Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Robot vs rozhodca? V týchto situáciách zlyháva ľudský faktor

BRATISLAVA - Určite si spomínate na božskú ruku Diega Maradonu. Takýmto situáciám, ktoré majú jasný verdikt, je už v dnešnej dobe koniec. Rozhodca vďaka systému VAR dokáže vyhodnotiť takéto situácie. Sú však momenty, kedy zlyháva aj súčasná technológia.
Zdroj: 35170
Zdieľajte:

Pokiaľ nebudú futbalové zápasy rozhodovať roboti, tak sa pravdepodobne nedočkáme spravodlivých rozhodnutí. Odborná štúdia z univerzity v Pensylvánii poukazuje na viaceré rozhodnutia, ktoré vznikli u opýtaných viacerých respondentov pri spornej futbalovej situácii.

Prečítajte si aj

Neskutočné odhodlanie: Franck Kessié z útrob Afriky do Talianska príde aj na bicykli

Vedci ukázali opýtaným respondentom obrázok, kde bol nedovolený zákrok. Fígeľ bol v tom, že časť respondentov dostala obrázok obrátený, čoho výsledkom bolo, že častejšie by odpískali faul, ak by sa futbalisti pohyboval sprava doľava.

Ako funguje ľudský mozog?

Ľudský mozog na posudzovanie futbalových situácií je naprogramovaný podľa toho ako človek číta a píše. Pri Európanoch a Američanoch je to podľa trajektórie zľava doprava a pri Araboch je to zase naopak.

Prečítajte si aj

Skazený malý chlapec! Figurína, ktorá si myslela, že celý tím je o ňom. James Rodriguez dostal náklad, ako ešte nikdy

Z týchto zistení sme sa dostali k záveru, že ak rozhodca vidí situáciu v protismere, tak sa mu javí ako atypická a podľa toho ju aj posudzuje. Veľa hráčov dokáže simulovať a jedine ako tento problém vyriešiť by bolo nasadenie umelej inteligencie.

Veľa spoločností pracuje na tom ako zlepšiť rozhodovanie vo futbale. Či sa dočkáme skutočného robota rozhodcu, uvidíme asi až v ďalekej budúcnosti.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: University of Pensylvania

Diskusia

Podobné články