Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Má VAR opodstatnenie? Hráči sa s tým naučili vybabrať, tvrdí Jozef Marko

BRATISLAVA - Odborník Jozef Marko o tom, či má VAR svoje opodstatnenie. Hráči sa naučili s tým už vybabrať, priznáva.
Zdroj: 39916
Zdieľajte:

Jozef Marko viac ako dve desaťročia pôsobil v komisii rozhodcov UEFA. Bývalý medzinárodný rozhodca bol pri tom, keď sa VAR zavádzal v Európe.

Aj na prebiehajúcom Euro 2020 sa vyskytlo niekoľko kontroverzných situácií, v ktorých VAR zohral dôležitú úlohu. Stačí spomenúť nedávne semifinále Anglicko - Dánsko.

Marko: Hráči sa už naučili s VAR-om vybabrať

Sterling podľa mnohých odborníkov spadol v šestnástke bez faulu, no rozhodca mu to aj napriek využitiu VAR "zožral" a bola z toho penalta, ktorú síce Kane nepremenil, no z následnej dorážky v predĺžení rozhodol o postupe Albionu do finále.

„Rozhodca zákrok posúdil, pozreli si ho na videu a potvrdil ho. Asi na to bol dôvod. Chápem, že Dáni spokojní neboli… To by sme mohli spomenúť podobný moment, keď Slovensko podľahlo Švédsku tiež z penalty a brankár Dúbravka tvrdil, že nefauloval prenikajúceho hráča. A možno mal aj pravdu. Ale kontakt tam nejaký bol. Švéd si penaltu vypýtal," reagoval na situáciu Jozef Marko v rozhovore pre Pravdu.

Prečítajte si aj

Chelsea chce predať túto trojicu hráčov, aby mohla financovať príchod Haalanda

„Toto sú hraničné záležitosti a niektorí hráči sa naučili s VAR-om vybabrať. Spravia to šikovne a keď VAR vyzve rozhodcu, aby si to išiel pozrieť, zneistí ho, lebo vidí kontakt. Dnes je veľa zákrokov, po ktorých sú penalty, ale ktoré by sme my v živote nepískali," priznáva.

Podobne kontroverzných situácií sa v ére VAR vyskytlo už mnoho, nielen na európskom šampionáte. Napriek tomu podľa Marka je prínos tohto moderného výdobytku dnešnej doby veľkým prínosom.

„Komunikoval som s viacerými bývalými kolegami a vo všeobecnosti vládne spokojnosť. Domnievam sa, že až 95 percent situácií je nesporných, len 5 na diskusiu, ale to neznamená, že boli jednoznačne zlé. Samozrejme, uhly pohľadov môžu byť rôzne. Mužstvá i diváci si na VAR zvykajú, vyriešil viacero nejasných a dôležitých situácií, ofsajdov, jedenástok, vylúčení…"

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Pravda

Diskusia

Podobné články