Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ďalšia neúspešná misia Františka Straku

Úradujúci slovenský majster Slovan Bratislava mení trénera. František Straka, ktorý prekvapivo zasadol na lavičku belasých pred sezónou, ani nie tak prekvapivo končí.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Franz Straka prišiel do nezávideniahodnej situácie. Slovan po úspešnej sezóne celkom zbytočne zasahoval do trénerských pozícií, Jozef Valovič sa z postu trénera presunul do vedenia klubu, Michal Hipp neprišiel, a tak Kašpar a spol. našli Františka Straku. Bez porady s poradcom Dušanom Galisom, ktorý tak na truc odišiel, hoci s hráčmi A-tímu (partiou okolo Žofčáka a Halenára) ho bolo často vídať v neďalekom nákupnom centre.

Nikto na plné ústa nepovie, akú mal Straka v mužstve autoritu. Nie je ale tajomstvom, že to nemali ľahké ani jeho predchodcovia, ako ikona belasých Samuel Slovák, ktorý s viacerými futbalistami ešte donedávna úspešne hrával, ale ako tréner si už s nimi (najmä partiou okolo Žofčáka a Halenára) nerozumel. Prečo by to mal mať nejaký priemerný český tréner ľahšie? Prečo, keď majiteľ má oveľa lepšie vzťahy s hráčmi ako s trénermi? Prečo, keď náš kamarát a tréner Dušan Galis si s ním nevie predstaviť spoluprácu, prečo by sme my hráči mali?

Straka nepatrí a nikdy nepatril medzi trénerské esá. Nikdy nedospel na uznávaného trénera, nanajvýš pre štúdio na Prima Cool, lebo bol cool. Vystriedal za x rokov presne x tímov, pričom x sa rovná 15. Pre matematických zaostalcov: za 15 rokov trénoval 15 mužstiev a prakticky vo všetkých skončil predčasne.

Navonok ale pôsobil ako obrovská motivačná sila a ak bolo niečo potrebné Slovanu dať, bola to práve motivácia do stretnutí. Pri hráčoch kvalít Milinkoviča či Soumaha nebolo treba špeciálnej taktiky či trénerského umu, iba ich správne namotivovať k výkonu. Ani to sa ale Strakovi nepodarilo.

Straka nie je typ trénera pre veľkomužstvá, paradoxne s tými priemernými by možno dokázal urobiť lepšie výsledky. Veľké tímy ale vyžadujú výsledky a pri dlhodobej kríze, ktorú bratislavské mužstvo už zhruba mesiac a pol prežíva, bol ešte menší zázrak, že Straka sedel na lavičke tak dlho.

Srdcom Sparťan sa napokon nedožil vzájomného zápasu medzi jeho Slovanom a „jeho“ Spartou. Ktovie, či dobre pre Slovan, pretože aj keby belasí pod Strakom prehrali všetko do konca sezóny, práve proti Sparte sa od Straku čakal jednoznačný triumf jeho zverencov. Súpera má totiž prečítaného. Pri veľkomužstvách sa ale výhry nemôžu dať zrátať len na prstoch rúk...

Franzove CV-čko tak bude opäť bohatšie o úspech: postup do skupinovej fázy Európskej ligy. Ale zapíše si zároveň aj veľmi zlé výsledky, nedostatočnú prácu s mužstvom a zas a znova predčasný koniec. Budeme sledovať, ktorý klub sa odváži angažovať Františka Straku nabudúce. Jeho veleobľúbený Bayern to ale asi nebude.

Zdieľajte:
Autor: Mišo Iks
Zdroj informácií: FutbalovySvet.sk

Diskusia

Podobné články