Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

V Anglicku, Škótsku a Severnom Írsku zaviedli kontroverznú novinku

LONDÝN - Futbalové asociácie v Anglicku, Škótsku a Severnom Írsku zakázali v pondelok s okamžitou platnosťou hlavičkovanie na tréningoch detí v najmladších kategóriách.
Zdroj: 25588
Zdieľajte:

K opatreniu pristúpili na základe štúdie pod vedením Glasgowskej univerzity, podľa ktorej hrozí bývalým futbalistom 3,5-násobne vyššie riziko úmrtia na neurodegeneratívne ochorenie.

Deti zo základných škôl nebudú na tréningoch hlavičkovať vôbec, v kategóriách od 12 do 16 rokov bude táto herná činnosť obmedzená. Zmeny sa však netýkajú zápasov. „Štúdia nepoukazuje na priame prepojenie medzi hlavičkovaním a neurodegeneratívnym hrozbami u futbalistov, ale chceme eliminovať akékoľvek riziká,“ vysvetlila v stanovisku anglická FA.

Nové smernice vznikli v súlade s lekárskou komisiou Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá ich pripravuje pre celú Európu. „Je to len pokračovanie našej snahy odstrániť prebytočné hlavičkovanie z mládežníckeho futbalu. Podľa našich zistení je táto herná činnosť v stretnutiach len ojedinelá, pomôžeme trénerom a učiteľom, aby ju potlačili aj v tréningoch,“ povedal výkonný riaditeľ FA Mark Bullingham pre agentúru AFP.

V Spojených štátoch amerických zakázali hlavičkovanie u detí do 10 rokov, obmedzené pravidlá platia pre deti vo veku 11 až 13 rokov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články