Futbalový svet Hľadať
FutbalovýSvet.sk

Ukrajinský bombardér Andriy Shevchenko

Dosiahol takmer všetko o čom každý chalan mohol snívať. V 27 rokoch bol uctievaný futbalovou verejnosťou nie len v rodnej Ukrajine, ale po celom svete. V krízových situáciách však na seba stále bral zodpovednosť a s kludom rozhodoval veľké futbalové bitky. Preto je právom označovaný ako jeden z najlepších útočníkov planéty.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Detstvo a Dynamo

Andrejovi bolo desať rokov, keď vybuchol Černobyl. Jeho dedina nebola od toho miesta ďaleko a tak bol nutený opustiť so svojou rodinou svoj dom a nájsť bezpečné miesto. Na konci toho istého roku malý „Sheva“ neurobil skúšky z driblingu, aby mohol chodiť do športovej školy v Kyjeve. Našťastie pre celý svetový futbal si ho ale všimol skaut Dynama Kyjev. V roku 1990 odišiel s týmom U-14 do Walesu a stal so hviezdou Ian Rush Cupu. Ako najlepší strelec potom dostal aj pamätné kopačky od legendy ostrovného futbalu. O tri roky neskôr, teda v sezóne 93 – 94, sa stal najlepším strelcom B-týmu a presunul sa do Áčka. Prvý krát nastúpil 28. 10. 1994 v Donetsku a prvý gól vsietil doma 1.12. proti Dnepru. Pozvánka do reprezentácie na seba nenechala dlho čakať.

Andriy stále viacej využíval svojich ojedinelých schopností. Z nepatrnej šance vyrobil excelentnú gólovu šancu pre seba alebo pre spoluhráčov. Ďalšia sezóna priniesla ohromujúcu štatistiku. Za 31 zápasov dal Sheva 16 gólov a výrazne pomohol k zisku titulu. V roku 96 sa aj prvýkrát trafil v modro-žltom drese proti Turkom. Ďalšiu sezónu Dynamo obhájilo titul. Ročníky 97-98 a 98-99 sa dajú nazvať ako: „Spanilá jazda Andreja Ševčenka“. Vrcholom bol jeho hattrick, ktorý dal Barcelone. Kyjev vyhral 4:0 a v semifinále ich zastavil až nemecký Bayern Mníchov. Za tieto dve sezóny dal Andrej množstvo gólov, až by sa zdalo, že obrana a brankári súperov to vzdali dopredu.

Svet už začínal tušiť, že sa na východe valí niečo veľkého. Už vtedy bolo jasné, že Dynamo vychovalo špičkového útočníka., s ktorým sa dnes môže rovnať snáď iba Zlatan Ibrahimovič. Päť sezón strávil Sheva v Dynamu a zaistil päť titulov a to už nie je náhoda…

Zem Cestovín

V roku 1999 Sheva prestúpil do AC Milan, ktoré za neho dalo 26 miliónov libier, a už od začiatku bol kľúčovým hráčom. Začal famózne, za 32 zápasov dal 24 gólov a stal sa prvým cudzincom, ktorý dostal cenu za najúspešnejšieho útočníka v Sérii A. V roku 2002 Ukrajina nezvládla kvalifikáciu na MS, ale o štyri roky už boli úspešnejší, čo všetci viete. V dvoch nasledujúcich sezónach strelil 51 gólov, ale veľkoklub nič nevyhral. V sezóne 02-03 prišlo vysnené víťazstvo v Lige Majstrov. Andriy premenil rozhodujúcu penaltu v talianskom finále proti Juventusu a stal sa prvým Ukrajincom, ktorý nad hlavu zdvihol slávny pohár pre víťazov Champions League a Rossoneri tiež vyhrali Taliansky pohár. Nasledujúci ročník bol znovu najúspešnejším útočníkom v Sérii A. Sheva sa stal novým symbolom AC a fanúšikovia ho milovali.

Všetky kroky vedú do Londýna

V decembri bol nominovaný najlepším futbalistom roku, ale sezóna v modrom drese sa niesla v znaku dvojky. Rossoneri skončili druhý v lige a druhý v LM po infarktovom finále s Liverpoolom. Naviac milovníka pomarančového džúsu začali lákať do svojich radov milionár Roman Abramovič, ale Andriy prohlásil, že v Miláne má všetko, čo kedy chcel. Jeho manželka si to však asi nemyslela. Americká modelka, ktorá sa rada nechávala vyfotiť hore bez sa za Andriye vydala, porodila mu syna a potom mu povedala, že by rada išla do Veľkej Británie. A tak čo by pre svoju milovanú ženu nespravil, nechal se naverbovať do radov Blues. Jeho synátor Jordan sa tiež mohol učiť len anglicky a nie taliansky, čo bol jeden z dôvodov, ktorý Andriy uviedol na tlačovej konferencií. Samozrejme u nás bude mať väčší plat.

Tento ukrajinský muž má veľké srdce. Je pripravený pre náš klub dýchať, tak mu dajme trochu času a majme s ním trpezlivosť.

Súkromie

V súkromí je Ševčenko pravým opakom svojej manželky Kirsten Pazik - je tichý, vyrovnaný. Americká modelka, pre ktorú stratil hlavu potom, čo si pozrel jej odvážne fotografie, sa naopak rada predvádza - módny návrhári napríklad museli strpieť, keď si na mólo vyšla s marihuanovou cigaretou v ústach. Okrem ukrajinského národného jedla - boršča s haluškami miluje japonskú kuchyňu. Medzi jeho kamarátov patrí tenista Andrej Medvedev a bývalí gruzínsky spoluhráč, obranca Kakha Kaladze. Ševčenko býva v Miláne na adrese Via Marini 8, dostať sa k nemu je z cela nemožné, ide o chránenú oblasť pre prominentov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: futbalovysvet.sk

Diskusia

Podobné články