Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

TOP 5 Juhoameričanov, ktorí nikdy nevyhrali Zlatú loptu

BRATISLAVA - Zlatá lopta je najprestížnejšie individuálne ocenenie vo futbale, ktoré sa udeľuje od roku 1956. Posledných 12 rokov dominovali Cristiano Ronaldo s Lionelom Messim, medzi ktorých sa vlani dostal Luka Modrič. V zozname víťazov však viacero veľkých mien chýba a dnes sa pozrieme na hviezdy z Južnej Ameriky, ktoré sa k tomuto oceneniu nedostali.
Zlatá Lopta pre najlepšieho hráča FIFA.
Zdroj: TASR/AP
Zdieľajte:

Gabriel Batistuta

Štyria brazílski futbalisti a Lionel Messi z Argentíny sú jediní Juhoameričania, ktorí triumfovali v prestížnej ankete. Vyhrať Zlatú loptu sa nepodarilo ani kanonierovi z prezývkou "Batigol", ktorý vybojoval trofeje v drese River Plate aj Boca Juniors. Následne sa Batisuta presunul do talianskej Fiorenitny, za ktorú strelil viac ako 150 gólov. Postúpil s ňou z druhej ligy do Serie A, vyhral pohár aj Superpohár. Následne prestúpil do rímskeho AS, s ktorým získal Scudetto v sezóne 2000/01. Krátke hosťovanie v milánskom Interi vyústilo do odchodu do katarského Al-Arabi, kde pre zranenia v roku 2005 ukončil kariéru.

Prečítajte si aj

TOP 5 Európanov, ktorí nikdy nevyhrali Zlatú loptu

V národnom drese strelil v 77 zápasoch 54 gólov a do roku 2016, než ho prekonal Messi, bol rekordérom. V ankete o Zlatú loptu sa trikrát dostal do najlepšej desiatky, najvyššie bol štvrtý v roku 1999.

Diego Forlan

Rodák z Montevidea hviezdil v dresoch Manchestru United, Villarealu či madridského Atletica. Forlán je, mimo iného, dvojnásobný víťaz Pichichi Trophy a najlepší strelec v Európe v sezónach 2004/05 a 2008/09. Na úspech v individuálnej ankete to však nestačilo. Autor 36 reprezentačných gólov sa dokonca nikdy nedostal ani do TOP desiatky.

Cafu

Obrancovia to všeobecne majú v tejto ankete nesmierne náročné, posledným víťazom z defenzívy je Fabio Cannavaro, ktorý triumfoval v roku 2006. Ak by sme sa pozreli na tých, ktorým Zlatá lopta ušla, Cafu nesmie chýbať. Spoločne s Robertom Carlosom vytvorili asi najikonickejší kraj obrany v histórii.

Prečítajte si aj

Čakanie v číslach: 30 rokov, 239 hráčov a vyše 1,5 miliardy

Cafu mal dynamiku, tempo, vytrvalosť, taktickú pripravenosť a vynikajúcu schopnosť prihrávky. A taktiež bol lídrom v každom slova zmysle. Vyhral ligu v Brazílii a dvakrát aj v Taliansku (s AS Rím a AC Miláno), triumfoval v Lige majstrov a dvoch majstrovstvách sveta. V roku 1994 bol najlepším juhoamerickým futbalistom roka, je v Sieni slávy AS aj AC. V boji o Zlatú loptu sa však nikdy nepozrel ani do najlepšej desiatky.

Hernan Crespo

Mal excelentnú techniku, čuch na góly a schopnosť skórovať oboma nohami aj hlavou. Na svojom konte má viacero titulov z Talianska, Anglicka či Argentíny. V národnom tíme, s ktorým má striebro z OH 1996, nastrieľal 35 gólov a je štvrtým najlepším strelcom. Crespo navyše nikdy vo svojej kariére nebol vylúčený, pomyslenú červenú kartu získal len v boji o Zlatú loptu.

Romario

Ďalší z famóznych útočníkov, ktorému prestížna trofej nebola súdená. Svoju kariéru odštartoval doma v Brazílii, v roku 1988 prestúpil do holandského PSV Eindhoven, kde gólovo žiaril. Aj vďaka tomu sa stal súčasťou "Dream Teamu" Johana Cruyffa v Barcelone a patril k streleckým hviezdam.

Po konci európskej anabázy sa vrátil do Brazílie, vyskúšal si futbal aj v Katare, USA a Austrálii. Strelecky sa mu darilo aj v národnom tíme, kde nastrieľal 55 gólov v 70 zápasoch. Vyhral dvakrát Copa America, majstrovstvá sveta v roku 1994 a mnoho domácich trofejí v šiestich rôznych kluboch. V retrospektívnom udeľovaní cien za účasti juhoamerických hráčov v roku 2016 mu bola pridelená alternatívna trofej za rok 1994, bohužiaľ táto česť mu ušla počas jeho aktívnej kariéry.

Prečítajte si aj

Spečatené! Barcelona predáva svoju hviezdu do Juventusu za 80 miliónov eur
Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články