Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Čo hovoria o španielskej Primera division čísla?

Pre niekoho najlepšia futbalová liga na svete, pre niekoho len večný súboj Realu Madrid a Barcelony, respektíve Ronalda a Messiho. Či to vnímate tak alebo onak, každá súťaž má svoje zaujímavosti, svojich rekordmanov, či už v pozitívnom alebo negatívnom svetle. My Vám teraz prinášame štatistické a iné zaujímavosti zo španielskej Primera division.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Španielska liga je hlavne o dvoch tradičných rivaloch, ktorých netreba predstavovať a posledné obdobie im na päty šľape aj madridské Atlético. Dve najväčšie hviezdy La Ligy sú bez pochyby Cristiano Ronaldo a Lionel Messi, ktorí výrazne ovplyvňujú trhovú hodnotu španielskej najvyššej súťaže. Zabudnúť nemôžeme ani na Garetha Balea. Celková hodnota La Ligy činí sumu 2,82 miliardy €. Avšak priemerná hodnota jedného hráča Primera division je len o niečo vyššia ako 5,7 milióna. Je to až zarážajúce ak si predstavíme, že hráči Barcelony a Realu majú spolu hodnotu približne 1,3 miliardy €. V prípade Realu je to konkrétne 688 miliónov a v prípade Barcy rovných 620 miliónov eur. Hráči s najnižšou trhovou hodnotu sú pochopiteľne futbalistami nováčika súťaže z Eibaru.

V španielskej lige pôsobí dovedna 488 futbalistov, ktorých priemerný vek je rovných 26 rokov, čiže ide tretiu „najmladšiu“ ligu z piatich najlepších európskych líg. Mužstvom s najnižším vekovým priemerom je mužstvo Valencie a najstarší hráči v lige pôsobia v Levante.

Zaujímavým faktom je to, že zo 488 hráčov pôsobiacich v La Lige, hrá len 22 z nich v Reale Madrid, čo je na klub, ktorý chce byť najlepší v každej súťaži dosť nízke číslo. Menej hráčov má už iba len ich mestský rival Atlético. Naopak taká Malaga má v kádri o osem futbalistov viac, Barcelona o štyroch.

Ak by sme sa pozreli na rekord v počte odohraných zápasov, určite Vás neprekvapí, že na prvom mieste s 550 zápasmi sa nachádza ikona Realu Madrid, Raúl. Na krk mu však dýcha jeho bývalý spoluhráč a v súčasnosti ešte stále jednotka v bráne „bieleho baletu“ Iker Casillas so 486 zápasmi. Prvú trojicu uzatvára Barcelončan Xavi.

Historicky najlepším strelcom španielskej ligy je samozrejme Lionel Messi, ktorý strelil už rovných 250 gólov. Na druhom mieste je Raúl (228) a Cristiano Ronaldo (194). Najmladším hráčom, ktorý kedy skóroval na trávnikoch v španielskej lige je hráč Malagy Fabrice Olinga, ktorý svoj prvý gól strelil keď mal 16 rokov, 3 mesiace a 6 dní. Podarilo sa mu to v roku 2012 v zápase proti Celte Vigo a bol to jediný gól zápasu. Naopak najstarším hráčom bol Donato, stopér Deportiva, ktorému sa to podarilo v úctihodných štyridsiatich rokoch (40 rokov, 4 mesiace a 17 dní).

Dať hetrik v zápase je umenie, no dať v jednom zápase 6 gólov, to už je iná "káva". Takýto kúsok sa podaril Telmovi Zarrovi ešte v roku 1950, keď jeho mužstvo, Athletic Bilbao, vyhralo 10 gólovým rozdielom a on sa postaral o 6 presných zásahov. O 62 rokov neskôr ho mohol prekonať Falcao, ktorý však dokázal streliť „iba“ 5 gólov a tak ostáva tento rekord stále neprekonaný. Žeby ďalšia výzva pre lámačov rekordov Lionela Messiho a Cristiana Ronalda?

Debut je pre hráča vždy veľmi dôležitý, diváci sú plní očakávaní, ako prvý zápas ich nového hráča dopadne. César Rodríguez si môže povedať, že mu celkom vyšiel. Streliť vo svojom prvom zápase 4 góly, to o niečom svedčí. Aj keď sa vtedy písal rok 1950, za takmer 65 rokov ho nedokázal nikto prekonať.

Debut má však aj svoju horšiu stránku, nie vždy sa musí vydariť. Rozprávať by o tom vedel Rodrigo de Paul, ktorý 23. augusta tohto roku nastupoval na svoj prvý súťažný zápas za Valenciu a hneď v druhej minúte videl červenú kartu.

Španielska liga má fenomenálnu dvojicu dvoch najlepších hráčov súčasnosti a možno aj histórie futbalu, ktorí budú prekonávať rekordy, ale aj samých seba, pokiaľ to bude možné. Dúfame, že Vás tieto čísla a štatistiky zaujali a dozvedeli ste sa niečo nové o španielskej Primera division.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: transfermarkt.com

Diskusia

Podobné články