Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

VIDEO Najbrutálnejší zápas histórie! Brankár dohrával na jednej nohe, dnešný rozhodca by rozdal 11 červených

BRATISLAVA - Keď futbal nebol pre padavky!
Zdroj: 35105
Zdieľajte:

Herecké výkony dnešných futbalistov sú niekedy na smiech. Padajú pri najmenšom kontakte s protihráčom. V niektorých prípadoch k žiadnemu kontaktu ani nemusí prísť...

Svojho času bol futbal hrou pre skutočne tvrdých chlapov. Nepískala sa každá maličkosť, tolerovali sa na dnešné pomery neskutočné veci. Najbrutálnejší zápas futbalovej histórie sa odohral v roku 1970 medzi rivalmi Chelsea Londýn a Leeds United. Išlo o finále FA Cupu. V stredu oslávil pamätný súboj 50. výročie.

Dnešný rozhodca by rozdal jedenásť červených

„Vylúčil by som jedenásť hráčov,“ vyhlásil rozhodca Michael Oliver pre BBC. Polovica hráčov na ihrisku by podľa dnešných prísnych pravidiel stretnutie jednoducho nedohrala.

V skutočnosti však vo finále FA Cupu 1970 rozhodca Eric Jennings udelil len jedinú žltú kartu. Pritom zápas bol plný špinavých zákrokov, kopancov do hlavy, brutálnych súbojov a nekompromisných odplácaní. Nechýbali ani uhryznutia či štípance. Proste futbalový masaker v priamom prenose.

„Zakaždým, keď sa Jenningsova ruka blížila k vrecku, myslel som si, že vytiahne kartu. No znovu len fúkol do píšťalky a uistil sa, či môžu hráči pokračovať ďalej,“ spomínal s odstupom času Dave Webb - autor víťazného zásahu, ktorý rozhodol v predĺžení o triumfe The Blues.

Prečítajte si aj

Lampard načrtol transferové plány Chelsea. Nemôžeme kopírovať Liverpool či Manchester City

„Po istom čase sa zdalo, že priameho kopu sa hádam ani nedočkáme. Pán Jennings ho odpískal len vtedy, keď mu faulovaný hráč doložil aj svoj úmrtný list,“ vtipne komentoval drsný priebeh zápasu novinár Hugh McIlvanney.

Brankár Chelsea dohral aj na jednej nohe

Jedným z hrdinov stretnutia bol brankár Chelsea Peter Bonetti. Po pol hodine hry ho tvrdo atakoval Mick Jones. Nasledovalo dlhé ošetrenie. Bonetti sa napriek zraneniu kolena rozhodol v zápase pokračovať. Predvádzal výborný výkon a to aj napriek tomu, že ho zdravotný problém limitoval natoľko, že odkopy za neho museli rozohrávať obrancovia.

„Nenávideli sme sa. O hráčoch Leedsu som vždy hovoril, že predvádzali fyzický futbal, no len preto, že som nechcel použiť slovo drsný. A keďže ostrých chlapcov sme mali v tíme dostatok aj my, bolo zrejmé, v akom tóne sa finále ponesie,“ spomínal Bonetti na osudný duel.

Vyhrotené stretnutie malo obrovský divácky úspech, v televízii ho sledovalo takmer 30 miliónov divákov.

Malá ukážka toho, ako to v spomínanom zápase vyzeralo. Záber skôr pripomínajúci bojový film, ako futbalový zápas. No v tej dobe sa hralo ďalej...

Zdieľajte:
Zdroj informácií: BBC

Diskusia

Podobné články