Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

SÁGA MESSI: Čomu veriť a čomu nie?

BARCELONA - Sme v týchto dňoch svedkami najväčšej prestupovej ságy v histórii futbalu, alebo len mediálneho ťahu Messiho potrebného k odvolaniu vedenia klubu?
Zdroj: 36260
Zdieľajte:

Športové weby posledný týždeň nepíšu o ničom inom. Každodenne sa vynárajú v kauze Messi nové skutočnosti a pre bežného fanúšika je ťažké rozlíšiť, čomu veriť a čomu nie. Pripravili sme si pre to pre vás zopár tipov:

1) DÔVERYHODNOSŤ ZDROJOV

Rovnako ako napríklad v politike, aj v prípade futbalových prestupov sa dajú rôzne weby rozlíšiť na bulvárne a seriózne. V prípade Messiho prestupu je dôležité sledovať najmä tri mená - Sam Lee z portálu The Athletic (expert na Man City), Marcelo Bechler (expert na Barcelonu) a nezávislý Fabricio Romano. Títo novinári poskytujú najpresnejšie a najdôveryhodnejšie informácie a väčšina webov čerpá práve od nich. Opatrne odporúčame čítať aj twitter účty @City_Xtra a @BarcaUniversal, ktoré zdieľajú najnovšie info z klubov v reálnom čase.

Pravda sa môže ukrývať aj v tvrdeniach argentínskych či španielskych médií ako napríklad Marca, Sport či Mundo Deportivo. V prípade menovaných si ale fanúšik musí dať veľký pozor na to, že dve z troch spomínaných názvov majú veľmi dobré vzťahy s vedením Blaugranas, takže je šanca, že budú voči Messimu zaujaté.

Z anglických portálov má najväčšiu dôveru práve The Athletic, The Guardian a Sky Sports. Takmer vôbec nemôžeme veriť webom ako The Sun, Mirror alebo Daily Mail, ktorým ide iba o nahnanie čo najväčšieho množstva čitateľov kurióznymi titulkami článkov.

2) ČO SA STALO DOTERAZ

V utorok 25. augusta unikla na verejnosť informácia, že Lionel Messi klubu faxom oznámil, že chce zrušiť svoju zmluvu. Hráč sa plánoval dohodnúť s klubom na "rozchode v mieri" a celú záležitosť ponechať v súkromí. A prečo chce vlastne odísť? Presnú odpoveď nepoznáme, no môžeme predpokladať, že to je kvôli zlej situácii v Barcelone a hráčovým obrovským ambíciám, ktoré nie sú naplnené.

Vedenie klubu, na ktorého čele je prezident Josep Maria Bartomeu, malo núdzové rokovanie, na ktorom sa dohodli dve veci. Prezident sa odvolávať (zatiaľ) nebude a Messi sa predávať (zatiaľ) nebude. V prípade, že by Barcu prevzal nový prezident, by ten starý musel z vlastného vrecka zaplatiť všetky dlhy, ktoré klub za jeho obdobie nabral a všetky nezrovnalosti v klubových financiách. Je teda logické, že sa Bartomeu bude svojej stoličky držať zubami-nechtami.

Kľúčovým artiklom celej dohody je Messiho zmluva, v ktorej sa podľa novinárov hovorí o tom, že hráč môže na konci sezóny 2019/20 odísť zadarmo. Keďže sa však sezóna kvôli koronavírusu predĺžila až do augusta (kedy by za normálnych okolností už bežala ďalšia), je veľmi otázne, či časť zmluvy o odchode zadarmo stále platí. Klub, rovnako ako vedenie La Ligy, sú presvedčení o tom, že neplatí, a teda Messi odísť nemôže.

Hráč s týmto rozhodnutím stotožnený nie je a v nedeľu sa rozhodol po dohode so svojimi právnikmi (ktorí mimochodom pracovali aj pre klub a počas minulého týždňa dostali výpoveď) bojkotovať zdravotné testy pred prípravou na novú sezónu. Nezúčastnil sa ani dnešného tréningu.

Najhorúcejším a zároveň jediným reálnym kandidátom na Messiho podpis je momentálne Manchester City, ktorý má ako jeden z mála dostatok financií a taktiež je pre hráča dostatočne atraktívny. V uplynulom týždni Messiho spájali aj s PSG (čo je nemožné, pretože by Paríž musel predať jedného z dvojice Neymar/Mbappé), Interom (čo je nemožné, pretože si ho na dlhú dobu nemôže dovoliť) či Juventusom (čo je nemožné, pretože ledva zvláda platiť Ronalda).

