Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

10 klubov, ktoré najviac zarobili na prestupoch

Často sa hovorí hlavne o kluboch, ktoré sú počas prestupového obdobia aktívne na trhu s hráčmi a veľa nakupujú. Už menej sa spomínajú kluby, ktoré týchto hráčov vychovali a predali za niekoľkonásobnú cenu. Preto Vám teraz predstavíme 10 klubov, ktoré od roku 2005 zarobili spomedzi všetkých najviac.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

10. Arsenal - 354 miliónov €

V Premiel League nie je veľa klubov tak finančne stabilných ako práve severolondýnsky klub. Potom ako splatili dlhy za výstavbu Emirates Stadium a predali niekoľko kľúčových hráčov, si mohli dovoliť zaplatiť desiatky miliónov napríklad za Mesuta Özila alebo Alexisa Sáncheza. Odkiaľ ale získali toľko financií? Z predaja hráčov ako Fábregas (34 mil. €), Henry (24 mil. €), Adebayor (29 mil. €) Nasri (27,5 mil. €) alebo Robin van Persie, ktorý odišiel do Manchesteru United za 30,7 milióna €.

9. Udinese Calcio - 355 miliónov €

Aj keď Udinese nepatrí k top klubom v talianskej Serii A, ich „skautingový“ systém je jedným z najlepších na svete. Skauti tohto klubu dokážu vyhľadať obrovské talenty, ktoré do Talianska pritiahnu za „smiešne“ peniaze a čo je dôležitejšie, predajú ich za niekoľko násobne vyššiu cenu. Medzi takýchto hráčov patrí napríklad Juan Cuadrado (20 mil. €), Mehdi Benatia (13,5 mil. €), Kwadwo Asamoah (18 mil. €), Gokhan Inler (18 mil. €) a samozrejme Alexis Sánchez, ktorý odišiel do Katalánska za 26 miliónov €.

8. FC Janov - 357 miliónov €

Ďalším talianskym klubom v tomto rebríčku je možno trochu nečakane zamestnávateľ nášho Juraja Kucku, Janov. Finančné problémy janovského klubu prinútili vedenie konať a predávanie najlepších hráčov je v takomto prípade najlogickejším riešením. Možno to neboli až také vysoké hodnoty, v tomto prípade ide skôr o kvantitu predaných hráčov. Klub museli opustiť takí hráči ako Diego Milito (25 mil. €), Leonardo Bonucci (10, 5 mil. €), Thiago Motta (10,2 mil. €), Stephan El Shaarawy (15,5 mil. €) a rovnako hráči ako Rodrigo Palácio, Ciro Immobile, Matta Destro alebo Domenico Criscito, ktorý prestúpil do Petrohradu za 15 miliónov €.

7. Inter Miláno - 380 miliónov €

Predposledným klubom z Talianska je v tomto magazíne Inter Miláno. V sezóne 2009/2010 siahal milánsky klub po zisku "treble", no nakoniec sa im tento úspech nepodaril a po nepresvedčivých výsledkoch prišli zmeny vo vedení klubu. Inter kúpil Erick Thohir v roku 2013 a nastolil mierne odlišnú politiku oproti minulosti. Klub začal viac predávať a hráčov získavať iba na hosťovania. Od roku 2005 sú najväčšími predajmi Interu hráči ako Pazzini (12,5 mil. €), Coutinho (10 mil. €), Sneijder (7,5 mil. €), Etoo (27 mil. €), Mario Balotelli ( 29,5 mil. €) a rekordným prestupom, ktorý značne zvyšuje celkovú sumu je odchod Zlatana Ibrahimoviča do FC Barcelony za takmer 70 miliónov €.

6. Atlético Madrid - 381 miliónov €

Z Talianska sa presunieme o niečo na západ, do hlavného mesta Španielska, Madridu. Mestský rival Realu je známy svojim čuchom na kvalitných útočníkov, o ktorých sa potom bijú všetky európske veľkokluby. Na štadióne Vicente Calderóna pôsobili a následne boli predaní hráči ako Fernando Torres (38 mil. €), Sergio Aguero (45 mil. €), David de Gea (20 mil.€) alebo Radamel Falcao (60 mil. €). Najnovšie odchody Diega Costu a Felipeho Luisa do Chelsea priniesli do Madridu spolu 58 miliónov €.

