Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Vitajte v továrni na talenty, ktorá zarobila 900 miliónov EUR

LISABON - Ako sa dá na vlastnej akadémii zarobiť 900 miliónov EUR?
Zdroj: 37088
Zdieľajte:

Benfica Lisabon má preslávenú akadémiu na talenty, patrí medzi top v Európe.

Fabrika, ktorá zarobila 900 miliónov EUR za dekádu

V súčasnosti hviezdi v Európe mnoho produktov akadémie Benficy. Bernardo Silva, Ruben Dias, Ederson a Joao Cancelo v City, Victor Lindelof v United, Joao Félix v Atléticu Madrid, Goncalo Guedes vo Valencii, Danilo Pereira v PSG či Renato Sanches v Lille.

V poslednej dekáde klub zarobil takmer 900 miliónov EUR na predaji produktov z vlastnej akadémie.

Vzhľadom k týmto prostriedkom dokáže Benfica úspešne konkurovať aj tímom z top 5 európskych líg.

„Snívam o tom, že Benfica vyhrá Ligu majstrov so štyrmi alebo piatimi hráčmi z akadémie," hovorí technický koordinátor mládeže Rodrigo Magalhaes pre goal.com.

„Je to možné, stačí sa pozrieť na kvalitu hráčov, ktorých sme vyprodukovali."

„Pre mňa je Benfica top. Ostatné kluby nemajú rovnakú úroveň. Keď tu vyrastajú, rastú s Benficou v srdci. Jedným z hlavných faktorov je vášeň, ktorá ich posúva na vysokú úroveň."

Mládežnícky futbal je základnou stratégiou pokiaľ ide o zabezpečenie dlhodobej budúcnosti dvojnásobných európskych a 37-násobných portugalských šampiónov.

Podľa Soccerex Football Finance 100 pre rok 2020 je Benfica 64. najlepší klub z hľadiska finančnej sily na svete.

Keď Benfica prekvapujúco vypadla s PAOK Solún v kvalifikácii Ligy majstrov, rozhodla sa predať stredného obrancu Diasa do Manchesteru City za 68 miliónov EUR.

Prečítajte si aj

FOTO Gesto Martina Škrtela v Lige majstrov proti PSG vyvolalo špekulácie

Mládež strategickým pilierom Benficy

A nebolo to prvýkrát, čo za slušné peniaze predala odchovanca svojej preslávenej akadémie.

„Pre nás je táto investícia súčasťou dlhodobej vízie a strategického piliera pre klub. Trvá to posledných 10 alebo 15 rokov a je to súčasť našej udržateľnosti. Pracujeme každý deň, aby sa investície vrátili a pridali hodnotu hráčom," hovoril Pedro Marques pre goal.com.

Pracoval osem rokov ako analytik výkonnosti v Manchesteri City. Teraz svoje skúsenosti zúročuje vo funkcii technického riaditeľa mládežníckeho futbalu v Benfice.

„Zaviazali sme sa, aby sme im pomohli dosiahnuť ich sny a stať sa futbalistami, ale vieme, že akadémia je tu na to, aby generovala hodnotu pre klub."

„Touto hodnotou je hranie minút za prvý tím, pretože nemusíte investovať do hráča rovnakej kvality."

„V ideálnom prípade sa presadia do prvého tímu, ale vieme, že nakoniec odídu do zahraničia."

Guardiola fanúšikom práce Benficy s mládežou

Pep Guardiola je viditeľne fanúšikom práce v akadémii Benficy, pretože počas svojho pôsobenia na Etihad Stadium získal niekoľko jej produktov.

Marques zdôrazňuje, že pri práci na výchove mladých talentov uplatňujú pozorovací talent a vedia odhadnúť, ktorý hráč môže preraziť aj na tej najvyššej úrovni. Ďalej prízvukujú mladým hráčom už do začiatkov, že bez tvrdej práce sa ani ten najväčší talent hviezdou nestane.

Klub má viac ako 200 ľudí, ktorí sledujú futbal po celej krajine a snažia sa identifikovať tie najväčšie talenty. Potom si ich zoberú k sebe a vytvárajú im tie najlepšie podmienky pre rozvoj. Benfica má päť centier, v ktorých s mladíkmi pracuje ešte pred samotným príchodom do akadémie klubu.

V akadémii Benficy veria, že treba v mladých hráčoch udržať lásku k hre, radosť z futbalu a nezaťažovať ich priveľmi taktikami a pokynmi. Ako hovorí Marques, nepoškodiť prirodzený talent.

Lus Araujo, hlavný tréner tímu Benficy Lisabon do 19 rokov, prezrádza pre goal.com, že jedným z kľúčových aspektov pri výchove mladých futbalistov je, aby poznali hru samotnú a vedeli reagovať na aktuálne dianie na ihrisku, nie sa upínať len na jeden herný systém a podobne.

„Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré treba naučiť našich hráčov, je poznať hru, nielen jeden spôsob hry," hovorí.

„Musíme ich naučiť, ako sa majú rozhodovať a vidieť hru. Nie je dobré učiť sa jeden formát a keď príde k zmene trénera alebo k zmene klubu, nevedia, čo majú robiť."

„Napríklad Bernardo je veľmi inteligentný hráč a Ruben Dias je lídrom a trénerom zároveň, stále sa rozpráva so svojimi spoluhráčmi a hovorí im, čo sa deje."

„Myslím si, že to je jeden z dôvodov, pre ktorý má Pep rád hráčov z našej akadémie, pretože poznajú hru. Sú to pozoruhodne technickí hráči," dodáva Lus Araujo.

Že v Benfice a celkovo v Portugalsku veľmi kvalitne pracujú s mladými hráčmi svedčí aj ich úspech na reprezentačnej úrovni. Portugalsko vyhralo Ligu národov a tiež Euro 2016.

Náhoda? Asi nie.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: goal.com

Diskusia

Podobné články