Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Včerajší zápas medzi Srbskom a Albánskom sa nedohral

Utorkový zápas I-skupiny kvalifikácie EURO 2016 medzi futbalistami Srbska a Albánska hlavný rozhodca predčasne ukončil.
Zdroj:
Zdieľajte:

Duel na domovskom štadióne Partizanu Belehrad bol najskôr pred koncom prvého polčasu prerušený, ani po tridsiatich minútach sa však vyhrotená situácia neupokojila a anglický arbiter Martin Atkinson sa rozhodol ho ukončiť.

Dôvodom bola albánska vlajka, ktorá na minihelikoptére pred koncom prvého polčasu lietala nad ihriskom, a keď ju uchmatol srbský hráč Stefan Mitrovič, medzi balkánskymi rivalmi vzplanuli vášne. Vzápätí vtrhli na ihrisko aj srbskí fanúšikovia a snažili sa napadnúť futbalistov Albánska. Atkinson preto poslal tímy do šatní a keďže sa situácia neupokojila, v zápase sa už nepokračovalo. "Okolnosti boli také, že zápas nemohol pokračovať," povedal delegát UEFA Harry Been. "Nemôžem teraz komentovať, kto za to nesie vinu. Spolu s kolegami (rozhodcom a bezpečnostným poradcom - pozn.) vypracujeme správu pre UEFA a tá rozhodne, čo bude ďalej," dodal zástupca strešného orgánu európskeho futbalu.

Domáci Srbi boli pripravení, aby sa v zápase pokračovalo, lenže to hostia striktne odmietli. "Za celé mužstvo môžem povedať, že sme chceli zápas dohrať. Chránili sme albánskych hráčov v tuneli medzi ihriskom a šatňami na každom ich kroku. Chceli sme zamedziť tomu, aby sa udialo niečo vážnejšie po tom, ako sa na trávnik vo veľkom počte dostali naši fanúšikovia," tvrdil kapitán srbského tímu Branislav Ivanovič. Iný pohľad na vec ponúkol kapitán Albánska Lorik Cana: "Videl som, ako niekoľko mojich spoluhráčov napadli v tuneli fanúšikovia Srbska, ale tiež pracovníci bezpečnostnej služby. Sme v zlom psychickom stave, nedokážeme a nebudeme pokračovať v zápase."

Spravodajský server srbskej štátnej televízie v tejto súvislosti informoval, že zo zinscenovania "vlajkovej kauzy" zatkla miestna polícia brata albánskeho premiéra Olsiho Ramu. Práve 45-ročný Rama údajne diaľkovo ovládal minivrtuľník, na ktorom bola pripevnená vlajka "Veľkého Albánska" a ktorá pred koncom prvého polčasu lietala nad štadiónom, potvrdilo srbské ministerstvo vnútra. Mladší brat albánskeho premiéra sa spolu s ďalšími členmi albánskej delegácie nachádzal vo VIP zóne hľadiska. Účasť albánskej delegácie srbské úrady povolili na "nástojenie diplomata krajiny EÚ". Rama sa srbským policajtom legitimoval americkým pasom, napísal server Telegraf.rs. Podľa svedkov polícii povedal: "Ja som americký občan a nemôžete mi nič." U Ramu pritom policajti našli diaľkový ovládač, ktorým osobne ovládal minihelikoptéru s provokatívnou vlajkou. Ramu následne zhruba po 40 minútach prepustili na slobodu a spolu s delegáciou previezli na belehradské letisko Nikolu Teslu, odkiaľ Albánci odleteli do Tirany.

Doma ich vítali davy fanúšikov ako národných hrdinov. V stredajších skorých ranných hodinách si približne 3000 fanúšikov našlo cestu na letisko, mávali vlajkami a zdravili hráčov národného tímu, ktorí sa vrátili zo Srbska.

Zápas sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia vzhľadom na napätie medzi oboma krajinami ohľadom Kosova. Bývalá srbská provincia, ktorej obyvateľstvo tvoria prevažne kosovskí Albánci, vyhlásila v roku 2008 nezávislosť. Srbsko a mnohé ďalšie krajiny sveta, medzi nimi aj Slovenská republika, však tento akt neuznali. "Bola to politická provokácia. Hlavnou otázkou zostáva, ako zareaguje UEFA, pretože ak by niekto rozvinul zástavu Veľkého Srbska v Tirane alebo Prištine, už by z toho bola kauza pre OSN," vyjadril svoj postoj k balkánskemu futbalovému škandálu srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články