Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Pravda o “solidarite” a “ochrane najzraniteľnejších” v MŠK Žilina. Prehovoril bývalý zamestnanec!

ŽILINA - Nie je všetko zlato čo sa blýska?
Zdroj: 34790
Zdieľajte:

Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla celý svet. Takmer všetky odvetvia. Šport nevynímajúc. Šéf klubu MŠK Žilina Jozef Antošík, podobne ako mnoho iných manažérov, prišiel s návrhom zníženia platov. V niektorých prípadoch údajne až o 80 %.

Hráči s navrhovaným riešením situácie nesúhlasili. Riešenie Antošíka je verejne známe. Klub poslal do likvidácie, aby mohol hráčov prepustiť bez udania dôvodu. Výpoveď (doručenú prostredníctvom kuriéra) dostalo 17 hráčov. Antošík siahol do svojej mládežníckej akadémie, na ktorej si zakladá.

Nasledovali mediálne prestrelky, každý mal svoju pravdu. Postupne spor utíchol. Likvidácia je podľa očakávania minulosťou. Klub ďalej plnohodnotne pokračuje, akurát s výrazne obmeneným kádrom. Teraz vyplávali na povrch nové a skutočne zarážajúce skutočnosti.

Solidarita a pomoc najzraniteľnejším po "žilinsky"

Na úvod niečo z oficiálneho stanoviska klubu po vyhlásení likvidácie klubu.

„V súčasnej situácii mohli hráči s profesionálnymi zmluvami prejaviť solidárnosť, a to najmä k ľuďom, ktorí sa podieľali na ich výchove, ktorí im zabezpečovali servis a podmienky. Klub cíti zodpovednosť za každého, kto v klube alebo pre klub pracuje. A preto, aby sme nenarušili našu stratégiu v tejto mimoriadnej situácii, myslíme od začiatku najmä na tých najdôležitejších, a to sú radoví zamestnanci a tréneri mládeže,” písalo sa na oficiálnom webe mskzilina.sk.

Klub a jeho šéf Jozef Antošík tak úplne nechránili tých najzraniteľnejších. Bez udania dôvodu dostali len deň po hráčoch výpoveď aj traja vychovávatelia z preslávenej akadémie. Tí, ktorí omladinu pod Dubňom "piplali" 24 hodín denne. Medzi nimi bol aj bývalý rozhodca Dušan Petríček, ktorý sa s odstupom času rozhodol nabrať odvahu a prehovoriť pre šport.sk.

„Z toho, čo bolo vtedy prezentované v médiách, som bol znechutený. Všetko, čo sa popísalo a aké boli reakcie majiteľa klubu pána Jozefa Antošíka ohľadom solidarity či sociálnych princípov, že to robí najmä pre hráčov a zamestnancov, ktorých potrebuje udržať a ako ich chce chrániť, najmä tých s najnižšími príjmami, tak v kontexte toho, ako sa klub postavil k nám, to vyznieva úplne smiešne,” hovoril vychovávateľ, ktorý bral za svoju funkciu plat okolo 600-650 EUR mesačne.

Prečítajte si aj

Žilinskí mladíci žiarivým príkladom! Nie je to len o športe, prístup hodný nasledovania

Výpoveď bez udania dôvodu, žiadna náhradná práca

„V pondelok 30. marca boli doručené hráčom výpovede a o jeden deň neskôr nám bolo telefonicky oznámené, že k tomuto dňu sme dostali výpovede aj my. Samozrejme, bez akejkoľvek predošlej komunikácie a bez udania dôvodu. Hneď som sa voči tomu ohradil, pretože som chcel poznať aj dôvod, kvôli čomu sme dostali výpoveď. Celé to bolo zlé. Nikto s nami do tohoto dňa nekomunikoval," dodal Petríček.

Petríček a ostatní prepustení vychovávatelia zostali šokovaní aj po druhýkrát. A to keď sa dozvedeli o tom, že vedenie klubu zabezpečilo počas krízy pre mládežníckych trénerov prácu vo firme Ryba Žilina, aby si vedeli vykompenzovať stratu futbalového príjmu. No vychovávateľom niečo takéto ponúknuté nebolo.

„Zistili sme, že predstavitelia klubu sedeli s mládežníckymi trénermi už skôr a po vzájomnej dohode im znížili platy. Plus, k tomu samozrejme dostali prácu buď v Rybe Žilina, alebo v rôznych potravinových skladoch. Niečo také s nami nikto neriešil, ani nás nikto nekontaktoval. Len zavolali z vedenia klubu a oznámili nám, že končíme."

Zarážajúce skutočnosti. Vzhľadom k tomu, ako sa na pricípy solidarity a pomoci tým najzraniteľnejším klub odvolával v oficiálnom stanovisku. Vzhľadom k tomu, že si MŠK Žilina zakladá na výbornej práce mládežníckej akadémie, ktorá chrlí obrovské talenty. V práve vychovávatelia, ktorí na tom majú obrovský podiel, dopadnú tak ako dopadli. Bez vysvetlenia. Bez milosti.

Nuž, aj v tomto prípade platí staré-známe: Nie je všetko zlato čo sa blyští.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: šport.sk, mskzilina.sk

Diskusia

Podobné články