Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Mladý žilinský tím s cieľom bojovať o pohárovú Európu, v zime len jedna výmena

ŽILINA - Mladý žilinský tím vstupuje do jarnej časti s jasnou ambíciou pobiť sa o pohárovú Európu. V zime len jedna hráčska výmena
Zdroj: 38650
Zdieľajte:

Slovenský futbalový klub MŠK Žilina zabojuje v jarnej časti Fortuna ligy 2020/2021 o priečky zaručujúce účasť v pohárovej Európe. Zverencom trénera Pavla Staňa patrí po jeseni v tabuľke tretie miesto, na lídra a obhajcu Slovan Bratislava strácajú 14 bodov. Sedemnásobný slovenský šampión má na druhú Dunajskú Stredu stratu 9 bodov, resp. pred štvrtou Trnavou náskok 4 body a účasť v skupine o titul by mala byť samozrejmosťou.

"V zostávajúcich štyroch zápasoch do konca základnej časti máme súperov z prvej šestky - Zlaté Moravce, Dunajskú Streda, Trnavu a Ružomberok. Takže to bude veľmi ťažká previerka a náročné obdobie. Ukáže nám to, na čom sme. Som presvedčený, že sme dobre pripravení fyzicky, máme potenciál a napredujeme. Pozíciu, ktorú sme si vydobyli na jeseň, chceme potvrdzovať aj na jar. Kľúčový cieľ je prvá šestka, prvotne teda chceme získať v prvých jarných kolách taký počet bodov, ktorý nám to zaručí. Následne si v konfrontácii s najlepšími minimálne udržať bronzovú priečku z jesene. Tretie miesto by bolo správnym impulzom pre celý klub," povedal športový manažér klubu Karol Belaník na štvrtkovom stretnutí s médiami.

Prvou a zároveň jedinou posilou v zimnom prestupovom období sa stal 20-ročný nigérijský krídelník Tenton Yenne, ktorý pod Dubeň prišiel zo Senice. S vedením MŠK sa Afričan dohodol na zmluve do 31. decembra 2023. V rámci tohto transferu putuje opačným smerom odchovanec šošonov Martin Gamboš. "Prestup do Žiliny je pre mňa splneným snom. Sčasti už poznám MŠK a som nesmierne šťastný, že môžem byť jeho súčasťou a zároveň pomáhať klubu k naplneniu cieľov," povedal pre klubový web Yenne. Rýchlonohý útočník prišiel na Slovensko v roku 2018 z GBS Akadémie v Nigérii najskôr do Trenčína, kde si však nevyskúšal Fortuna ligu, ale iba dorasteneckú súťaž. Následne odišiel po polroku späť do Afriky, odkiaľ si ho zobrali späť pod Tatry Seničania. V drese Záhorákov nastupoval v posledných dvoch sezónach pravidelne na krídle, pričom dokopy si pripísal v najvyššej súťaži 42 zápasov s bilanciou štyri góly a päť asistencií.

Po výmene Yenna za Gamboša sa vedenie MŠK Žilina dohodlo s konkurentom zo Záhoria na transfere ďalšieho hráča. Na osemnásť mesačné hosťovanie odišiel do Senice žilinský odchovanec Vladimír Majdan. "V kádri mužstva cez zimu nebol takmer žiadny pohyb. Aj vzhľadom na aktuálnu situáciu sme nechceli veľmi intenzívne vstupovať do tímu. Je tam veľa mladých hráčov, ktorí potrebujú získavať skúsenosti a odohrať veľa zápasov. Zimné prestupové okno v celej Európe bolo utlmené, robilo sa málo transferov a ak, tak hosťovania s následnou opciou. Jediná taká výmena u nás bolo, že sme Gambošovi umožnili prestup do Senice a získali sme za neho Yenneho. A Vlada Majdana sme uvoľnili do Senice, aby hral a napredoval," dodal Belaník.

Prečítajte si aj

VIDEO Všetci šaleli, ON si fúkal kávu! Ancelottiho reakcia po famóznom víťaznom góle hitom internetu

Už v prvých dňoch zimnej prípravy sa spečatilo predĺženie spolupráce šošonov s krídelníkom Matúšom Rusnákom. Vedenie MŠK Žilina aj naďalej počíta so službami 21-ročného futbalistu, čo deklarovalo podpisom nového kontraktu, ktorý má platnosť do 30. júna 2024. MŠK tiež naďalej počíta so službami 19-ročného stredopoliara Patrika Mysloviča, s ľavonohým hráčom sa dohodlo na novej zmluve s platnosťou do 30. júna 2023.

Prípravu absolvovali "šošoni" aj kvôli pandemickej situácii výhradne v domácich podmienkach. Odohrali v nej sedem prípravných duelov, zapísali si v nich 4 víťazstvá, 1 remízu a 2 prehry (skóre 22:11). "Paradoxne nie som z toho smutný, podarilo sa nám aj v nazvime to v ťažkej dobe zahrať dobré zápasy. Tréningový proces u nás nebol nejakým spôsobom ohrozený a nemuseli sme vynechať ani jednu tréningovú jednotku. Z tohto pohľadu to, čo sme chceli a mali naplánované sme splnili," uviedol Staňo, ktorého tím sa až päťkrát skonfrontoval so súpermi zo susedného Poľska: "Bolo to okolnosťami, kde Česi, Maďari a Rakúšania začali ligy skôr a nám tak zostali len Poliaci. Ale som spokojný, hrali sme s troma mužstvami, ktoré nás výborne preverili a zápasy mali kvalitu. Ukázali nám, že tá cesta, ktorou ideme je dobrá."

výsledky v príprave:
MŠK Žilina - TS Podbeskidzie Bielsko-Biala 1:2, Wisla Krakov - MŠK Žilina 2:2, MŠK Žilina - FK Pohronie 2:0, KS Cracovia Krakov - MŠK Žilina 3:2, MŠK Žilina - FK Železiarne Podbrezová 7:2, MŠK Žilina - GKS Jastrzebie 5:0, MŠK Žilina - GKS Tychy 3:2

káder MŠK Žilina na jar FL 2020/2021:
brankári: Samuel Petráš, Ľubomír Belko, Marek Teplan
obrancovia: Benson Anang (Ghana), Dominik Javorček, Jakub Kiwior (Poľ.), Adam Kopas, Ján Minárik, Tomáš Nemčík, Branislav Sluka, Kristián Vallo
stredopoliari: Ján Bernát, Vahan Bičachčjan (Arm.), Enis Fazlagič (Mac.), Tibor Slebodník, Miroslav Gono, Patrik Myslovič, Jakub Paur
útočníci: Dávid Ďuriš, Matúš Rusnák, Adam Goljan, Taofiq Jibril (Nigér.), Patrik Iľko, Timotej Jambor, Adrián Kaprálik, Dawid Kurminowski (Poľ.), Tenton Yenne (Nigér.)

príchody: Tenton Yenne
odchody: Martin Gamboš, Vladimír Majdan

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články