Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

"Prekliatí" orli z Lisabonu

Rubrika o futbalových kluboch sa dnes rozrastie o ďalšieho člena. Tento manšaft je zaujímavý nielen mnohonásobnými úspechmi ale aj bohatou históriou.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Orli z Lisabonu, každého hneď musí napadnúť o kom sa dnes dočítate viac. Odpovedali ste správne, ak ste si predstavili Benficu. Už viac než storočie existujúci klub sa okrem bohatých úspechov pýši alebo skôr nepýši aj zaujímavým prekliatím, ktoré sa zatiaľ naplňuje. No finalista Európskej ligy môže a držiteľ tohto sezónneho titulu môže v tomto ročníku dokázať ešte veľa.

Začiatky Benfiquistas

28.februára v roku 1904 vznikol klub, ktorý len pred pár mesiacmi oslávil 110.výročie. Ako väčšina športových klubov v tej dobe, aj tento sa vytvoril skupinou ľudí, konkrétne študentov. Na dávnom historickom meetingu klubu sa určili 2 veci, ktoré sa dodnes nezmenili, farby klubu, čiže červená a biela ale aj motto klubu, ktoré znie: E pluribus unum, v preklade mimo všetkých, jeden. Okrem Benficy sa v tých rokoch vyformoval aj dlhodobý a jediný konkurencie schopný oponent. Kto iný ako Sporting, práve k mestskému rivalovi sa presunulo viacero hráčov Benficy a tento okamih začal tzv. "storočné súperenie". Svoj domáci stánok postavila Benfica v roku 1925 no ešte to nebolo Estádio da Luz, ako poznáme veľkolepý štadión dnes, mimochodom hostiteľská aréna pre madridské finále Ligy majstrov. Tridsiate roky priniesli Benfice slávu v tej podobe, že v hlavnom meste Portugalska začali vznikať športové kluby rakby, basketbalu, hádzanej či volejbalu- všetky s názvom Benfica.

Cesta za slávou a silná dominancia

Odkedy sa začala hrať domáca súťaž Primeira Liga, odvtedy sú Orly na výslní. Za 16 rokov zdvihli nad hlavu hráči 13 trofejí a už vtedy sa vedelo, ktorý šport bude pod názvom "Benfica" prosperovať najviac. Prvý zisk medzinárodného titulu prišiel v roku 1950 keď Orly získali Latin Cup. O 7 rokov neskôr sa do finále dostali opäť, no v Madride proti Realu prehrali. Veľká zmena prišla v roku 1954, vtedy sa lisabonský podrobili silnej modernizácií a presťahovali sa na štadión Estádio da Luz, v tej dobe s kapacitou 40 000 divákov a to stále nebolo dosť, v šesťdesiatych rokoch bola kapacita dokonca 70 000. To bola prvá renovácia klubu, ktorá samozrejme priniesla obrovské úspechy v podobe domácich titulov a pohárov, každoročne ich do vytríny len pribúdalo a Benfica sa stala jedným z TOP klubov Európy.

Zlatá éra Eusébia

Benficu vtedy viedol maďarský kouč Béla Guttmann, ten je dodnes v histórií klubu známy ziskom 2 európskych titulov. Práve proti Realu a Barcelone dokázal Guttmann zvíťaziť. Potom sa stala ale jedna veľmi zaujímavá vec, o ktorej si povieme neskôr. Benfica sa dostala aj do ďalších 3 finále a mohli to byť najkrajšie roky, no v rokoch 1963,1965 a 1968 Orly európsky skalp neobhájili. Teraz k najväčšej legende klubu, dnes už zosnulému Eusébiovi, ten pomohol svojmu klubu získať 13 titulov, neskutočné. Legendárny hráč sa aj vďaka Benfice stal držiteľom zlatej lopty za rok 1965.

Guttmann preklína Benficu

Po finančných ale aj klubových problémoch sa vedenie rozhodlo, že napriek obrovskému úspechu vyhodí z postu hlavného trénera práve Guttmanna. Ten tomu nechcel uveriť, že práve jeho klub prepustil a pri odchode zanechal za sebou len jednú vetu: "Preklínam vás na sto rokov bez zisku Európskej trofeje". Zaujímavosť ako dodatok: Lisabonskí vtedy boli neporaziteľný a tituly získavali jeden za druhým, no od vtedy až dodnes Befiquistas nezískali trofej z európskej súťaže, no finále mal k dispozícií 7 krát ! Tak čo, skončí sa prekliatie tento rok, keďže za pár dní na Juventus Stadium odohrajú zverenci Jorgeho Jesusa finále EL proti Seville.

Tmavé roky v Lisabone

Veľká finančná kríza postihla orlov opäť, od roku 1994 až do 2003 získali len jeden pohár a to bolo vzhľadom na ostatné roky viac než mizerné. Klub bol známy aj tým, že trénerov nestriedal každú sezónu, no v týchto rokoch "sucha" to bolo viac trénerov.

Presuňme sa do blízkej minulosti a prítomnosti

Benfica sa udržala v TOP rankingu klubov a prekonala ťažké časy, ktoré sú prekrývané obrovskými úspechmi. V posledných rokoch sa aj káder klubu sformoval na viac-menej stály, napr. kapitán Luisao či obranca Maxi Pereira a strelci Oscar Cardózo či Nicolas Gatán. V posledných dvoch sezónach sa klub dostal naozaj ďaleko. Veď v lani si na domácom štadióne nechali ujsť titul EL, keď podľahli Chelsea 1:2. V prebiehajúcej sezóne orli preleteli Európskou ligou až do finále, kde ich súperom bude Sevilla. Benfica je už istým držiteľom 33.titulu z domácej ligy a ak získa ešte pohár aj EL, môže to byť kľudne tripple, zaslúžili by si to práve hráči SLB ?

Zaujímavosti a zaujímavosti

Fanúšikovia klubu majú v obľube prezývku "Glorioso SLB", vo význame z anglického slova glorious= slávni. Napriek silnej konkurencii v Portugalsku ako Sporting či Porto, práve Benfica má najväčší fanklub(6 miliónov v Portugalsku a viac ako 14 miliónov na svete).

Niečo k rivalite

Známe je tzv. "O Clássico"- rivalita medzi FC Porto a Benficou, čiže okrem dvoch futbalových veľmocí aj súboj 2 najväčších miest v krajine. No samozrejme vieme, že to sú dva najsilnejšie kluby nie len v Portugalsku. Zaujímavé su samozrejme aj duely mestských súperov.

Rekordy a rekordmani

Už spomínaný legendárny strelec Eusébio strelil v 440 zápasoch za Benficu 474 gólov, no najviac zápasov za orlov má Nené- 575. V sezóne 72-73 Benfica vyhrala 23 zápasov za sebou. Rekord držia Benfiquistas aj v počte trofejí: 33 titulov z domácej ligy, 24 pohárov, 5 ligových pohárov, 2 Európske tituly. No okrem toho aj 10 krát finále Európskych súťaží a 9x double(liga al igový pohár).

Uvidíme, či o pár dní prelomia zverenci Jorgeho Jesusa prekliatie a získajú trofej EL. Orlom držíme palce.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Vlastná tvorba

Diskusia

Podobné články