Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Ako to celé bolo? Nové informácie o škandáli v Paríži, odhalenie vyhroteného dialógu

PARÍŽ - Odhalenie vyhroteného dialógu aj nové informácie ohľadom škandálu v Paríži
Zdroj: 37645
Zdieľajte:

Európska futbalová únia (UEFA) začala oficiálne vyšetrovanie incidentu, ktorý sa udial v utorňajšom zápase Ligy majstrov medzi Parížom St. Germain a Basaksehirom Istanbul. Duel H-skupiny prerušili za bezgólového stavu už po necelých 15 minútach po tom, čo hostia opustili hraciu plochu na protest proti údajnej rasistickej urážke zo strany štvrtého rozhodcu Sebastiana Coltescua z Rumunska.

"UEFA spustila dôkladné vyšetrovanie podozrení na rasizmus v stredajšom stretnutí PSG - Basaksehir," uvádza sa vo vyhlásení UEFA. Tá potvrdila, že na základe výnimočnej situácie sa bude zápas dohrávať v stredu od 18.55 h, ale už s novými rozhodcami.

Čo sa vlastne udialo?

Podľa agentúry AP mal štvrtý arbiter Coltescu použiť smerom k asistentovi trénera hostí Pierrovi Webovi v rumunčine výraz "negru". Bývalý kamerunský reprezentant okamžite protestoval, niekoľkokrát sa pýtal rozhodcu, prečo ho tak nazval, zapojil sa do strkanice za postrannou čiarou a od hlavného rozhodcu Ovidia Hategana dostal červenú kartu. Situácia sa vyhrotila, hostia naďalej protestovali, s rozhodcami začal vehementne diskutovať predovšetkým náhradník istanbulského mužstva Demba Ba. "Keď hovoríte o bielom, poviete iba ten muž. Ale jeho (Weba) ste označil za 'toho čierneho muža'. Prečo?" - dalo sa odčítať z ruchových mikrofónov, keď Ba vysvetľoval, čo sa mu nepáčilo. "Vy ste rasista," mal povedať tréner Basaksehiru Okan Buruk smerom k Coltescuovi.

Prečítajte si aj

Tuchel už nechce predĺžiť s PSG. Chce do iného veľkoklubu

Približne po desiatich minútach, keď sa nehralo, turecký tím zamieril do útrob štadióna. Nasledovali ho aj hráči PSG. Prezident Basaksehiru vyhlásil, že jeho tím sa nevráti na ihrisko, pokiaľ bude v zápase pokračovať rozhodca obvinený z rasismu. Duel sa napokon už v utorok nedohral. Slovenský obranca Martin Škrtel nefiguroval na súpiske Basaksehiru.

Aj neúmyselný rasizmus je rasizmus

"Spoločný odchod z ihriska hráčov Basaksehiru aj PSG znamená nový míľnik v Európe. Mnohí hráči sú znechutení polovičnými riešeniami na zamedzenie rasizmu a sú viac ako inokedy predtým pripravení využiť svoje právo na zastavenie zápasu," uviedol pre AP Piara Powar, riaditeľ antidiskriminačného programu Fare, ktorý pomáha UEFA riešiť podobné incidenty. "Naši kolegovia v rumunskej antidiskriminačnej organizácii potvrdili, že v Rumunsku je rasistické použiť daný výraz ako identifikátor osoby. Tento incident nám ukazuje, že je potrebné ešte viac trénovať rozhodcov. Aj neúmyselný rasizmus je stále rasizmus."

Stretnutie sa bude nakoniec dohrávať v stredu s výkopom o 18.55 h, začne sa od momentu prerušenia v 15. minúte. Parížania sú bez ohľadu na výsledok duelu už istými osemfinalistami, pretože Lipsko doma zdolalo Manchester United 3:2. Francúzsky šampión má v tabuľke rovnako ako "červení diabli" deväť bodov, ale lepšie vzájomné zápasy (1:2, 3:1). Ak PSG v stredu zvíťazí, kvalifikuje sa medzi najlepšiu šestnástku LM z prvého miesta skupiny.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články