Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Príbeh univerzálneho Angličana

Nestáva sa často, aby ste si o niekom známom prečítali a hneď na druhý deň ho mohli vidieť naživo. Avšak existujú aj výnimky a toto je jedna z nich. Zajtra sa tento dvojnásobný víťaz Ligy majstrov predstaví s "ušatou trofejou" v Bratislave a FutbalovýSvet.sk bude pri tom. Prečítajte si zaujímavý profil tohto univerzálneho Angličana.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Steven McManaman, častokrát nazývaný aj „Steve“, je bývalý anglický reprezentant, korý hrával za také veľkokluby ako Liverpool, Real Madrid či Manchester City. Bol univerzálnym typom záložníka, pretože mu nerobilo problém hrávať či už na kraji alebo v strede zálohy. Bol to rodený playmaker, jeden z mála Angličanov, ktorý sa presadil aj v zahraničí. V súčasnosti komentátorom televízie BT Sport.

V začiatkoch jeho futbalovej kariéry patrilo Stevenovo srdce inému liverpoolskemu klubu. Za Everton však nikdy nenastúpil. Ponúkali mu jednoročnú zmluvu a pre jeho otca bola lepšou voľbou dvojročný kontrakt z FC Liverpool. Takto sa mladý Steve dostal v šestnástich rokoch do klubu z Anfield Road. Svoj debut si odbil pod manažérom Kennym Dalglishom v roku 1990 ako náhradník pri výhre 2:0 nad Sheffieldom United.

Talentovaný záložník si robil kvalitnú reputáciu a postupom času patril medzi najlepšie krídla v Británii po boku Ryana Giggsa. Kvalitná defenzívna práca, výdrž, pohyblivosť a zakončenie, toto zdobilo oboch týchto hráčov. V sezóne 1994/1995 dostal novú zmluvu na jeden milión libier a bol ústrednou postavou The Reds. Dôveru v neho vložil nový tréner, Roy Evans. Ukázalo sa, že to bolo správne rozhodnutie, pretože McManaman bol doslova všade. V tejto sezóne vyhrali ligový pohár, keď vo finále dvoma gólmi práve Stevena McManamana rozhodli o triumfe nad Boltonom. Fanúšikovia ho pomenovali „McManamanovo finále“. Svoju reputáciu si ešte vylepšil po Euro 1996, keď o ňom Steve Keeegan povedal: Existuje len málo krajších veci vo futbale, ako pohľad na Stevena McManamana bežiaceho po celej dĺžke ihriska“. Vytrvalosť, rýchlosť a hlavne univerzálnosť bolo to, čo zdobilo jeho hru. Pre Liverpool bol „talizmanom“, ktorý iba svojou prítomnosťou na ihrisku dokázal vyburcovať celé mužstvo a štadión. Podobne ako v tej dobe Eric Cantona v Manchesteri a Gianfranco Zola v Chelsea. V tých časoch každý v Premier League vedel, že ak zastavia McManamana, zastavia aj celý Liverpool.

Avšak všetkého dobrého veľa škodí a takto to bolo aj v tomto prípade. So zvyšovaním slávy McManamana a jeho spoluhráčov sa nimi začínal čím ďalej, tým viac zaoberať bulvár. Život na vysokej nohe, drahé obleky a šaty. Toto bol dôvod, prečo McManamana a spol začali v Premier League nazývať „The Spice Boys“. Kritika sa zvyšovala aj na ihrisku, málo gólov a vlažné výkony sa fanúšikom nepáčili. V roku 1997 sa začali problémy okolo nového kontraktu. Klub sa bál, že po vypršaní zmluvy Steve opustí Anfield a preto si ho chceli kontraktom poistiť. Nakoniec sa tak aj stalo a Steve McManaman sa ako voľný hráč v roku 1998 upísal Realu Madrid. Angličan mal dokonca aj opletačky so súdom, keď ho firma Umbro žalovala za to, že v zápase vedome porušil zmluvu a použil kopačky konkurencie, konkrétne Reebok.