5. AC Miláno - 391 miliónov €

AC Miláno je posledným talianskym klubom v tomto rebríčku. V predchádzajúcich rokoch malo milánske AC finančné problémy a dlhy, ktoré potrebovalo splatiť. Rossoneri teda pristúpili k logickému ťahu, predať najlepších hráčov. Postupne klub opustili Klaas-Jan Huntelaar (14 mil. €), Kevin-Prince Boateng (10 mil. €), Thiago Silva (42 mil. €), Zlatan Ibrahimovič (21 mil. €), Alexandre Pato (15 mil. €). Posledným veľkým prestupom bol odchod Maria Balotelliho späť do Anglicka za 20 miliónov €, no ani táto čiastka neprekoná rekordnú sumu z roku 2009, keď Kaká odišiel za 65 miliónov € do „bieleho baletu“.

4. Benfica Lisabon - 406 miliónov €

Pre portugalské kluby je relatívne ľahké získavať zahraničných hráčov, hlavne z Brazílie, kde sa hovorí portugalčinou. Získať talentovaného hráča za malú sumu a vychovať z neho hviezdu európskeho formátu? V tomto je Benfica jednou z najlepších. Postupne si z hlavným mesta Portugalska odišli hráči ako Simão Sabrosa (20 mil. €), Axel Witsel (40 mil. €), Javi Garcia (20 mil. €), Nemanja Matič (25 mil. €), juhoamerické trio, ktoré z Benficy odišlo v roku 2010 - Ángel Di María, David Luiz a Ramires, spolu za 82 milónov €. Spomenúť by sme mohli Fábia Coentraa, ktorého prestupová čiastka činila 30 miliónov € a najnovšie odchody Oblaka a Markoviča, spolu za 41 miliónov.

3. Liverpool FC - 442 miliónov €

Klub z mesta Beatles je jedným z troch anglických mužstiev figurujúcich v tomto rebríčku. Liverpool profitoval hlavne z predaja skvelých útočníkov, čo potvrdzuje aj nedávny odchod Luisa Suáreza do Barcelony. Okrem tohto Uruguajčana, za ktorého museli Blaugranas položiť na stôl 80 miliónov €, odišli z Anfield aj ďalší útočníci ako Fernando Torres (58,5 mil. €), Andy Carroll (17,5 mil. €), Peter Crouch (13,7 mil. €), Craig Bellamy (11 mil. €) alebo Djibril Cissé a Lúis Garcia. Do Španielska si to namierili dvaja vynikajúci defenzívni záložníci - Xabi Alonso za 35 miliónov do Madridu a Javier Mascherano za 20 miliónov do Barcelony.

2. Tottenham Hotspur - 486 miliónov €

Nebyť Garetha Balea, ktorý z Tottenhamu odišiel za 94 miliónov € do Realu Madrid, určite by sa „kohúti“ nenachádzali na takej vysokej priečke. Pred Walesanom odišiel do Španielska aj Luka Modrič za 30 miliónov €. Medzi ďalšie kľúčové prestupy patria transfery hráčov ako Dimitar Berbatov (38 mil. €), Michael Carrick (27 mil. €) a trio Sandro, Sigurdsson, Livermore, za ktorých zinkasoval Tottenham 30 miliónov. Za zmienku stoja aj odchody iných hráčov, Steven Caulker, Jermain Defoe, Clint Dempsey alebo Tom Huddlestone, avšak sumy za ich prestupy nemali v klubovom rozpočte až taký význam ako tie predchádzajúce.

1. FC Porto - 626 miliónov €

Absolútnym víťazom v dnešnom magazíne je FC Porto. Ich politika vyhľadávania talentov a práce s nimi, je jednou z najlepších na svete. Ak nie tou najlepšou. Rok čo rok predajú kľúčových hráčov, no stále si udržiavajú vysoký štandard či už v portugalskej lige alebo Lige majstrov. Tu je zoznam hráčov, ktorý svojimi odchodmi priniesli klubovej pokladnice najviac peňazí. Ako prvý veľký transfer spomenieme Pepého, ktorý odišiel do Realu Madrid za 30 miliónov €, ďalej sú to Anderson (31,5 mil. €), Lisandro Lopéz ( 24 mil. €), Radamel Falcao (47 mil. €), Hulk (55 mil. €), Joao Moutinho (25 mil. €), James Rodriguéz (25 mil. €) a posledné dva veľké odchody do Manchesteru City - Eliaquim Mangala, za 54 miliónov a Fernando za 15 miliónov €.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články