Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Skvelý príbeh mladého Slováka: Od ročnej pauzy až ku kapitánskej páske v Manchesteri United

MANCHESTER - Som kapitánom Manchesteru United, môže si povedať mladý Slovák. Cieľ je jasný - prebiť sa až do áčka
Zdroj: 38817
Zdieľajte:

Martin Šviderský možno nie je úplne známe meno medzi slovenskými futbalovými fanúšikmi. No tento chlapec má za sebou úžasný príbeh a pozor, ani zďaleka nenapísal poslednú kapitolu. Práve naopak, všetko má ešte len pred sebou.

11 mesiacov bez futbalu

V drese reprezentačnej sedemnástky si vážne poranil koleno. V závere roka 2018 sa podrobil náročnej operácii, po ktorej 11 mesiacov nehral. Len sa prizeral na spoluhráčov, ako trénujú a hrajú. Psychicky ťažká skúška pre dospelého človeka, nie to pre 16-ročného tínedžera. Svoj príbeh vyrozprával pre šport.sk.

„Bolo to veľmi náročné. Keď sa mi to stalo, mal som len 16 rokov a na ihrisko som sa vrátil tesne po sedemnástke. Najnáročnejšie bolo, že som bol v krajine, do ktorej som prišiel hrať futbal a kvôli zraneniu to nebolo možné. Nemohol som robiť, čo mám rád. Pamätám sa na dni v posilňovni, keď som videl ostatných s kopačkami ako idú na ihrisko alebo len cvičia. Všetkému som sa prizeral opretý o barly a nič som nemohol robiť. Bolo to psychicky náročné. Na druhej strane, zranenie ma značne posilnilo po mentálnej stránke, pretože si užívam na ihrisku aj malé detaily. Keď sa ocitnem v ťažkom okamihu, tak si rýchlo spomeniem na obdobie, keď som nemohol robiť nič. Aj keď som veľmi chcel. Veľa hráčov by sa možno položilo, no ja som vydržal."

Prečítajte si aj

3 veľkokluby s ktorými rokuje Sergio Aguero

3 štarty za "béčko" Man Utd, kapitánska páska v tíme U18

Odmenou mu bola kapitánska páska, ktorú dostal v tíme do 18 rokov jedného z najslávnejších klubov sveta Manchester United. Je kľúčovým hráčom v strede zálohy. Jeho tím je lídrom súťaže. Dokonca trikrát si zahral aj za tím Man United do 23 rokov, ktorý je "béčkom" slávnych "červených diablov".

„Snažím sa využiť každú jednu šancu, ktorú dostanem. Či už je to v U18 alebo v U23. Som tiež vďačný za to, že mi tréner dal možnosť viesť chalanov z pozície kapitána. Vyzerá to tak, že nám to ide dobre, čo odzrkadľuje aj naše postavenie v tabuľke. Snažím sa na sebe tvrdo pracovať, aby som napredoval čo najviac. V Man United mám najlepšie podmienky na osobný rozvoj. V prvom rade ide o individuálne napredovanie. Nemôžem dopredu povedať, kde bude pokračovať moja cesta, no snom je prebojovať sa do A-tímu. Čakám na svoju šancu a či už je to v U18 alebo U23, snažím sa podávať čo najlepšie výkony.”

Zahral si s Fredom, Matičom či Matom

Reprezentant Slovenska do 19 rokov má cieľ jasný. Tvrdo na sebe pracovať, postupnými krokmi sa usilovať prebojovať do reprezentačného áčka aj prvého tímu Man United. Tréner Ole Gunnar Solskjaer je známy tým, že sa nerozpakuje povolať do "áčka" aj mladíkov - stačí si spomenúť na Amada Dialla či naposledy Sholu Shoretirea. Škót Scott McTominay sa rovnako z akadémie United prepracoval až na stabilnú oporu prvého tímu.

„Scotty je pre nás mladých hráčov vynikajúca inšpirácia. Je jedným z tých, ktorí sa dostali z akadémie až do ‚áčka’. Prešiel si podobnou cestou ako my. Nie je to žiadny kúzelník. Nerobí všemožné kľučky, no svoju prácu si robí vynikajúco, a preto sa mu tak darí. Aj ostatní záložníci sú skvelí. Napríklad, keď som hral proti Fredovi, Matičovi či Matovi, tak som sa toho naučil veľmi veľa. Pre nás, mladých hráčov, je takáto skúsenosť neoceniteľná.”

Zdieľajte:
Zdroj informácií: šport.sk

Diskusia

Podobné články