V Reale Madrid však v tých časoch nebola najlepšia atmosféra a klub prechádzal dlhovou krízou. Raúl González pre tlač povedal, že je mu veľmi ľúto nových hráčov, ako Steve McManaman, ktorí prichádzajú do klubu v takejto situácii. McManaman sa s tým dokázal vysporiadať a v roku 2000 vyhral ako prvý anglický hráč, pôsobiaci mimo Britských ostrovov, Ligu Majstrov. Ani po úspešnej sezóne však Steve v Madride nemal pevnú pozíciu. Po príchode nového prezidenta, Florentina Péreza, nasledoval nákup Luisa Figa z Barcelony, ktorý nebol lacnou záležitosťou a klub bol nútený niektorých hráčov predať. To sa týkalo aj McManamana, ktorý bol však neoblomný a nekývol ani na jednu ponuku od iných klubov. Jeho hrací čas sa znižoval a začala sa éra Galácticos, ktorá nasvedčovala tomu, že Angličan v Reale končí. Jeho odhodlanie prebojovať sa do základnej zostavy bolo však neuveriteľné, k čomu prispelo aj to, že bol futbalovým univerzálom. Naďalej tak ostal v Madride a hral po boku hráčov ako Zidane, Figo, Ronaldo, Carlos. Nakoniec aj sám Pérez povedal, že hráč ako McManaman bude mať vždy svoje miesto v jeho klube. Cruyff ho opísal ako najužitočnejšieho hráča Realu Madrid, pretože si rozumel s každým na ihrisku. V roku 2002 získal druhé víťazstvo v Lige Majstrov po výhre nad Bayerom Leverkusen. V lete roku 2003 však Real Madrid podpísal Davida Beckhama a pre McManamana to znamenalo definitívny koniec. Steve ešte pomohol Beckhamovi so španielčinou, ale aj napriek prosbám a protestom si musel baliť kufre.

Ešte toto leto spolu niekoľkými so spoluhráčmi ako Claude Makelele, Fernando Hierro alebo Fernando Morientes, zamierili do Premier League. Hovorilo sa o prestupe do Arsenalu alebo Evertonu, no nakoniec sa upísal Manchesteru City, ktorý v tých časoch trénoval jeho veľký obdivovateľ, Kevin Keegan. Stretol sa tak s bývalými spoluhráčmi Fowlerom, Anelkom a neskôr aj Davidom Jamesom. Sezóna pre Citizens začala dobre, no postupom času prichádzali prehry, frustrácia, mužstvu sa nedarilo. Rovnako bol na tom aj Steve McManaman, ktorému to nešlo na ihrisku, ale aj mimo neho. Spolu s Robbiem Fowlerom boli obvinení zo sexuálneho škandálu, čo im na reputácii určite nepridalo. Za City hral len dve sezóny a v roku 2004 bol prepustený. Rozhodol sa ukončiť aktívnu kariéru. V týchto troch kluboch odohral celkovo 560 zápasov, strelil 80 gólov a zaznamenal 182 asistencií, 142 z nich v drese Liverpoolu. Dvakrát vyhral Ligu Majstrov, rovnako aj španielsku ligu, raz FA Cup, Anglický ligový pohár a Superpohár.

Steve McManaman sa aj napriek zopár prešľapom nemusí hanbiť za svoju futbalovú kariéru, v ktorej zaznamenal mnoho individuálnych alebo klubových ocenení a naplnil tým svoj talent a potenciál, ktorý mu bol od detstva pripisovaný. Ak Vás tento hráč svojou kariérou zaujal, môžete ho vidieť aj naživo, zajtra pri nákupnom centre Eurovea, kde budú spolu s Ruudom Gullitom prítomní ako ambasádori projektu UEFA Champions League Trophy.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články