Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Čo prinesie hviezdna rošáda v strede poľa Liverpoolu?

LIVERPOOL - Na obzore je hviezdna rošáda v stredovej formácii Liverpoolu. Čo prinesie?
Zdroj: 36352
Zdieľajte:

FC Liverpool sa pripravuje na hviezdnu rošádu v stredovej formácii. Georginio Wijnaldum je v hľadáčiku krajana Ronalda Koemana, nový tréner Barcelony ho chce priviesť na Nou Camp. Na Anfielde by zas radi videli Thiaga Alcantaru, ktorý s Bayernom Mníchov získal treble.

The Reds zatiaľ prežívajú tiché prestupové obdobie. V duchu hesla - Nemeň to, čo funguje. Leto sa však postupne presúva do jesene a prestupové okno sa zavrie 5. októbra. Mesiac pred koncom prestupového obdobia sa zintenzívňujú snahy klubov zmeniť niečo v kádroch.

Wijnaldum je v Liverpoole strašne nedocenený. Je v tieni iných hráčov zo stredovej formácie. Jordan Henderson je kapitánom, tímovým lídrom a bol vyhlásený za futbalistu roka v Premier League. Fabinho a Naby Keita boli dvakrát drahší.

Ale Wijnaldum je pre Liverpool v mnohých ohľadoch dôležitejší ako ktorýkoľvek z nich. Preto sú obavy fanúšikov The Reds z jeho možnej straty celkom namieste. Nechajme prehovoriť reč faktov.

Od svojho príchodu na Anfield z Newcastlu v roku 2016 je Wijnaldum druhým najvyťažovanejším hráčom Liverpoolu. A nie je to žiadna náhoda.

Prečítajte si aj

Koeman chce do Barcelony pritiahnuť dvoch bývalých hviezdnych zverencov: Títo majú nahradiť Messiho a Suáreza!

TOP 5 najvyťažovanejších hráčov Liverpoolu v Premier League od roku 2016 - počet odohratých minút:

1. Roberto Firmino - 11 462

2. G. Wijnaldum - 11 046

3. Sadio Mané - 10 284

4. Mo Salah - 9 061

5. Jordan Henderson - 8 516

Wijnaldum v posledných dvoch sezónach nehral iba v štyroch zápasoch v Premier League.

Prínos Wijnalduma je ale napriek všetkému ťažko vyjadriteľný číslami. V prvej sezóne po príchode na Anfield strieľal góly aj asistoval. Neskôr jeho produktivita klesla. To ale neznamená, že začal hrať horšie. Len mal iné úlohy, možno nenápadnejšie pre bežného fanúšika.

Jurgen Klopp ho označil ako "dokonalého stredopoliara".

Nemá na konte možno toľko odobratých lôpt ako iní hráči, ale to z dôvodu, že to nepotrebuje. Vyniká skvelých výberom miesta a pozícií. Keď Andy Robertson vyrazí dopredu, je tu Wijnaldum, ktorý ho kryje. Keď stroskotá útok Liverpoolu, Wijnaldum je tu, aby hasil nebezpečenstvo, zavrel brejkové možnosti súpera a ochránil svoj tím pred nebezpečným protiútokom.

Wijnaldum sa môže pochváliť pôsobivou odolnosťou a nesmiernou výdržou, ktorá mu umožňuje nabehať viac ako 11 kilometrov za zápas. Vďaka tomu pomáha obrane aj útoku, hrá výborne s loptou aj bez nej.

Napriek tomu, že nie je pre Liverpool hlavným zdrojom kreativity, stále patrí medzi najlepšie technicky vybavených hráčov tímu. S presnosťou prihrávok na úrovni 90,8 % bol najlepší v tíme v uplynulej sezóne Premier League.

TOP 5 Liverpoolu v presnosti prihrávok v uplynulej sezóne Premier League v percentách:

1. Wijnaldum - 90,8

2. Van Dijk - 89,2

3. Gomez - 88

4. Fabinho - 87

5. Alisson - 84,6

V Kloppovom "heavy metalovom" prevedení je potrebný hráč, ktorý dokáže priniesť vyrovnanosť, ktorý dokáže zabrániť chaosu a práve tým hráčom je Wijnaldum.

Klopp miluje jeho schopnosť podržať loptu v stiesnených priestoroch. Klopp miluje jeho odolnosť voči tlaku.

Problém spočíva v tom, že ak chce Liverpool získať Thiaga Alcantaru, musí najskôr predávať. A Wijnaldumova zmluvná situácia (zostáva mu už len rok) v spojení s lákavou ponukou zahrať si v drese Barcelony pod vedením krajana Ronalda Koemana, ho robia najpravdepodobnejším kandidátom na odchod.

Thiago Alcantara by priniesol do hry Liverpoolu niečo iné.

Pozrite si tabuľku, v ktorej je porovnanie Thiaga Alcantaru so stredopoliarmi Liverpoolu v uplynulej ligovej sezóne.

Prvým číslom za menom je priemerný počet úspešných driblingov v zápase. Druhým číslom je priemerný počet zachytení súperových prihrávok.

Thiago Alcantara 3,61 a 2,29

Fabinho 0,39 a 1,48

Wijnaldum 1,25 a 0,52

Henderson 0,68 a 1,21

Keita 2,54 a 1,11

Vidíme, že v oboch podstatných ukazovateľoch Thiago Alcantara nad stredopoliarmi Liverpoolu dominuje.

Španiel je tvorca hry elitných parametrov, má výbornú prihrávku a niekto, kto by stredovej formácii The Reds dodal nový rozmer.

Umožnil by Liverpoolu útočiť iným spôsobom, dokonca hrať iným spôsobom. Okrem fantastickej rozohrávky dokáže výborne driblovať a tak dostávať svoj tím do výhodných pozícií.

Medzi konzistentnosťou a zatuchnutosťou môže byť veľmi jemná hranica. A skutočne by to chcelo z pohľadu Liverpoolu trošku osviežiť. Príchod Thiaga Alcantara by bol tým pravým sviežim vánkom. Jeho angažovaním by Klopp získal nové esá do svojho rukávu. Tak kvalitný tréner ako on, by ich rozhodne dokázal výborne využiť v prospech tímového úspechu.

Ako najväčšia slabina v jeho hre mu je často vytýkaná práca bez lopty. Toto však dokáže vynahrádzať pozičnou inteligenciou a rýchlosťou.

Thiago Alcantara by zapadol do princípov, ktoré Klopp v Liverpoole zaviedol a súčasne by priniesol do hry "červených" nové, svieže prvky. Pre Liverpool môže byť jeho angažovanie na prospech veci, aj keď by to malo znamenať obetovanie Wijnalduma.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články