Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Doma si to nedovolia! Česi a Poliaci chodia robiť na Slovensko hanbu, hovorí odborník o príčinách incidentu v derby

TRNAVA - Odborník pomenoval 4 najväčšie zlyhania organizátorov derby Trnava - Slovan, ktoré viedli k incidentu. A málokto si podľa neho uvedomuje jednu zásadnú vec!
Zdroj: 40811
Zdieľajte:

Derby Trnava - Slovan sa nedohralo pre výtržnosti fanúšikov, ktorí vtrhli na hraciu plochu. Obrovský škandál, o ktorom sa píše a hovorí aj v Európe. Chuligáni z oboch táborov sa bili hlava-nehlava priamo na ihrisku. Výsledkom bolo niekoľko zranených, zdravotníci mali plné ruky práce. Až príchod ťažkoodencov dokázal stabilizovať situáciu.

Skúsený odborník - bezpečnostný manažér Slovenského futbalového zväzu Peter France - uviedol v rozhovore pre portál šport24.sk 4 hlavné zlyhania organizátorov stretnutia.

1. Málo členov bezpečnostnej služby

Chuligáni sa na hraciu plochu dostali veľmi ľahko. Príčinou podľa odborníka bol nedostatočný počet členov bezpečnostnej služby.

„Išlo o zlé vyhodnotenie rizika zápasu. Na štadióne bolo veľmi málo členov bezpečnostnej služby. Štadión nebol pokrytý celý. Pred sektorom hostí to bolo podľa mňa v poriadku, avšak pred domácimi ultras nebol takmer nikto. To je pri takomto rizikovom zápase nemysliteľné. Domáci fanúšikovia si voľne pobehovali po trávniku a nikto im v tom nebránil."

2. Nezabezpečená strecha

Celý incident začal tým, že na strechu štadióna sa dostalo niekoľko priaznivcov domácich. Boli priamo nad hlavami hosťujúcich fanúšikov. Vyvesili hanlivý transparent, začali hosťujúcich priaznivcov obhadzovať dymovnicami a kameňmi. Šport24.sk informuje, že išlo o poľských fanúšikov, ktorí si prenajali apartmán v hoteli, ktorý je súčasťou štadióna. Práve odtiaľ sa mali dostať na strechu.

„Evidentne nebola zabezpečená ani strecha, na ktorú sa domáci fanúšikovia dostali. Neviem síce, odkiaľ sa tam dostali, ale pravdepodobne cez mreže, ktoré neboli zamknuté. To sa tiež nemôže stať. Musia byť zamknuté a musí to byť kontrolované,“ hodnotil France.

3. Poliaci a Česi chodia vystrájať na Slovensko

Problém spočíva aj v tom, že na zápasy na Slovensko chodia "fandiť" ľudia z okolitých krajín, ktoré majú družby s fanklubmi zo Slovenska. Práve oni mali mať zásadný vplyv na kontroverzné dianie v derby Trnavy a Slovana.

„Málokto si uvedomuje, že na ploche bolo množstvo českých a poľských fanúšikov. Doma si také niečo nedovolia. Prídu na Slovensko a tu nám robia hanbu. Podľa mňa to je zlé nastavenie bezpečnostných opatrení od organizátora,“ krútil hlavou France.

Prečítajte si aj

MŠK Žilina ranila tragická správa: Zomrel muž, ktorý stál aj pri historickej účasti v Lige majstrov

4. Slabé kontroly pri vstupe na štadión

Ako je možné, že chuligáni mali také obrovské množstvo pyrotechniky? Ako asi museli vyzerať kontroly pri vstupe na štadión, keď sa im to podarilo?

„Zarážajúce je tiež to, že ako je možné, že fanúšikovia oboch táborov prepašovali na tribúny také veľké množstvo pyrotechniky. Bezpečnostné prehliadky na vstupoch museli byť veľmi slabé, keď sa im toto podarilo," poznamenal odborník.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: šport24.sk

Diskusia

Podobné články