnej barcelonskej formácie 4-3-3. Po prehrách 0:3 v LM s Bayernom Mníchov a Benficou Lisabon a ligových neúspechoch proti madridským rivalom Atleticu a Realu sa už Laporta rozhodol konať. Podľa agentúry AFP panuje v Barcelone nádej, že prípadný nástupca Xavi by mohol "Blaugranas" vrátiť punc atraktívneho futbalu, akým sa prezentovali v ére trénera Pepa Guardiolu.

Štyridsaťjedenročný Xavi strávil takmer celú hráčsku kariéru v katalánskom klube a patrí medzi jeho najväčšie legendy. V rokoch 1998 až 2015 získal s FCB osem ligových titulov, štyrikrát triumfoval v LM. Posledné štyri sezóny hrával v katarskom Al Sadd SC, ktorý od roku 2019 vedie ako hlavný tréner.

Gallardo a Ten Hag ďalšími kandidátmi

Španielske médiá zaradili medzi ďalších favoritov na uvoľnený post Argentínčana Marcela Gallarda, ktorý momentálne vedie River Plate, a Holanďana Erika ten Haga z Ajaxu Amsterdam. Dočasným koučom môže byť podľa agentúry AFP Sergi Barjuan z barcelonského "béčka". Pred novembrovou reprezentačnou prestávkou si Katalánci zmerajú sily s Deportivom Alaves, Dynamom Kyjev v LM a Celtou Vigou.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články