3) ČO BUDE ĎALEJ

V momentálnej situácii sa naskytli tri možné scenáre, akými sa sága skončí:

1) MESSI OSTANE V BARCELONE

V prípade, že by sa vedeniu Barcelony podarilo veci s Messim zázračne urovnať, môže hráč ostať v Katalánsku a podpísať novú zmluvu. Ostane však aj v prípade, že sa s klubom ešte viac znepriatelí a vedenie ho skrátka nebude chcieť pustiť preč. Tak či tak, predpokladáme, že tento scenár uškodí najviac ako klubu (ktorý bude musieť platiť desiatky miliónov ročne hráčovi, ktorý nehrá, a ukáže sa v zlom svetle pred ostatnými hráčmi), tak aj Messimu, ktorý si na sklonku svojej kariéry nezahrá a bude v klube, v ktorom byť nechce.

2) MESSI PRESTÚPI ZADARMO

Keď má Messiho tím právnikov pravdu a hráč môže odísť zadarmo, pre Barcu to bude mať devastačné následky. V prípade, že by sa to stalo, by to však klub riešil súdnou cestou a celá sága by sa určite natiahla až do konca prestupového obdobia. Tento scenár sa teda za súčasných okolností zdá ako najmenej pravdepodobný.

3) MESSI PRESTÚPI PO KOMPROMISE

Žiadny klub nie je schopný zaplatiť 700 miliónov eur, čo je Messiho výkupná klauzula. S Barcelonou sa ale môže dohodnúť na kompromise - nie 700 miliónov, no ani nie nula. Manchester City je za Messiho ochotný Barcelone ponúknuť 100 až 150 miliónov eur - podobne, ako zaplatil pred dvoma rokmi Juventus za Ronalda. Pre Barcelonu je toto najvýhodnejší zo všetkých scenárov a momentálne sa javí aj ako najreálnejší.

4) NAJZNÁMEJŠIE MÝTY

Mýtus: Keď Messi prestúpi do nového klubu, jeho prestupová hodnota sa hneď vráti z predaja dresov.

Fakt: Messi by mal stáť okolo 100 miliónov a navyše brať plat okolo 60 miliónov ročne. Kluby z predaného dresu zarobia približne 7%, teda nejakých 6 eur. To znamená, že musí City predať 10+ miliónov dresov ročne - päťnásobok toho, čo predáva Barcelona, a to je nemožné.

Messi je značka a do klubu so sebou prinesie aj veľa sponzorov a marketingových možností, ktoré určite zarobia veľa, no rozhodne sa "sám nesplatí".

Mýtus: Manchester City ponúka výmenou za Messiho svoje hviezdy.

Fakt: Na internete sa objavili falošné informácie, ktoré hovorili o tom, že City ponúkne Barcelone Gabriela Jesusa, Riyada Mahreza, Bernarda Silvu či Kevina De Bruyneho. Jediní dvaja hráči, ktorí môžu byť a pravdepodobne aj budú v obchode zahrnutí, sú Eric Garcia a Angeliňo.

Mýtus: Messiho otec jedná s Barcelonou/Manchestrom City

Fakt: Messiho otec je skutočne osobou, ktorá sa bude v mene svojho syna účastniť stretnutí. Dnešným dňom sa však stále nachádza v Argentíne a do Španielska/Anglicka sa podľa informácií z dôveryhodných médií pozrie až v priebehu týždňa.

Mýtus: S Messim prestúpi aj Suarez.

Fakt: Je možné, že Suarez prestúpi, no určite nie do rovnakého klubu, ako Messi.

5) ZÁVER

Či Messi prestúpi alebo nie nám ukážu až najbližšie dni, možno dokonca týždne. Určite netreba veriť všetkému, čo na internete prečítame, a dôkladne si kontrolovať zdroje, z ktorých informácie pochádzajú.

Budeme veľmi radi, ak tento článok zdieľaním rozšírite medzi svojich priateľov a pomôžete ostatným fanúšikom pochopiť, čo sa za najväčším prestupom všetkých čias skrýva.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články