Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Božský Diego

Politik, tréner, manažér ale hlavne legendárny futbalista s neobyčajnou kariérou, toto všetko spĺňa "božský" Diego Maradona, o ktorom sa dozviete viac v tomto magazíne. Príjemné čítanie.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Príbeh veľkého Diega začal 30.októbra 1960 vo Villa Fiorito, čo je jedno z najchudobnejších predmestí argentínskej metropoly Buenos Aires. Bol piaty z ôsmych detí otca Diega a matky Dalmy. Futbalová kariéra superlegendy začala v deviatich rokoch v tíme Cebollitas, čo bola prípravka Argentinos Juniors a vďaka svojmu talentu si veľmi rýchlo vyslúžil prezývku „Zlatý chlapec“.

V profesionálnom futbale Diego debutoval už ako šesťnásťročný, keď nastúpil za Argentinos Juniors. O pár mesiacov neskôr sa dostal do argentínskej reprezentácie a stal sa tak najmladším hráčom, ktorý kedy za argentínsky národný tím hral. Na MS 1978, ktoré sa konali v Argentíne, ho však kouč národného mužstva nevzal. Na medzinárodnej úrovni sa tak Diego zvýraznil až na juniorskom MS v roku 1979. Argentína získala titul, Diego trofej pre najlepšieho hráča turnaja, naviac sa vďaka skvelému výkonu stal športovcom roku Južnej Ameriky. V roku 1981 prestúpil do najlepšieho a najslávnejšieho argentínskeho klubu - Boca Juniors.

Maradona mal byť najvätším triumfom Argentíny na majstrovstvách sveta v Španielsku 1982, ale zástupy svojich fanúšikov sklamal, keď dal slabé dva góly a v dôležitých zápasoch sa nepresadil. Argentína vypadla v druhom kole, ale Diego predsa len svojou účasťou niečo získal. Podpísal kontrakt s Katalánskym gigantom FC Barcelona, do ktorého prestúpil za rekordných 3,4 milióna eur(čo je smiešnych 3,4 v porovnaní s dnešnými čiastkami, však?).

Barcelonská zastávka

V Barcelone toho však argentínsky talent kvôli zraneniam a žltačke veľa nenahral. Za dva sezóny odohral v lige len 36 zápasov a klubové vedenie sa rozhodlo svoj "poklad" predať do Neapolského SSC. Keď božský Diego Barci nevyhrával tituly, aspoň na ňom zarobili, keďže do Talianska odišiel za 6,7 milióna eur, čo je skoro dvojnásobok.

Neapol víta Diega

Neapol bol rozhodne najdlhší angažmán v Diegovej futbalovej kariére, odohral tam dlhých sedem sezón. V rokoch 1987 a 1990 pomohol tímu vyhrať Seriu A, v ročníku 1988/89 Neapol dokonca získal pohár UEFA. Z Neapolu Diego aj tak odišiel, a však za nie celkom štandartných okolností. Dôvodom bola pozitívna dopingová skúška a nasledujúci 15 mesačný dištanc. Po treste odišiel do španielskej Sevilly, kde vydržal rok. Nasledovalo tiež pomerne krátke obdobie v tíme Newell’s Old Boys, zakončené škandálom na MS v USA v roku 1994. Maradona sa chcel ukázať v dobrom svetle, ale namátkova dopingová kontrola ukázala, že opäť užíval zakázané látky, a tak si po dvoch zápasoch musel baliť kufre.

Ako sa zapísal do histórie

Najväčšia udalosť Maradonovej kariéry však nastala v roku 1986 na majstrovstvách sveta v Mexiku. Dá sa povedať, že Argentína vyhrala turnaj vďaka Diegovi. Maradona žiaril, dal päť gólov a na ďalších päť prihral, stal sa najlepším hráčom turnaja. Aj cez to však na ňom leží tieň nefér chovania vo štvrťfinále s Anglickom, ktoré je pravdepodobne najznámějším zápasom futbalovej histórie. Vďaka falklandskej kríze bol zápas vyhrotený a na trávniku sa strhla ozajstná bitka a prvý polčas skončil 0:0. V 50.minúte však došlo k situácií, keď Maradona vystihol prihrávku vzduchom od jedného z anglických obrancov a rukou prekonal brankára Shiltona. Rozhodca to pravdepodobne nevidel a gól uznal, Angličanom protesty nepomohli. Diego ešte po zápase ruku popieral, potom ale zmenil rétoriku a začal tvrdiť, že gól padol za pomoci „ruky božej“. Povesť si ale napravil hneď o pár minút, keď strelil jeden z najkrajších gólov všetkých čias - v polovici ihriska vzal loptu, obišiel s ňou polovicu anglického mužstva a nekompromisne zavesil. Lineker síce znížil na 2:1, postupu Argentíny už však nezabránil.

Na nasledujúcich MS v Taliansku 1990, Diego svoj geniálny výkon nezopakoval, aj tak sa Argentína dostala až do finále turnaja, kde podľahla Nemecku. Maradona po turnaji žiadal vedenie Neapola, aby mohol odísť, pretože už nemohol vydržať tlak médií. Jeho vyvoleným klubom bol Olympique Marseille, ale povolenie nedostal.

"Božský tréner?"

Maradona sa skúšal presadiť ako tréner, ale ani v tíme Deprotivo Mandiyu, ani v Racing Football Team dlho nevydržal. Po vypršaní trestu hral za tím Boca Juniors, ale v auguste 1997 mal opäť pozitívny dopingový nález. 30.októbra 1997, v deň svojich 37. narodenín, ukončil Diego oficiálne svoju kariéru.

Osobný život aneb "Zober loptu, drogy už mám?"

Maradona však pozornosť médií priťahuje aj po skončení kariéry, predovšetkým aférami s kokainom či inými drogami. Už niekoľkokrát sa liečil, ale zjavne neúspešne. Diego vydal svoju dcéru za svojho bývalého zverenca, útočníka Argentíny i Manchestru City- Sergia Aguera, no ich manželstvo krachlo v januári 2013. Krátke obdobie viedol aj reprezentáciu Argentíny. Cez všetky negatíva a mínusy, ktoré proste k menu Diego Maradona patria, bol tento človek jeden z najlepších futbalistov planéty a navždy ostane ako legenda, ktorej pomohla "ruka božia".

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články