Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Vzostupy a pády De Geu: Má ešte čo ponúknuť? (analýza)

MANCHESTER - David De Gea sa po príšernom výkone v semifinále FA Cupu opäť dostal pod paľbu všetkých futbalových fanúšikov.
Zdroj: 34460
Zdieľajte:

29-ročný španielsky reprezentant v posledných mesiacoch medzi troma žrďami napáchal množstvo neodpustiteľných chýb, ktoré jeho tím stáli cenné body a cez víkend dokonca vyradili z pohára.

De Gea sa štyrikrát stal najlepším brankárom sezóny Premier League a bol považovaný za najlepšieho brankára na celom svete. Keby ste sa však niekoho opýtali dnes, pravdepodobne by ho nezaradil ani do prvej päťky naj gólmanov.

Čo sa teda stalo? Skutočne sa Španiel zhoršil? O tom nám viac napovedia štatistiky z tejto sezóny. David De Gea spravil tri chyby, ktoré priamo viedli ku gólu. Pre porovnanie, rovnako tri spravil Ederson, Adrian z Liverpoolu má na konte štyri kiksy a nelichotivú tabuľku vedie Martin Dúbravka s piatimi gólovými chybami.

Toto číslo však nehovorí celý príbeh. Je normálne, že aj dobrý brankár urobí chybu, a preto sa skôr budeme venovať hodnote "Prevented goals", teda predídeným gólom, od štatistickej agentúry OPTA.

Číslo predídených gólov získame tak, že odčítame počet inkasovaných gólov od počtu striel, u ktorých sa predpokladá, že gólom skončia. Do tejto štatistiky sa nepočítajú penalty ani vlastné góly. Inými slovami, tento údaj hovorí o tom, koľko jasných gólových šancí brankár počas sezóny chytil.

De Gea je z dvadsiatich brankárov Premier League na jedenástom mieste. V sezóne 19/20 vo všetkých súťažiach predišiel 0.3 gólom, čo prakticky znamená to, že nechytil žiadnu strelu, od ktorej sa predpokladalo, že v sieti skončí.

Samozrejme, všetci my čo futbal sledujeme vieme, že De Gea dokáže neraz stále vytiahnuť vynikajúci zákrok. Všetky tieto zákroky sú ale "znegované" jeho chybami. Keď totiž nejakému jasnému gólu zabráni, potom nejaký gól naopak dostane zo situácie, ktorá by normálne gól nepriniesla a v zozname predpokladaných gólov zahrnutá nie je.

Dean Henderson, ktorý je v súčasnosti De Geov najväčší konkurent o post jednotky v United, predišiel v tejto sezóne až 9.3 gólom. Martin Dúbravka približne deviatim a tabuľku vedú Lloris z Tottenhamu a Guaita z Crystal Palace s vyše 10 "jasnými" gólmi v rukaviciach.

Situácii nepomáhajú ani De Geove čísla z minulých sezón. Za zmienku stojí rok 2017, počas ktorého bol španielsky brankár azda na vrchole svojej kariéry. V sezóne 17/18 udržal 18 čistých štítov, za 3330 minút inkasoval iba 25 gólov a hodnota jeho goals predicted bola 13.7 - vyššia než akéhokoľvek brankára v Anglicku za posledné 3 sezóny.

De Gea určite stále patrí medzi svetovú špičku, ale čísla aj výkony na ihrisku spôsobujú, že stráca dôležité sebavedomie. Bude preto kľúčové, ako sa mu bude dariť v nasledujúcich mesiacoch a ako k nemu bude pristupovať tréner Ole Gunnar Solskjaer.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: bbc.com

Diskusia

Podobné články