Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Federálne derby očami fanúšika

Vo štvrtok večer sa na bratislavskom štadióne Pasienky odohralo po 21 rokoch federálne derby. Slovan Bratislava hostil tím z hlavného mesta Českej republiky - AC Sparta Praha. Zápas bol označený ako rizikový, ale čo sa týka opatrení, ostalo len pri tomto označení...
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Už pár hodín pred zápasom sme v Bratislave postretali skoro tisícku skalných fanúšikov hostí. Niekoľko priaznivcov pražskej Sparty si spravilo výlet aj do centra mesta, kde sa dostali do potýčiek s domácimi fanúšikmi. Keďže je zápas označený ako rizikový, fanúšikovia sa už dve hodiny pred zápasom schádzajú pri štadióne, aby cez kontroly mohli smerovať do svojich sektorov.

Atmosféra na štadióne bola vynikajúca. Niektorých možno sklamalo, že si na toľko očakávané federálne derby našlo cestu iba necelých 7000 divákov. Oba tábory ale hnali svoje tímy dopredu, hoci si tradične neodpustili aj pár poznámok smerom k súperovmu klubu...

Incident zo 42. minúty

Prvý ohníček nesváru bol vidieť už v úvode stretnutia v slovanistickom sektore, kde horel šál Sparty Praha. Ako však plynul čas a stretnutie svojou kvalitou prestávalo baviť aj posledných fanúšikov, pár jedincov zo sektora hostí sa rozhodlo, že dodajú federálnemu derby trochu vzrušenia...

Pražania začali lomcovať inak dosť labilným plotom, ktorý po chvíli poľavil. Organizátorská služba ani polícia tomu veľkú pozornosť nevenovala. Sparťanov od domácich fanúšikov delila už iba jedna bariéra. Tá tiež nevydržala a radikálni fanúšikovia sa dostali k domácim fanúšikom.

Začala panika. Na tribúne sedeli prevažne starší fanúšikovia a rodiny s deťmi. Tí radšej začali preskakovať plot, ktorý delil tribúnu od hracej plochy. Hráči utekajú z plochy, lavičky tímov tesne pred tribúnov sa rozbehli na protiľahlú stranu. Na to hneď reaguje tvrdé jadro fanúšikov Slovana, ktoré prichádza brániť divákov a zatláča hostí späť do svojho sektora.

Zlyhanie policajných zložiek

Kým už väčšina fanúšikov s tvárami skrytých v maskách a šáloch dostala do zubov a poslušne sa vrátila do svojho sektoru, nabehli policajné zložky. Miesto rozdelenia dvoch skupín fanúšikov ale ako prvých riešili divákov, ktorí ušli na hraciu plochu, aby sa uchránili pred agresívnymi hosťami.

Márne boli slová, ťažkoodenci ich nepočúvali. Keď už fanúšikovia ušli pred Sparťanmi, pár modrín a kúsok slzného plynu sa im ušlo aspoň od tých, čo majú „pomáhať a chrániť“. Len ťažko povedať, čo by sa stalo, pokiaľ by domáce tvrdé jadro nepredbehlo políciu a nezačali by robiť na tribúnach poriadok.

Kto má byť potrestaný?

Na jednej strane je pochopiteľné, že treba potrestať fanúšikov, ale ako povedal po zápase slovansita Tomáš Jablonský: „Netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Na vine je niekoľko jednotlivcov. Tých treba nájsť a vyhnať z tribún.“ Kolektívne tresty ako uzatváranie štadióna nie je rozumné. Trest zasiahne iba fanúšikov, ktorí prišli na futbal. Tí, ktorí za trest môžu, futbal nezaujímal.

Sparta by mala pykať za svojich priaznivcov a Slovan by mal pykať za priaznivcov Sparty. Boli to fanúšikovia hostí, ktorí sa nevedeli zmestiť do kože, bol to ale Slovan, ktorý napriek tomu, že sa oháňal označením zápasu ako rizikovým, nespravil žiadne opatrenia. Labilné ploty, prepašované delobuchy a pyrotechnika, či slabá ochranná služba – to všetko ide na vrub organizátora duelu.

Polícia. Už vopred sa vedelo, že zápas bude prebiehať v nervóznej atmosfére. Od času, kým fanúšikovia hostí začali lomcovať plotom, dovtedy, kým prišli ťažkoodenci, však prešlo more času. Nehovoriac o tom, že policajné zložky zakročili opačne ako mali.

Miesto futbalového sviatku športová tragédia

Po zhruba polhodine sa opäť hralo. Tribúny boli prázdnejšie, viacerí fanúšikovia odišli domov a bude zázrak, ak sa niekedy na slovenský či český futbal vrátia. Niektorí sa nechápavo pýtali: „Kde mám sedačku?“ a ďalší sa už nemohli pozerať, čo sa dialo na ihrisku. Tri minúty prvého polčasu sa dohrali v tréningovom tempe a ani druhý polčas futbalové divadlo neponúkol.

Výkon oboch mužstiev zaostával za očakávaním. Výkony hráčov zďaleka nepripomenuli federálne derby spred viac ako dvadsiatich rokov. Návšteva nebola ani desatinou toho, čo si pamätáme z minulosti. Jediné, čo pripomínalo časy spred štvrťstoročia, bol štadión...

Zdieľajte:
Autor: Mišo iks
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články