Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Buffon v úprimnej spovedi priznal, čo ho zachránilo z depresie. Luxusné autá ani súkromné lietadlá šťastie neprinesú!

TURÍN - Súkromné lietadlá ani luxusné autá šťastie do života neprinesú. Gigi Buffon otvorene o svojom najťažšom boji. Čo ho zachránilo z depresie?
Zdroj: 36953
Zdieľajte:

Gianluigi Buffon má 42 rokov a stále chytá. A stále sa drží vo výbornej forme.

No nemuselo to tak byť. V 26 rokoch zvádzal ťažký boj. Nie na ihrisku. Ale v hlave.

Buffon o najťažšom boji

Pre The Players Tribune otvoril svoju 13. komnatu a otvorene prehovoril o boji s depresiou, ktorá ho sužovala.

„Brankár musí byť nebojácny, ale taký človek môže ľahko zabudnúť, že má myseľ. Ak budeš žiť život nihilisticky a budeš myslieť iba na futbal, tvoja duša začne chradnúť. Nakoniec upadneš do takej depresie, že sa ti nebude chcieť ani len opustiť posteľ."

Mal 26. Bol na vrchole síl aj kariéry. Bol brankárskou superhviezdou. Žiaril v Juventuse aj v reprezentácii Talianska. Mal peniaze, slávu, úspech. No nemal to najdôležitejšie - šťastie. Ubíjala ho rutina profesionálneho futbalistu a tiež obrovský tlak.

„Jedného rána, keď vstaneš z postele a pôjdeš na tréning, tak sa ti začnú nohy nekontrolovateľne triasť. Budeš taký slabý, že nebudeš môcť šoférovať. Spočiatku si budeš myslieť, že je to iba únava alebo vírus. Ale potom sa to ešte zhorší. Všetko, čo budeš chcieť robiť, je iba spať. Sedem mesiacov budeš len ťažko hľadať radosť zo života,” písal Buffon v liste svojmu mladšiemu ja.

Prečítajte si aj

Zlá krv v Turíne! Dybala konfrontoval v tuneli šéfa Juventusu, nepáči sa mu, že ho Pirlo vynecháva

Neupínať sa len na futbal

Život profesionálneho futbalistu sa verejnosti zdá ako fantastický. Sláva, peniaze, úspech. No vidia len pozlátku. Nevidia, čo sa skrýva pod povrchom. Tvrdá drina, odriekanie, neúprosná rutina, zranenia, obrovský tlak a podobne. Buffon posiela všetkým športovcom jednu zásadnú radu - neupnúť sa len na šport, ale žiť aj život mimo toho.

„Ak sa nestaráš o svoju dušu, ak nehľadáš inšpiráciu vo veciach mimo futbalu, tak sa zhoršíš. Ak by som ti mohol dať jednu radu, buď zvedavejší a zaujímaj sa o svet okolo teba, keď si ešte mladý. Ušetríš sebe a najmä svojej rodine veľa trápenia.”

Osudné ráno

Buffon bojoval s depresiou. No prišlo osudné ráno. Rozhodol sa prerušiť rutinu a vybral sa na raňajky inou trasou a do inej reštaurácie ako zvyčajne. Zmena sa ukázala ako osudná. Išiel popri múzeu umenia. Vstúpil. Obdivoval umenie autora menom Chagall a život mu zmenil pohľad na obraz menom Promenáda.

„Fascinovalo ma to kvôli jednoduchosti. Vyzerá to ako obraz, ktorý môže namaľovať aj dieťa, a to ma na tom zarazilo. Potvrdilo to moje presvedčenie, že môžeme lietať v súkromných lietadlách alebo jazdiť v luxusných autách, ale na konci dňa sú to jednoduché veci, ktoré vás spravia v živote šťastnými,” opisoval Buffon pre CNN.

Spomínaná maľba mu otvorila oči. Život začal vnímať iným pohľadom. Začal znova naplno žiť. Neupína sa už len na futbal.

„Umenie je pre mňa najlepším liekom. Keď otvoríte svoju myseľ, vnútorná ťažoba, ktorú cítite, sa zdvihne, ako tá žena na Chagallovej maľbe.”

Zdieľajte:
Zdroje informácií: The Players Tribune, CNN

Diskusia

Podobné články